Papa Francis, Kuzey Kore'den davet beklediğini açıkladı

"Lütfen beni ülkenize davet edin"

Papa Francis, 2018'de Güney Kore'ye gittiğinde de Korelilere birlik çağrısı yapmıştı (Reuters)

Papa Francis, Kuzey Kore'den kendisini ülkeye davet etmesini istedi.

Francis, cuma günü Güney Kore kamu yayımcısı KBS'ye verdiği röportajda, Kuzey Kore'ye olası bir ziyarete dair "Beni davet ederlerse, yani lütfen beni ülkenize davet edin, 'Hayır' demem" ifadelerini kullandı.

Amacının kardeşlik ve barış için çalışmak olduğunu belirten Papa, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ı görmek istediğini de söyledi.

Katolik dünyasının ruhani liderinin Kuzey Kore'yi ziyaret etmesi fikri 2018'de de gündeme gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la görüşmek için Pyongyang'a diplomatik bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Katolik olan Jae-in görüşmelerinde Kim'in, Francis'in ülkede "heyecanla karşılanacağını" söylediğini aktarmıştı. Papa da o dönem resmi davet alması durumunda ziyarete gitmek istediğini ifade etmişti.

Ancak 2019'da düzenlenen Hanoi Zirvesi'nde bir araya gelen eski ABD Başkanı Donald Trump ve Jong-un, yaptırımlar ve nükleer silahlar konusunda anlaşmaya varamayınca, Seul - Pyongyang ilişkileri de kötüleşmişti.

Marttaki devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak mayısta işbaşı yapan Yoon Suk-yeol'ün göreve gelmesi de ikili ilişkilerin geliştirilmesini sağlamadı.

Tepki toplayan kıtalararası balistik füze denemelerinin yanı sıra Pyongyang'ın mayısta yaşanan Kovid-19 salgınından Seul yönetimini sorumlu tutması da gerginliği tırmandırdı.

Papa, 2014'te Güney Kore'ye yaptığı ziyarette düzenlediği ayinde Korelilere seslenerek barış ve birlik çağrısı yapmıştı.
 


"Doğunun Kudüs'ü"

Kuzey Kore'nin anayasasında dini inanç özgürlüğü koruma altına alınsa bile devlet tarafından onaylanmamış hiçbir yerde dini faaliyet yürütülmesine izin verilmiyor.

1945'te II. Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardından Kore Yarımadası'nda yaşanan bölünmeden önce Pyongyang, Hıristiyan topluluğunun aktif olduğu, birçok misyonerin ve kilisenin yer aldığı bir şehirdi.

"Doğunun Kudüs'ü" olarak anılan şehrin bu yapısı, Kuzey Kore'nin kurucularından Kim İl-Sung'un Hıristiyanlık karşıtı politikalarıyla köklü şekilde değişmişti. Kim Jong-un'un dedesi olan İl-Sung, ülkede Hıristiyanlığı güç kullanarak bastırmıştı.

Katolik kuruluşlara yardım çalışmaları için izin veren Pyongyang yönetiminin Vatikan'la doğrudan ilişkisi yok.



Independent Türkçe, AFP, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU