Arkeoloji, çılgın ve modern dünyamızda bize yol gösterme gücüne sahip

Geçmişimizin hafızasına erişmedikçe geleceğe dair düşünceye sahip olamayız. Tarihi ve arkeolojiyi inkar etmek sadece geçmişimizi küçültmekle ya da bugünümüzü güçsüzleştirmekle kalmaz, aynı zamanda geleceği de engeller

Toz dolu müzeler kendilerini kültür savaşlarının tam ortasında bulurken, tozlu arkeoloji pırıl pırıl bir canlanmanın tadını çıkarıyor (Unsplash)

Tuhaf bir şey olduğunu fark ettim. Toz dolu müzeler kendilerini kültür savaşlarının tam ortasında bulurken, tozlu arkeoloji pırıl pırıl bir canlanmanın tadını çıkarıyor.

Telefonlarımızın, tabletlerimizin ve dizüstü bilgisayarlarımızın sürekli en yeni, en taze ve daha sonra yenilenmiş versiyonlarının sunulduğu bir zamanda kadim, eski ve durağan olan artık aranan yenilikler gibi görünüyor.

Dijital ve çoğu zaman sanal bir dünyada, gerçek olanın mutlak ve egzotik bir değeri var. Eski eserler, en iyi nitelikli fikri tapulardır. Arkeoloji mükemmel bir dokunsal deneyimdir. Şunu söyleyebilirim ki, topraktan çıkan bir altın parçasına ya da bir çömlek parçasına dokunmak unutulmayacak kadar heyecan vericidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahire Müzesi'nde Tutankhamun'un büyük büyükannesi Tuya'nın tabutunun kapağını kaldırmak inanılmazdı. Tabutundaki reçine kokusu, 3 bin 500 yıl önce gömüldüğünde ne kadar keskinse bugün de o kadar keskin. İstanbul Yenikapı'daki Bizans limanı yakın zamanda kazılırken, topraktaki 1500 yıllık yapraklar hâlâ Roma imparatorlarının yaşadığı zamanlardaki kadar yeşildi. Bu zümrüt parlaklığındaki yapraklar, 21. yüzyıl havasında 15 dakika kaldıktan sonra titreyen ellerde soldu ve kahverengileşti. Arkeoloji, gizemli ve büyülü bir bilimdir.

Assassin's Creed ve Mars'ı, God of War'u düşünün; çevrimiçi veya video oyunlarındaki sayısız sürükleyici deneyim, eski yaşamlara odaklanıyor. Birçok oyun içeriği tamamen fantastik olsa da sıkı oyuncular Spartalı savaşçıların savaş yaralarının kemik kanıtları, Akropolis'teki Parthenon'un oranları, bir Roma kemer tokası oluşturmak için kullanılan hammaddeler gibi hâlâ oyunlarda arzu edilen içerik olarak sunulan gerçeklerden etkileniyor.

Süper kahramanlarımız kadim kahramanlardır. Wonder Woman bir Amazon'dur. Thor, Thor'dur. Babilli Gılgamış, Yunan Gaia ve Hint mitolojisinden karma Rama, sayfalar ve ekranlardaki süper kahraman serilerinde buluşuyor. Percy Jackson, Horrible Histories ve hatta Harry Potter'la büyüyen nesiller şimdi Madeleine Miller'ın Ben, Kirke (Circe) ve Akhilleus'un Şarkısı (Song of Achilles) ve Stephen Fry'ın Mythos'una doğru hevesle ilerliyor. Gladyatör'ün tema müziğini ıslıkla çalabilenler şimdi bağlılıkla Gang of Youths'un "Achilles Come Down" şarkısını dinliyor.

Ve bu sadece tutumla değil, eylemle de ilgili. Geçen günlerde, volkanik faaliyetler nedeniyle yok olan "Roma dünyasının Las Vegas'ı" Pompeii yakınlarındaki Baiae'de, bu küresel mirasın korunması için arkeo-savaşçılara ihtiyaç olduğunu anlayarak denizin dibindeki müzede tutkuyla devriye gezen Dionisos adlı genç bir yarı zamanlı caz müzisyeniyle keyifli bir öğleden sonra geçirdim. Sualtı arkeolojisini korumaya yönelik planlar, y kuşağından zevk düşkünlerine hitap ediyor; zinde ve genç olanları geçmişin yurttaş-küratörleri olmaya teşvik ediyor.

Bizler hafıza canlılarıyız. Geçmişimizin hafızasına erişmedikçe geleceğe dair düşünceye sahip olamayız. Tarihi ve arkeolojiyi inkar etmek sadece geçmişimizi küçültmekle ya da bugünümüzü güçsüzleştirmekle kalmaz, aynı zamanda geleceği de engeller.

Profesör Bettany Hughes OBE ve Dr. Lucy Blue, Honor Frost Vakfı ve SandStone Global tarafından hazırlanan ve şu anda Spotify'da yayında olan Dive & Dig podcast'ini sunuyor



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU