Bilim insanları hastalıklarla mücadele için vücutta gezen "Transformers" tasarladı

Milimetrik robot tedavi gereken yere doğrudan ilaç taşıyor

ABD'nin prestijli üniversitelerinden Stanford'daki bilim insanları, hastalıkları tedavi etmek için insan vücudunda gezebilen "Transformers" tarzı bir robot tasarladı.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada tanıtılan parmak ucu büyüklüğündeki minik robot, kablosuz bağlantıyla kontrol ediliyor ve vücutta enfeksiyon, tümör ya da kan pıhtısı olan bölgelere ilaç taşıyabiliyor.

Vücut sıvıları içinde yüzerek dar bölgelere girebilen ve kendi etrafında dönebilen manevra kapasitesi yüksek robotun, intravenöz (damar içi) enjeksiyonların ve hap şeklindeki ilaçların kullanımının yerini alabileceği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın yazarlarından Ruike Renee Zhao, "milimetrelik origami robot" diye nitelediği teknolojik cihazın, hap ya da iğne kullanımının aksine ilacın hedeflenen bölgeye doğrudan ulaşmasını sağladığını söyledi.

Cihazı "şimdiye dek tasarladığımız en dayanıklı ve çok işlevli kablosuz robot" diye tanıtan Zhao, robotun hedefine ulaştığında özel olarak hazırlanmış yoğun konsantrasyonlu ilacı doğrudan tedavi gereken bölgeye uyguladığını ifade etti.

Zhao, şu anda robotun vücuttaki hareketlerini dışarıdan takip edebilmek için özel bir ultrason görüntüleme sistemi de tasarladıklarını belirtti.

Bilim insanı, robotun kenarları kesik ve ortası delik tasarımının suya karşı direnci azalttığına ve vücutta daha rahat ilerleyebilmesini sağladığına işaret etti.

Araştırmacı, ileride robotların vücutta sadece ilaç değil aynı zamanda farklı tıbbi araç gereçler ve kameralar taşıyabileceğini de söyledi.



Independent Türkçe, New York Post, Study Finds

DAHA FAZLA HABER OKU