Okyanusların en gizemli yaratıklarından biri görüntülendi

"30 yılda 4 kez gördük"

ABD'deki deniz biyologları, okyanusların en gizemli hayvanlarından birini görüntüledi.

Suların derinliklerinde yaşayan  yüksek yüzgeçli ejderhabalığının (highfin dragonfish) videosu 3 Mayıs'ta paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, körfezin derinliklerini uzaktan kumandalı araçlarla 30 yıldır araştırıyor. Bu süreçte aralarında bazı ejderhabalığı türlerinin yer aldığı birçok şaşırtıcı hayvanla karşılaşıldı.

Ancak yüksek yüzgeçli ejderhabalığı tespit edilmesi en zor balıklardan biri.

Latince adı Bathophilus flemingi olan torpido şeklindeki bu yaratık, 16,5 santimetre uzunluğa ulaşabiliyor. Hayvanın metalik bronz renkli pulları, derinlerde yaşayan diğer balıklarınkine benzemiyor. Bronz rengin bir kamuflaj şekli olabileceği düşünülüyor.

Zira söz konusu renk, okyanusun derinliklerindeki mavi ışığı emiyor ve hayvan karanlıkta neredeyse görünmez hale geliyor. Bu özellik, avını pusuya düşürerek yakalayan ejderhabalığının işini kolaylaştırıyor. Gizemli yaratıklar karanlıkta süzülürken, daha küçük balıkların ve kabukluların yanından geçmesini bekliyor.

Ejderhabalığının çenesinden uzanan parlak ipliğe benzeyen biyolüminesans özellikli filament de kurbanları kendisine çekiyor. Bazı canlı organizmaların kimyasal reaksiyonlar sonucunda ışık üretmesiyle oluşan parıltıya biyolüminesans deniyor.

Av yeterince yaklaşınca, ejderhabalığının keskin dişlerle dolu büyük çenesi devreye giriyor.

Bununla birlikte bu hayvan, biyolüminesansı kendisini yiyebilecek yaratıklardan korunmak için de kullanıyor.

Görüntüyü yakalayan ekibin başındaki Bruce Robison, avlanmayı şöyle açıkladı:

Ejderhabalığı biyolüminesan filament cazibesini, parlak ışık noktasını gören, yiyebileceği kadar küçük bir şey olduğunu düşündüğü için ona doğru çekilen avları cezbetmek için kullanıyor.

Robison, denizdeki birçok yırtıcının avlarının siluetini veya gölgesini tespit ederek avlandığını ve ejderhabalığının biyolüminesansı kullanarak siluetini yok ettiğini ve kendisini koruduğunu belirtti.

Görüntülenen ejderhabalığı 300 metre derinlikte yakalandı. Araştırmacılar, bu türü 30 yılda sadece 4 kez gördüklerini bildirdi.

 

Independent Türkçe, Live Science, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU