NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Marvel evreninden fırlamış gibi görünen bir galaktik sarmal görüntüledi

Yakındaki bir galaksinin devasa mor sarmalı, önümüzdeki günler, haftalar ve yıllarda gelecek birçok Webb Teleskobu görüntüsünden sadece biri

James Webb Uzay Teleskobu tarafından 17 Temmuz'da çekilen NGC 628 galaksisinin orta kızılötesi görüntüsü (Renk bileşimi, Gabriel Brammer (Kozmik Şafak Merkezi, Niels Bohr Enstitüsü, Kopenhag Üniversitesi); ham veri, Janice Lee ve diğerleri ve PHANGS-JWST işbirliği)

Görsel teleskoplardan aşina olduğumuz sarmal galaksi şeklinden ziyade, bir Marvel filminden fırlamış korkunç bir psikedelik sarmala benzeyen yeni James Webb Uzay Teleskobu görüntüsü, uzaktaki NGC 628 galaksisinin tozlu iskeletini gösteriyor.

Görseli pazartesi günü Twitter'dan paylaşan Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü Kozmik Şafak Merkezi'nden gökbilimci Gabriel Brammer, The Independent'a verdiği röportajda, "Bu muhtemelen kendi Samanyolumuzun tasavvur ettiğimiz görünüşüne çok benzeyen bir galaksi" dedi.

Tek tek yıldızların oluşturduğu tüm bu düğümleri, birbirinden bağımsız süpernova patlamalarını görebilir ve gerçekten detaylı biçimde inceleyebilirsiniz.

NGC 628'in sarmal kolları daha önce de görüntülenmişti ancak galaksinin Hubble Uzay Teleskobu tarafından görünür ışıkta çekilen görüntüleri, Webb'in orta kızılötesi görüntüsündeki mor sarmal yapıya hiç benzemiyor.

 

611265main_hubble_holidaywreath_full.jpg

Kendi Samanyolu Galaksimize benzetilebilecek sarmal galaksi NGC 628'in Hubble Uzay Teleskobu görüntüsü (NASA)

 

Dr. Brammer, "Bu galaksiye Hubble veya yer tabanlı teleskoplarla baktığınızda mavi yıldızlar görüyorsunuz, kırmızı yıldızlar görüyorsunuz, sarmal kollar görüyorsunuz, toz şeritleri görüyorsunuz" dedi.

Bilim insanı bu toz şeritlerinin, spiral kollardaki kırmızımsı kahverengi filamentlerin, Webb ve diğer teleskoplar tarafından çekilen görünür karelerdeki yıldızları engelleme potansiyelinin olduğunu söyledi.

Dr. Brammer, "Orta kızılötesinde ise aslında bunun tersini, tozun artık emici olmadığı yeri görüyoruz; gerçekte artık tozun kendisinin parladığını doğrudan gözlemliyoruz çünkü ışığı kendisi yayıyor" dedi.

Aslında yıldızlardan ziyade bu galaksideki gaz ve tozun bir görüntüsünü görüyoruz.

Webb, 17 Temmuz'da NGC 628'in görüntüsünü kaydetti ve Dünya'ya geri aktardı. Veriler burada, herkese ve hatta halka açık olduğu Barbara Mikulski Uzay Teleskopları Arşivi'ne (MAST) kaydedildi. Dr. Brammer kendi çalışmalarında aslında NGC 628 gibi nispeten yakın galaksiler yerine çok uzak galaksileri inceliyor, ancak pazartesi sabahı verilerdeki ham görüntüyü gördüğünde onu renklendirip paylaşmak istediğini biliyordu.

"Bu gerçekten de göze çarpan ilk şeydi" dedi:

Ekranımda açtığım anda gerçekten aklımı aldı.

NASA 12 Temmuz'da tam renkli ilk 5 Webb görüntüsünü yayımlayarak büyük bir gösteriye imza atmış olsa da, teleskop o zamandan beri neredeyse hiç boş durmadı ve Dr. Brammer'a göre sürekli görüntü alıyor, bunları da MAST arşivine kaydediyor. Webb'in neler yapabileceğini görmek için 20 yıldan fazla bir süredir bekleyen gökbilimciler açısından son derece heyecan verici zamanlar.

Dr. Brammer, "Bazı vakaların çözümü için onlarca yıldır Webb'i bekliyorduk ve hiçbirimiz son bir haftadır çok fazla uyuyamıyor ve bakabildiğimiz kadar çok farklı Webb görseline bakıyoruz" dedi.

Her şey gerçekten muhteşem.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU