125 kilometre yürüyerek Mariupol'den kaçan aile yaşadıklarını anlattı: "Rus askerler bize düşmanmışız gibi davranmadı"

"Neden Rusya'ya gitmediğimizi sordular"

Tetiana Komisarova (arka soldan ikinci), savaşın başından beri yaptıkları kaçma planlarını çocuklarıyla paylaşarak onları yolculuğa hazırlamaya çalıştıklarını söyledi (AFP)

Rus istilacıların ağır bombardımana tuttuğu Mariupol'de yaşayan 6 kişilik bir aile, şehirden kaçış hikayesini anlattı.

Tetiana Komisarova ve eşi Yevgen Tişenko, çocukları 6 yaşındaki Yulia, 8 yaşındaki Oleksandr, 10 yaşındaki Anna ve 12 yaşındaki Ivan'la birlikte yaptıkları zorlu yolculuğu, Fransız haber ajansı AFP'yle paylaştı.

37 yaşındaki Tişenko, bombardıman altındaki Mariupol'de evlerinin bodrum katında saklandıklarını söyledi.

Anna, bombalamaların şiddetini anlatırken "Bina çok sallanıyordu ve çok toz vardı. Nefes almak kötüydü" dedi.

Pazar günü yola çıkmaya karar verdiklerini söyleyen Tişenko, üç tekerlekli bir el arabası bulduklarını ve ağır valizlerini buna yükleyerek yürüdüklerini anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tişenko, 5 gün 4 gece süren yolculuklarında Rus askerlerin denetimindeki birçok kontrol noktasından geçtiklerini söyleyerek "Bize düşmanmışız gibi davranmadılar, yardımcı olmaya çalıştılar" dedi.

Rusların her seferinde kendilerini sorguladıklarını belirten Tişenko, "Bize hep, 'Nereden geliyorsunuz, Mariupol'den mi? Neden bu yöne gidiyorsunuz, neden Rusya'ya gitmiyorsunuz?' diye sordular" ifadelerini kullandı.

Aile, yolda geçtikleri noktalarda tanımadıkları farklı kişilerin evlerinde konakladıklarını, bu kişilerin kendilerine yatacak yer ve yiyecek verdiğini, gündüzleri de sürekli yürüdüklerini anlattı.

Daha sonra şanslarının yaver gittiğini söyleyen aile, Zaporijya'ya 100 kilometre uzaklıkta Rusların kontrolündeki Polohi kasabasından arabayla geçen Dmitro Zhirnikov'la tanıştıklarını belirtti.

Ailesinin yetiştirdiği sebzeleri satmak için düzenli olarak Zaporijya'ya gidip geldiğini anlatan Zhirnikov, "Yolun kenarında el arabasıyla yürüyen bu aileyi gördüm. Yanlarına yanaşıp durdum ve eşyalarını aracımın römorkuna yerleştirmelerini söyledim" dedi.
 

mariupol'den kaçan aile - afp.jpg
Yevgen Tişenko, çocuklarının Lviv'deki tren istasyonuna ulaşana kadar gördükleri karşısında şoke olduğunu anlattı (AFP)


Mariupol'den kaçan aile, Zhirnikov kendilerini aracına alana kadar 125 kilometre yolu yürüyerek kat ettiklerini söyledi.

Zhirnikov ise bölgede Rusların denetimindeki son kontrol noktasını da geçtiklerinde ailenin gözyaşlarına boğulduğunu anlattı.

40 yaşındaki Komisarova, "Tek bir hedefimiz vardı; çocuklarımızın Ukrayna'da yaşamasını istiyorduk. Onlar Ukraynalı, başka bir ülkede yaşayabileceklerini hayal edemiyorum bile" dedi.

Aile, cuma günü Lviv şehrine giden bir trene bindi. Komisarova, ülkenin batısında Romanya sınırındaki İvano-Frankivsk şehrine gitmeyi planladıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 59. gününde de çatışmalar devam ediyor.
 

 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, perşembe günü yaptığı açıklamada Rus ordusunun Mariupol'ün kontrolünü ele geçirdiğini öne sürmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski hükümetiyse Rusların şehrin neredeyse her yerini kuşattığını doğrulamış fakat Ukraynalı askerlerin şehrin güneyindeki demir ve çelik fabrikası Azovstal'da direnişe devam ettiğini savunmuştu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk bugünkü açıklamasında, büyük kısmı Rusların kontrolü altında olan Mariupol'deki sivilleri yeniden tahliye etmeye çalışacaklarını açıkladı. Vereşçuk, Mariupol sakinlerine tahliye için Port City alışveriş merkezi yakınındaki anayolda toplanmaları çağrısı yaptı. 

Kiev'e göre savaştan önce yaklaşık 430 bin kişinin yaşadığı şehirde şu anda gıda, su ve ısınmaya sınırlı erişimi olan 100 bin civarında yurttaş Rus istilası nedeniyle mahsur durumda. 



Independent Türkçe, AFP, Wall Street Journal

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU