Putin nükleer savaş endişesi yarattı, peki ya blöf yapmıyorsa?

Risk şu ki, kendi halkından binlerce kişinin ölümüne neden olan ve felaket gibi görünen bir askeri harekatın birkaç ayını geride bırakan Putin'in artık kaybedecek bir şeyi kalmamış olabilir

Putin, kısmi seferberlik ilan ederken Batı'yı da nükleer silah konusunda blöf yapmadığını belirterek uyardı (AP)

"Ben blöf yapmıyorum." Vladimir Putin'in çarşamba günkü ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği üç kelime, nükleer kıyamet tehdidi gibiydi.

Rusya'nın "imha silahları" zulasıyla övünmesi medyadaki sadık elemanlarının ağzını sulandırdı ve devlete ait yayın kuruluşu RT'nin genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan "ya yakın zaferimizin ya da bir nükleer savaşın eşiği" tahmininde bulundu.

Yani blöf yapıyor mu yapmıyor mu? Batı'daki varsayım şöyle görülüyor: Putin blöf yapıyor ve Nikita Kruşçev'in 60 yıl önce yaptığı gibi ilk gözünü kırpan taraf o olacak. Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onun blöfünü gören Joe Biden, "Rusya'nın saldırganlığına karşı dayanışma içinde olacağız. Nokta" diye söz verdi. Diğer Batılı liderler de benzer düşünceleri dile getirdi.

Putin, Ukrayna istilasından sonra defalarca askeri saldırı olmadığını iddia etti. Dolayısıyla blöf yapmadığını söylediğinde ona neden inanalım?

Çarşamba gecesindeki Channel 4 News programında onun nükleer silah kullanmaya gerçekten hazır olup olmadığını Putin'in ateşli destekçilerinden, eski politikacı Natalya Naroçnitskaya'ya sorduğumda tereddütsüz yanıt verdi: "Hayır, hayır" dedi ve "tüm dünya için faciayı ve evrensel insani felaketi önleme konusunda çok ciddi... olası bir Rus saldırısı konusunda elbette korkmamalısınız" diye diretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de, Batı'nın tepkisinin belki tehlikeli bir rehavet, belki de en azından insanları daha fazla korkutmamak adına cesur bir yüz takınma çabası olabileceğine dair büyük bir korku var.

Haziran'da Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace'ın o günlerde ortalıkta dolaşan "Putin yalan söylemez" cümlesi üzerine düşüncelere daldığını hatırlıyorum. Bu kulağa oldukça gülünç gelebilirdi ama Wallace, Rus liderin bir süre önce Ukrayna konusundaki niyetlerini açıkça ortaya koyduğunu ve bizim ona inanmadığımızı işaret etti. Wallace, "Putin bir sürü tehdit savuruyor. Çoğu zaman da bunları gerçekleştiriyor" diye uyardı. Savunma Bakanı'nın fikrini değiştirmediğini varsayarsak, şu anda ciddi şekilde endişeli olmalı.

Rusya uzmanı ve eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Dr. Fiona Hill, Putin'in nükleer silah kullanmaktan geri durmayacağı görüşünü aylardır dile getiriyor. Hill, ta Mart'ta Politico'ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Putin'le ilgili bilinmesi gereken özellik şu ki, elinde bir alet varsa onu kullanmak ister. Kullanamayacaksanız neden sahip olasınız ki?

Dolayısıyla Putin'in elindeki alışılmadık ve amansız bir şeyi kullanmayacağını düşünen varsa, bir daha düşünsün. Her seferinde 'Hayır kullanmaz, değil mi?' diye düşünüyorsunuz. Evet, pekala kullanır.

Risk şu ki, kendi halkından binlerce kişinin ölümüne neden olan ve felaket gibi görünen bir askeri harekatın birkaç ayını geride bırakan Putin'in artık kaybedecek bir şeyi kalmamış olabilir. Olağanüstü cesur Rusya vatandaşları savaşı protesto etmek için sokaklara dökülürken, kendi zamanının tükenmekte olduğunu fark edebilir. Ve kendi sonuyla yüzleştiğinde neler yapabileceğini kim bilebilir?

Savaş bölgesindeki bir "taktik" nükleer silahın, bir şehri yerle bir edebilecek "stratejik" bir saldırıdan daha az yıkıcı olduğunu düşünerek kendimizi rahatlatmayalım. Her nükleer saldırı bir felakettir. Ve Putin'i izleyenler, onun da bunu bildiği hissine sahip. Umarım haklıdırlar.

Savaşın başlamasının üzerinden çok süre geçmemişken, Putin'in nükleer savaşı tetikleyeceğini düşünüp düşünmediğini Kruşçev'in büyük torunu Nina Kruşçeva'ya sordum. Bunu yapmayacağını umduğunu söylemeden önce uzunca duraksadı. Duraksama çok güçlüydü. Çünkü karşılıklı garantili imha gerçek bir olasılık olduğunda, cephaneliğimizde kalan tek silah umuttur.

Cathy Newman, "Channel 4 News" programının sunucusu ve araştırma editörü

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU