Komplo teorilerini unutun: Davos, dünyayı kontrol eden gizli bir grup olmadığının kanıtı

Dünyanın en zengin kişileri, geleceği sizden ve benden daha fazla şekillendiremez

Gittikçe artan önemi, doğal olarak Davos'u komplo teorilerinin başlıca hedefi haline getirdi (AFP)

Her komplo teorisinin arkasında, dünyayı gizli bir grubun kontrol ettiği görüşü yatar. Fakat son birkaç yıldan çıkaracağımız bir ders varsa, seçkinlerin bizi neyin beklediğine dair hiçbir fikrinin olmadığıdır. Dünyayı kontrol etmek şöyle dursun, dünyanın en zengin ve en güçlü kişileri onu etkilemekte bile zorlanıyor.

Davos'a bakın. Dünya Ekonomik Forumu'nun her yıl düzenlenen etkinliği 22 ile 26 Mayıs arasında İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşti. Gittikçe artan önemi, doğal olarak Davos'u komplo teorilerinin başlıca hedefi haline getirdi. Seçkinler tarafından (aşılardan iklim değişikliğine ve silah haklarına kadar her şeyde) susturulmaktan bahsedilen çevrimiçi forumları tarayın, Davos'un adı geçiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eminim organizatörler buna bayılıyordur. Gerçekten. Tüm ilgiyi neden işe yaramaz Bilderberglerin veya Rothschildların çektiğini uzun zamandır merak ettiklerinden şüpheleniyorum. Neden onlar değil? Sonuçta kulüp, gücü herkesin gözünde büyütülene kadar cazip hale gelmez.

Fakat Davos'un gördüğü ilgiden bağımsız olarak, küresel seçkinlerin neler olup bittiğine dair hiçbir fikrinin bulunmadığı açık. 2019'daki son Davos etkinliğinde, pandemi veya bu tür acil durumlara hazırlık konusunda herhangi bir tartışma göremedim.

Elbette Davos'un seçkinleri geleceği tahmin edemiyor. Peki ya geleceğin şekillendirilmesi? Düzenli katılımcılardan Bill Gates, 10 yılı aşkın süredir pandemi uyarısı yapıyordu ama Mart 2020'ye kadar neredeyse hiç kimse onu dikkate almadı. Hatta o zamandan sonra bile dinlemediler. Gates'in Kovid'e karşı küresel bir mücadele örgütlenmesi ve herkes için aşı üretecek yeni fabrikalar kurulması çağrısını, ABD ve Avrupa'nın eylemi olmaksızın zaten pek bir şey yapamayan Dünya Sağlık Örgütü haricinde kimse umursamadı. Hiçbir şey hiç kimsenin planına göre yürümedi. Uzun zamandır virüsün ortaya çıkışıyla suçlanan Çin bile şimdi virüsü kontrol altında tutmak için mücadele eden geriye kalan son büyük ülke konumunda.

Zengin Rus oligarklar düzenli olarak Davos'a katılıp bolca ihsanda bulunurdu. Şimdiyse davetlerinin sessizce iptal edilmesi gerekti. Birilerinin uyarması şöyle dursun, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasının gerçekleşeceğini kimse öngörmemişti. Aynı şey şu anda karşı karşıya olduğumuz enerji ve gıda kıtlığı için de geçerli.

Böylece devam ediyor. Geçen yılın sonlarından bu yana, borsalar dünya çapında istikrarlı ve hızlı biçimde düşüyor. En büyük kaybedenler: Davos seçkinleri. Dünyanın en zengin 50 kişisi son 6 ayda 800 milyar dolar (İsveç'in tüm milli geliri kadar) kaybetti. Elon Musk servetinin yaklaşık 70 milyar dolar, Amazon'un Jeff Bezos'u 60 milyar dolar ve Bill Gates 20 milyar dolar düştüğünü gördü. Kripto milyarderleri de çuvalla para kaybediyor. Kripto para borsası Binance'in kurucusu Changpeng Zhao, Kasım 2021'den bu yana servetinin 80 milyar dolar düşüşünü izledi.

Üstelik, kimse bu bozgunu durduramıyor gibi görünüyor. Bazıları tarihin en kötüleri arasında yer edinene kadar devam edeceğini öngörüyor.

Demek istediğim, hepimiz Davos'a çok daha az ilgi göstermeliyiz. Tabii ki yalan söyleyecek ve bedava biletim olsaydı gitmezmişim gibi davranacak halim yok. Fakat bu tür toplantılar gösterişli ağ kurma etkinliklerinden başka bir şey değil. Bunlar dikkat çekiyor çünkü gazeteciler milyarderlerin bir şeyleri tahmin etmeye çalışmasıyla ilgili haberleri ya da Greta Thunberg gibilerle yüzleşmesini sevdiğimizi biliyor. Ama hepsi bundan ibaret.

Eğer son birkaç yıldaki olaylar bir şey gösterdiyse, o da dünyanın düşündüğümüzden çok daha büyük ve öngörülemez olduğudur. Dünyanın en zengin kişileri, geleceği sizden ve benden daha fazla şekillendiremez. Her teorideki en büyük boşluk, küçük bir grup insanın olup bitenleri organize edebileceği fikridir. Arkadaşlar, onlara gereğinden fazla itibar veriyorsunuz. Neler olup bittiğine dair hiçbir fikirleri yok ve şu anda karşı karşıya oldukları tren kazasını durduramıyorlar.

Bu hayatın güzelliği ve trajedisi her şeyin kontrolümüz dışında olmasıdır. Davos sadece, en zenginlerin bu gerçeği kabul etmeyi reddettiklerinin ve bunun bedelini ödediklerinin kanıtı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU