Zelenski, Elon Musk'a haddini bildirmek zorunda kaldı, bu bir yere kadar eğlenceli

Musk bir şaka ama tehlikeli bir şaka

(Reuters)

Elon Musk çok zengin beyaz bir adam. Ve çok zengin beyaz adamlar her konuda söz söyleme hakkına sahip olduklarına inanır. İdeal olarak, zengin beyaz adamlarla bu yüzden alay edilirdi ve bazen de ediliyor. Fakat zenginliklerinin ve güçlerinin başkalarını kendilerini ciddiye almaya zorlamalarına izin verdiği zamanlar da vardır. Ve bu tehlikeli olabilir.

Musk'ın laf kalabalığına dönüşen son çıkışı Ukrayna'daki savaşla ilgili. Twitter'da krizle ilgili bir anket yayımladı ve kullanıcılardan krize yönelik kendi jeopolitik çözümüne "evet" ya da "hayır" oyu vermelerini istedi. Ankette Rusya'nın Kırım'ı elinde tutmasını; Ukrayna'nın Rusya tarafından yeni ilhak edilen bölgelerinde Ukrayna'nın bir parçası olarak kalmak isteyip istemediklerine karar vermek için referandumlar yapılmasını ve Ukrayna'nın NATO'ya asla katılmayacağına söz vermesini önerdi.

Musk'ın şirketi SpaceX, Rusya'nın iletişimi aksatmasını önlemek için Ukrayna'ya Starlink uydu interneti kitleri gönderdi. Bu eylem Musk'ı Ukrayna'da çok popüler hale getirdi.

Dahası, Musk'ın net serveti 232 milyar dolar civarında. Bu rakam Portekiz gibi pek çok ülkenin GSYH'sine eşit. Aynı zamanda Ukrayna'nın yaklaşık 200,9 milyar dolarlık GSYH'sinden daha değerli olduğu anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk devasa bir servete sahip ve bu servet ona Ukrayna'ya çoğu kişinin yapamayacağı şekilde yardım etme imkanı sağladı. Sonuç olarak, kendisini Ukrayna'nın geleceği konusunda fikir beyan etme hakkına sahip bir uzman olarak görüyor. Ancak çok zengin ve çok ünlü olmak sizi her konuda uzman yapmaz. Bu durumda, daha bilgili yayın organlarının da işaret ettiği gibi, Musk'ın üstünkörü "çözümü" Rus propagandasını yansıtıyor. Ayrıca Rus saldırganlığını da görmezden geliyor. Halihazırda savaşı sona erdirmenin en kolay yolu Rusya'nın Ukrayna topraklarını terk etmesidir.

Rusya tarafından istila edilen Ukrayna şehirlerinden Ukraynalı olmak isteyip istemediklerine dair bir referandum yapmalarını talep etmek, en hafif tabirle inanılmaz derecede aşağılayıcı. Putin'in Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olduğu yönündeki iddialarını da kimse kayıtsızca kabul etmemelidir. Ya da Ukrayna'nın eski Almanya Büyükelçisi Andriy Melnyk'in Twitter'da Musk'a söylediği gibi, "S*** git sana son derece diplomatik cevabımdır." Daha sonra Başkan Zelenski'nin kendisi de devreye girerek kendi anketini tweetledi ve "Hangi Elon Musk'ı daha çok seviyorsunuz?" diye sorarak "Ukrayna'yı destekleyen" ve "Rusya'yı destekleyen" seçeneklerini sundu.

Melnyk'in yanıtı, Musk'ın kendi Twitter anketindeki yenilgisi gibi oldukça tatmin ediciydi ("botları" suçladı). Zengin ve ünlü bir aptal, zenginliğinin ve şöhretinin ona kendi fikirlerini herkese empoze etme hakkı verdiğini düşündü ve herkesin önünde terslenerek aşağılandı. Bunda sevilmeyecek ne var?

Ne yazık ki dünyanın Elon Musk'ları her zaman terslenmiyor. Bazen hiçbir şey bilmeyen zengin, güçlü kişiler o kadar güçlü ve zengindir ki utandırılamaz ya da bu konuda eğitilemezler. Bazen de kendi fikirlerini geri kalanımıza dayatırlar. Hatta bazen başkan bile olurlar.

Örneğin, istatistikçi Nate Silver'ı ele alalım. Silver, Elon Musk kadar zengin değil. Ancak spor analizleri ve son zamanlarda 538 adlı internet sitesindeki siyasi anket derleyicisi sayesinde epey zengin ve tanınmış biri haline geldi.

Silver'ın halk sağlığı alanında hiçbir vasfı yok. Ancak yine de geniş çaplı platformunu Kovid politikası hakkında ahkam kesmek için kullanmaya karar verdi. Bunun bazı gülünç sonuçları oldu. Örneğin, pandemi sırasında okulların kapatılmasının, ABD'nin Irak'ta yüz binlerce kişinin ölümüne ve bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olan savaşı kadar büyük bir başarısızlık olduğu yönündeki önerisiyle çok alay edildi.

Fakat Silver yorumculuk yapmayı sürdürüyor ve günde 500 kişi ölmeye devam etmesine rağmen ABD'nin pandemi önlemlerinin çoğundan vazgeçtiği bir iklimin yaratılmasına yardımcı oldu. Nate Silver'ın cahilce gevezelikleri tek başına bu sonuca yol açmadı. Ama yardımcı da olmadı.

Bir de Peter Thiel var. Musk gibi Thiel de, servetinin büyük bir kısmını PayPal ile kurduğu erken ortaklık sayesinde elde etmiş bir megamilyarder. Thiel aynı zamanda devasa servetinin kendisine ABD'nin nasıl yönetilmesi gerektiğine karar verme bilgeliği ve hakkı verdiğini düşünen aşırı sağcı bir fanatik.

Thiel, 2016'da Trump'ın finansmanına yardımcı oldu. Bu yıl, her ikisi de Cumhuriyetçi ön seçimlerini kazanan Ohio'dan J. D. Vance ve Arizona'dan Blake Masters'ın kampanyalarına büyük yatırım yaptı. 2023'te Senato'nun 1/50'si görevlerini Peter Thiel'in kişisel müdahalesine borçlu olabilir.

Her şey hakkında her şeyi bildiğini düşünen zengin bir ahmağın en korkunç örneği, canı istediği için başkan olması gerektiğine karar veren bir emlak varisi ve reality televizyon yıldızı Donald Trump'tır. (Ve belki de daha da ünlü olmak istediği için.)

Başkan olarak Trump, hakkında hiçbir şey bilmediği bir dizi konuda söz sahibi oldu. Kovid ile mücadele için çamaşır suyu enjekte edilmesini önerdi. (Lütfen herhangi bir nedenle çamaşır suyu enjekte etmeyin.) Meksika'yı bombalamak istedi. Çin'den 2020 seçimlerine müdahale etmesini istedi.

Trump temelde barın sonundaki susmak bilmeyen palavracı ya da Twitter'daki susmak bilmeyen palavracı gibi yönetti. Hiçbir şey bilmiyordu ve konuşmak için tamamen niteliksizdi. Ama yine de düşünceleri ve sözleri çok önemliydi, çünkü zengin, ünlü ve utanmazdı.

Elon Musk da siyasete bulaştı; en son Twitter'ı satın almak ve aşırı sağ için güvenli bir alan haline getirmekle tehdit etti. Musk'ın soytarıca girişimlerinin çoğu gibi bu anlaşma da başarısız olmuş gibi görünüyor.

Zengin ve güçlü insanlarla soytarı gibi alay etmek tatmin edici ve eğlencelidir. Ne yazık ki, çok ama çok soytarıca davranabilirsiniz ve eğer yeterince zengin ve güçlüyseniz, yine de çok fazla zarar verebilir ve sayısız insanın hayatını mahvedebilirsiniz. Zenginlik, şöhret ve bunlarla birlikte gelen hak sahibi olma duygusu tehlikelidir. Musk bir şaka. Ancak yeterince parası ve kazanılmamış özgüveni olan bir şaka pek çok insana zarar verebilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU