Venezuela ve Ukrayna: Kaçanların sayısı neredeyse aynı, yardımlar arasındaysa uçurum var

Ekonomik krizden kaçan Venezuelaların sayısı 7 milyona dayandı

2015'ten beri her 4 Venezuelalıdan biri ülkesini terk etti (Reuters)

Ekonomik krizin pençesindeki Venezuela'yı terk edenlerin sayısı, Rusya'nın istilası altındaki Ukrayna'dan kaçanların sayısına yaklaştı.

Ancak Güney Amerika ülkesindeki mülteci krizi, dünyanın en büyüklerinden biri olarak kabul edilse de Venezuelalılara yönelik maddi yardım, Ukraynalılara yapılanınkinin çok gerisinde kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuelalı göçmenlere yardım eden yerel ve uluslararası kurumların koordinasyonunun sağlandığı R4V platformunun 5 Ağustos'taki tahminine göre 2015'ten beri ülkesini terk eden Venezuelalıların sayısı 6,8 milyonu aştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verileriyse, Ukraynalı mültecilerin sayısının 30 Ağustos itibarıyla 7 milyonu geçtiğini gösteriyor.

ABD merkezli mülteci hakları kuruluşu "Refugees International" (Uluslararası Mülteciler), bu iki ülkede yerinden edilen kişilerin sayısının çok yakın olmasına rağmen sağlanan mali destek arasındaki büyük farka dikkat çekti.

BMMYK'nin Ukrayna için hazırladığı 1,85 milyar dolarlık Bölgesel Mülteci Müdahale Planı'nın finansmanının yüzde 62'si, 25 Ağustos itibarıyla bulundu.

Ancak Venezuela için belirlenen 1,79 milyar dolarlık yardımın, 1 Eylül itibarıyla sadece yaklaşık yüzde 14'ü toplandı.

Refugees International Latin Amerika'nın üst düzey yetkililerinden Rachel Schmidtke bölgedeki ülkelerin, Venezuelalılara güvenli geçiş, iş imkanı ve koruma sağlaması için acilen paraya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BMMYK Sözcüsü William Spindler da yetersiz fonlama yüzünden ajansın, Venezuelalı göçmenlere hizmet vermekte sıkıntı yaşadığını vurguladı.
 


Kolombiya,  2,48 milyonla en çok Venezuelalıya ev sahipliği yapan ülke konumunda. Spindler, BMMYK'nin bu ülkedeki faaliyetlerinin maddi zorluklar sebebiyle çok zor durumda olduğunu açıkladı.

"Bize çok benziyorlar"

Washington Post (WP) ise 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde basında yer alan bazı ifadeleri hatırlattı. Ukraynalıların Batılılara benzemesinin bu ülkelerde kamuoyu yaratılmasını kolaylaştırdığı belirtildi.

Ukrayna'nın eski başsavcı yardımcısı David Sakvarelidze, şubatta BBC canlı yayınında savaşla ilgili "Bu durum benim için çok duygu yüklü çünkü her gün sarı saçlı ve mavi gözlü Avrupalı insanların ve çocukların Putin'in füzeleriyle, helikopterleriyle ve roketleriyle öldürüldüğünü görüyorum" değerlendirmesini yapmıştı.

The Daily Telegraph gazetesinde Daniel Hannan imzasıyla çıkan yazıda da "Bize çok benziyorlar. Bu durumu çok şoke edici kılıyor. Ukrayna bir Avrupa ülkesi. Halkının Netflix ve Instagram hesapları var, özgürce oy kullanıyor ve sansürsüz gazeteler okuyor. Savaş artık uzaktaki yoksul kişilerin başına gelen bir şey değil" ifadeleri yer almıştı.

WP ayrıca Venezuela'da yapılan bazı ekonomik reformlar ve Kovid-19 pandemisiyle mülteci akışının bir dönem yavaşladığını ancak tekrar hızlandığını yazdı.

AP, Kasım 2021'den bu yana en az 753 bin Venezuelalının ülkesini terk ettiğini geçen hafta açıkladı.

BMMYK Sözcüsü Spindler, Venezuelalı göçmenlerin sayısının "bölgede ihtiyaç duyulan uluslararası desteğin büyüklüğünü" yansıttığını belirtti.

Venezuelalı göç uzmanı sosyolog Emilio Osorio da Latin Amerika ülkelerinin kitlesel göçe hazırlıklı olmamasının, buralarda sosyoekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkat çekmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Amerika'nın Sesi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU