Ukrayna güçleri Rusları geri çekilirken buldu: "Acıklı bir haldelerdi"

Çatışmanın zamanı ve gidişatı en azından şimdilik değişiyor

Ukrayna askerleri, 13 Eylül Salı günü Harkov bölgesindeki İzyum'da yıkılmış bir köprüyü inceliyor (AP)

Ukrayna'nın Harkov bölgesinden çıkarılan Rus güçlerinin bir kısmı sınırın öte tarafına kaçarken, NATO'ya karşı ilk saldırıyı gerçekleştirmek ve Moskova'yı savunmakla görevlendirilen elit tank alayı Donetsk'te geri çekilmeyi durdurdu. Kremlin'in kuzeybatıdaki ana kalesi düştü ve Donbas'a giden yol Ukrayna tarafından geri alındı.

Ukrayna'nın doğu ve güney cephesinde kalan Rus birlikleri hırpalanmış, askeri tabirle "düşürülmüş" ve moralleri bozuk. Ukrayna güçleri tarafından elde edilen geniş kapsamlı kazanımlar, 12 gün içinde çeşitli karşılaştırmalara göre Londra vilayetinin dört katı büyüklüğünde veya Danimarka'dan daha büyük olan 6 bin kilometrekareden fazla alanın geri alınmasını sağladı.

Çatışmanın zamanı ve gidişatı değişiyor ve sonun başlangıcı artık gelmiş olabilir. Volodimir Zelenski hükümeti, Batı'yı saldırılarının ivmesini korumak için silah tedarikini hızlandırmaya çağırdı. Amerikalı yetkililer ayrıca Kiev'e savaş uçağı verilip verilmeyeceği konusunda görüşmelerin sürdüğünü ancak bunun yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini söyledi.

NATO, Ukrayna için 4,6 milyar doları ABD'den olmak üzere 8 milyar dolardan fazla askeri teçhizat taahhüdünde bulundu. Hafta sonunda Kiev'de düzenlenen bir konferansa katılan üst düzey Batılı yetkililer, birçok NATO hükümetinin üretimi arttırmak için üreticilerle görüşmeler yaptığını doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMAR) ve Çok Namlulu Roketatar Sistemi (MLRS) silahları gibi teçhizatın gelişi şüphesiz savaş alanını değiştirdi ve Rusya'nın doğudaki Donbas'ta amansız görünen ilerleyişini durdurdu.

Bununla birlikte, daha gelişmiş silahlarla bile bu hızlı olmayacak ve işgal edilen toprakları geri almanın bir sonraki aşaması kanlı ve acı olmaya devam edecek ve tek yönlü bir trafik olması gerekmeyecek.

Üç ay önce, Ukrayna birlikleri aylarca süren saldırıların ardından Harkov çevresindeki yeni kurtarılmış kasaba ve köylere girerken, ruh hali anlaşılabilir biçimde coşkuluydu.

Bir birliğe Rusya sınırına ulaşan yoldaşlarından fotoğraflar gönderildi ve görüntüler sosyal medya aracılığıyla yayıldı. Pazartesi günü Ukrayna hükümetinin bazı güçlerinin Rusya ile kuzeydoğu sınırına ulaştığını duyurmasıyla benzer bir heyecan yaşandı.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Albay General Oleksandr Sirsky, üç ay önce aşırı iyimserliğe karşı uyarıda bulunmuştu. Biz oradayken Rusların serbest bırakılan bazı köylere saldırması, o kadar da uzaklaşmadıklarını gösterdi. Daha sonra Harkov'un atış alanına geri döndüler ve şehri tekrar bombalamaya başladılar.

Geçen hafta Albay General Sirsky yeniden ele geçirilen Balakliya kasabasındaydı. Ukrayna bayrağı ana meydanda göndere çekilirken şunları söyledi:

Bugün taarruzumuzun ilk büyük şehri olan Balakliya'nın kurtarılmasını tamamlıyoruz. Eminim ki bu son şehir olmayacak. Önümüzde Kupiansk, İzyum ve daha pek çok şehir var.

Birkaç gün içinde, bir dizi demiryolu hattının birleştiği Rus ikmal yolunun kilit noktası olan Kupiansk ele geçirildi ve ardından Donbas'a giden yolu kesen cephe hattındaki ana Rus askeri kalesi İzyum ele geçirildi.

Sirsky için yapılan bir istisna dışında Ukrayna tarafından kaldırılan eski bir Sovyet rütbesi olan Albay General'in bu kez Rusların Harkov bölgesine geri dönemeyeceğinden çok daha emin olduğu söyleniyor.

Atlı bir piyade alayında görev yapan Yüzbaşı Nikolay, son Harkov karşı saldırısında yer almıştı. Bu kez farklılıklar olduğunu hissetmişti. "Giderek daha fazla sayıda Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı cumhuriyetlerinden (DHC ve LHC) askerler ve giderek daha az Rus askeri bulunduğunu ve her zamanki gibi kötü eğitildiklerini ve silahlandırıldıklarını gördük" dedi.

Birkaç tanesini yakaladık ve üzücü bir durumdaydılar. Bazıları savaşmak için sokaklardan, dükkanlardan toplandıklarını söyledi. Gerçek ne olursa olsun, burada olmak istemediler.

Teğmen Oleksey adlı bir diğer subaysa şunları ekledi:

Genel olarak sayıları daha azdı. Bazı mevzilerde sayıları gizleyerek gerçekte olduğundan daha fazla asker olduğunu göstermeye çalıştıklarını gördük. Mevzileri ele geçirdiğimizde silah ve mühimmat eksikliği olmadığını ama beklediğimizden daha az asker olduğunu gördük.

Harkov bölgesinde Rusya tarafından atanan üst düzey bir yetkili olan Vitaly Ganchev, karşı saldırı sırasında Ukrayna güçlerinin sayıca Ruslardan 8'de bir oranında üstün olduğunu söyledi. Ukraynalı yetkililer, aradaki farkın bu kadar büyük olduğunu kabul etmemekle birlikte, Ukrayna'nın Herson kentine yönelik bir başka saldırısına karşılık olarak Rusların güneye doğru önemli sayıda asker gönderdiğini kabul ettiler.

Bazı Ukraynalı yetkililer ve vekaleten Batılı yetkililer, Herson "operasyonunun" Rusları kandırmak için bir hile olduğunu, Harkov'dan İzyum'a yönelik olanınsa her zaman gerçek olduğunu iddia etti.

Ancak bu, Rusya'nın hazırlıksız olmasından sonuna kadar faydalanmaya yönelik bir girişim gibi görünüyor. Başkanlık yönetimindeki bir yetkili, "Rusya'daki bir krizin asla boşa gitmesine izin vermeyin" dedi.

Rus ordusu içinde olup bitenlere ilişkin büyük bir memnuniyetsizlik var. Organizasyon eksikliği, istihbarat eksikliği, bunlardan faydalanmaya çalışıyoruz.

Herson gerçek bir operasyon, ancak bu cephede Ukraynalılar için ilerleme yavaş oldu. Hem Ukrayna medyası hem de uluslararası medya, hükümet tarafından cepheden uzak tutuluyor, bu nedenle gidişatı bağımsız bir şekilde değerlendirmek zor. Ancak Ukrayna'da yaşananlarla ilgili olarak Rusya'daki anlaşmazlık belirtileri kesinlikle artıyor ve daha belirgin hale geliyor.

Telegram'da 2,2 milyon takipçisi olan Moskova yanlısı Ukraynalı blog yazarı Yury Podolyaka şunları söylüyor:

Dürüst olmamız gerekiyor, Ukrayna komutanlığı burada bizi solladı.

Podolyaka, Kremlin'in "Ukrayna atılımını durdurmayı" başaramaması halinde "en ciddi savaş yenilgisine" karşı uyarıda bulundu.

Bir Rus askeri blog yazarı olan Maksim Fomin, Rus güçlerinin yenildiğini açıkladı. “Durum çok zor. Nefes verelim ve yenildiğimizi söyleyelim” dedi. Fomin, Rus güçlerinin Ukrayna saldırısına neden hazırlıksız yakalandıklarının araştırılmasını talep etti.

Kremlin'i endişelendiren şey, sadık bir müttefik olan Ramazan Kadirov'un bu fiyasko üzerine silahlarını artık Rus liderliğine çevirmesi. Binlerce askeri Ukrayna'da savaşan Çeçen lider, sahadaki "gerçek durumun" "hayret verici" olduğunu söyledi ve askeri komutayı büyük hatalar yapmakla suçladı.

Vladimir Putin'in bir başka müttefiki olan oligark Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen Rus paralı asker şirketi Wagner Group da Ukrayna'da konuşlandı. Rus ordusu artan ölü ve yaralı sayısını telafi etmekte zorlandıkça sayıları da arttı.

Wagner de kayıplar vermeye devam ediyor. Geçen ay Ukraynalılar HIMAR'ları kullanarak grubun Popasna'daki ileri üssünü vurarak çok sayıda savaşçısını öldürdü ve Ukrayna için sayı almakta zorlandığına dair raporlar mevcut.

Suriye ve Libya'da görev yapmış olan eski bir Wagner yüklenicisi, Ukrayna'da görev yapan arkadaşlarının kendisine Rus savunmasının kırılmasının an meselesi olduğunu söylediğini aktardı.

Halihazırda bir Orta Asya cumhuriyetinde yaşayan Murat Usmanov, "Orada durumun çok kötü olduğu ve pek çok insanın gitmek istemediği herkes tarafından biliniyor. Bana her türlü sorundan, koordinasyon eksikliğinden, planlamadan, herkes için tehlike oluşturan eğitimsiz askerlerden bahsedildi. Ukrayna'yı gitmeyi düşündüm, Donetsk'e bakmaya gittim ama sonunda gitmedim ve artık kesinlikle gitmeyeceğim" dedi.

(Wagner'in) kalitesi de bozuldu, gönderdikleri insanlar standartların altında. Ruslar daha iyi eğitimli ve daha iyi silahlanmış olan Ukraynalıları hafife aldı. Kış yaklaşırken Rus tarafındaki pek çok insanın uygun kıyafeti, uygun ekipmanı, uygun silahı olmayacak, onlar için durum daha da kötüleşecek.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU