Bilim insanları, ihanete uğrayan kişilerin acı hatıralarını köreltmenin yolunu buldu

"Romantik ilişkilerde ihanet ilginç bir konu çünkü çok üzücü"

2004 yapımı Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), ayrılık acısını unutmak için hafızalarını sildiren bir çifti konu alıyor (IMDb)

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar, aldatılan kişilerin acı hatıralarını köreltmek için ilginç bir yöntem geliştirdi.

Araştırmada, genellikle yüksek tansiyon, migren ve anksiyete bozuklukları için reçete edilen propranolol adlı bir beta-bloker (kalbin iş yükünü azaltan ilaçlar) kullanıldı.

Söz konusu ilacın, bu anılarla ilişkili travmanın etkisini azaltması amaçlandı. Hastalardan acı verici hatıraları ilacın etkisi altındayken tekrar düşünmeleri istendi. Bu sayede hatıraların köreltilmesi hedeflendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular, ihanetin ardından travma geçiren kişilerde uyum bozukluğunun ortadan kaldırılması için umut vaat ediyor.

Uyum bozukluğu, yaşamdaki önemli bir olay veya değişiklik karşısında ortaya çıkan psikolojik bir durum. Bu bozukluktan mustarip kişilerde uykusuzluk, depresif ruh hali, içine kapanma ve odaklanma zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ağır vakalarda intihar düşünceleri de görülebiliyor.

Araştırmacılar, uyum bozukluğuyla ilgili belirli kriterleri karşılayan 55 kişi üzerinde deney yaptı. Bu kişiler tek eşli ilişkilerinde ihanete uğramış ve bunun sonucunda uyum bozukluğuna işaret eden belirtiler göstermeye başlamıştı.

Deneklere ilk olarak travmatik anılarını yazmaları ve daha sonra belirli bir dozda propranolol almaları istendi. Katılımcılar yazdıkları anıları ilacı aldıktan sonra yüksek sesle okumaya başladı. Bu esnada katılımcıların hissettiği terleme, titreme ya da gerginlik gibi stres kaynaklı belirtiler de not edildi.

55 kişiden 48'i propranolol alarak anılarını yüksek sesle okudukları 5 seansı tamamladı. Daha sonra araştırmacıların verdiği anketleri doldurdu.

48 kişiden 35'i, travmayla ilgili belirtilerde iyileşme gözlemlediklerini bildirdi. Anketler, bu semptomlardaki iyileşmelerin 4 ay kadar sürdüğüne dair kanıt sağladı.

Hakemli bilimsel dergi Journal of Affective Disorders'ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Alain Brunet, "Romantik ilişkilerde ihanet ilginç bir konu çünkü çok üzücü" diye konuştu:

Ayrıca, bireylerin profesyonel yardım almasının en yaygın nedenlerinden biri. Son olarak da ihanete uğramış bireyler için çok az hizmet mevcut.

Geliştirilmekte olan bu deneysel tedavi gelecekte kullanım için umut vaat etse de araştırmacılar, şimdilik temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.

Zira bu tedavinin yaygın kullanıma geçilmeden önce daha fazla insan üzerinde denenmesi ve etkinliğiyle güvenliğinin daha ayrıntılı incelenmesi gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Psypost, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU