Harkov'da yaşananlar Rusya'yı karıştırdı: "Bu artık savaş" diyen Zyuganov seferberlik çağrısı yaptı

"Savaş ve özel operasyon temelde farklı. Özel operasyonu durdurabilirsin, savaşı istesen de durduramazsın"

202. gününe giren Rusya-Ukrayna savaşı bütün hızıyla devam ediyor (AP)

Rusya Federasyonu Komünist Partisi lideri Gennadiy Zyuganov, Kremlin'in "özel askeri operasyon" diye adlandırdığı Ukrayna harekatına savaş dedi.

Zyuganov bugün yaptığı açıklamada, ABD, Avrupa ve NATO'ya karşı giriştikleri "savaşı" kazanmak için "bütün gücün ve kaynakların seferber edilmesine ihtiyaç olduğunu" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'daki operasyona destek veren, ülkenin en büyük ikinci partisinin lideri, "Savaş ve özel operasyon temelde farklı. Özel operasyonu durdurabilirsin, savaşı istesen de durduramazsın" ifadelerini kullandı.

Rusya'da ordunun itibarını zedelemeye ve yanlış bilgi yaymaya karşı bu yıl çıkarılan yasaya göre Ukrayna'daki çatışmalara savaş ve istila diyenler hakkında soruşturma açılıyor.

Öte yandan ülkede, askerlerin Harkov'daki bazı bölgelerden çekilmesinin ardından seferberlik ilan edilmesi çağrıları yapılıyor.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Kırım milletvekili Mihail Şeremet, zafer için "tam seferberlik" gerektiğini dün söyledi.

Reuters, savaşa destek veren savaş yanlısı bloggerların, askerlerin Harkov'dan "yeniden gruplandırma" için çekilmesinin ardından Kremlin'e tepki gösterdiğini yazdı. Örneğin, Eski Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) albayı İgor Girkin, seferberliğin Ukrayna'da zafer için "son şans" olduğunu 2 Eylül'de belirtmişti.

Girkin, pazartesi günü Telegram'daki yaklaşık 430 bin takipçisiyle paylaştığı mesajındaysa, "Ukrayna'daki savaş, Rusya tamamen mağlup edilene kadar sürecek. Savaşı çoktan kaybettik, sonun gelmesi an meselesi" ifadelerini kullanmıştı.
 


Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise seferberlik düşünmediklerini söyledi. Seferberlik isteyen ve Kremlin'i eleştiren kişilerle ilgili soruya Peskov, bunların "çoğulculuk" örneği olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü, Rusların Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklediğini savundu.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan savaşta Kiev, Lviv ve Odesa'yı ele geçiremese de ülkenin doğusunda pek çok bölgeyi istila etti.

Ancak Ukrayna, başlattığı karşı saldırıyla bazı bölgeleri geri aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bugün, 12 günde 6 bin kilometrekare alanda kontrolün tekrar sağlandığını savundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 12 Eylül'de açıkladığı verilere göre savaşta 5 bin 827 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 8 bin 421'i buldu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU