Mariupol'den kaçış: Ukraynalı balıkçı, iki buçuk saat yüzerek nasıl canını kurtardığını anlattı

Dmitri Yurin, Rus ordusunun Mariupol'deki tiyatroyu bombalayarak yüzlerce sivili öldürdüğüne tanıklık ettiğini söyledi

Yurin, "İyi ki Mariupol civarındaki sahili çok iyi biliyordum, beni kurtaran bu oldu" dedi (Luke Harding / Guardian)

Ukrayna'nın Mariupol kentinde sivillerin sığındığı tiyatronun Rus ordusu tarafından bombalanmasına tanıklık eden kişi, iki buçuk saat yüzerek Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgeye geçişini anlattı.

Rus ordusunun 16 Mart'ta bombardımana başladığı sırada Mariupol'deki tiyatroya yakın evinde oturduğunu söyleyen Dmitri Yurin, "Korkunçtu. Devasa bir patlama oldu. Ağlama ve çığlık sesleri duydum" dedi.

Olay yerine gidip enkazdakileri kurtarmaya çalıştığını belirten 31 yaşındaki Yurin, "Bir kadını çekip çıkardım. Daha sonra da bir oğlan çocuğunu ve kız çocuğunu çıkardım. Hepsi yaralanmıştı. Oğlanın bacakları hareket etmiyordu. Çığlık atıyordu. Ellerim titriyordu. Her yerim kan olmuştu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Can kayıplarına dair net bir bilgi verilmezken, Ukraynalı yetkililer tarafından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, saldırı sırasında tiyatroda yaklaşık 1300 sivilin olduğu ve 300'e yakın kişinin öldüğü belirtilmişti.

Yurin, saldırıda yaşadığı şoku atlattıktan sonra eve dönüp annesiyle konuştuğunu ve şehri terk etmeye karar verdiğini söyledi.

Şehir Rus istilacılar tarafından ablukaya alındığından denizden kaçmak için sahile indiğini belirten Yurin, Azak Denizi'nden kıyıya paralel şekilde yaklaşık iki buçuk saat yüzerek Rus askerlerin kontrolündeki Melekine köyüne vardığını anlattı.

Balıkçılıkla uğraştığını ve denizi iyi bildiğini söyleyen Yurin, su yüzeyinde kalmasını kolaylaştırması için 4 tane 5 litrelik plastik şişe, iki tane çöp poşeti ve ip aldığını belirterek, "Su buz gibiydi. Dişlerim birbirine vuruyordu. Görünmemek için şişelerden birinin arkasına saklandım. Bazen de yüzeyde kalabilmek için şişelerin üzerine çıkıp dinlendim" dedi.
 

mariupol reuters.jpg
Kremlin, Rus ordusunun tiyatroyu ya da sivilleri bombaladığını yalanlamıştı (Reuters)


Yurin, köyde yine Rusların kontrolündeki Berdyansk limanına giden bir minivana bindiğini, kontrol noktasında bekleyen 17-18 yaşındaki Rus askerlerin kendisine aldırış etmediğini ve böylelikle Berdyansk'a vardıktan sonra Ukrayna kontrolündeki bölgeye geçiş yaptığını ifade etti.

Mariupol'deki Priazovia Worker adlı yerel gazetede temizlik işçisi olarak çalışan annesinin de daha sonra şehirden kaçmayı başardığını söyleyen Yurin, "Rusların tiyatroya yaptığı bombardıman korkunçtu. Beni yakalasalardı esir alıp işkence ederlerdi" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 44. gününde de çatışmalar sürüyor.

Rus ordusu Kiev ve civarındaki bölgelerden çekilip ülkenin doğusundaki Donbas'a doğru ilerlerken, Mariupol ise hâlâ Moskova güçlerinin kontrolünde.



Independent Türkçe, Guardian, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU