"İttifak içinde ittifakın" ilk adımı 6'lı masa kurulmadan atılmıştı: "Biz gidersek başörtüsü yeniden yasaklanır" söylemine karşı Saadet-Gelecek işbirliği

6'lı masanın muhafazakar geleneğe sahip 2 üyesi Saadet Partisi ile Gelecek Partisi, "AK Parti giderse muhafazakarlar kazanımlarını kaybeder" politikasına karşı işbirliği yapıyor. Gelecek Partili Yamalı'ya göre bu, 6'lı masadan önce atılan bir adım

Başörtüsü, uzun süre üniversiteler de dahil kamusal alanlarda yasaklanmıştı / Fotoğraf: AA - (Arşiv)

6 muhalefet partisinin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" masası, toplumun birçok farklı kanadını temsil ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu masadan henüz net bir seçim ittifakı kararı çıkmış olmasa da ülkenin gelecekteki siyasal sistemine ilişkin bir irade çıktı. 

Masanın bir üyesi olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, geçen günlerde "ittifak içinde bir ittifakın" gündeme geleceğini ifade etti. 

Siyasi kulisleri hareketlendiren bu durumun, benzer gelenekleri ve siyasi pozisyonları taşıyan partilerin tek bir listeyle seçime gireceğini işareti olarak yorumlandı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için gereken yüzde 50+1 oy için toplumun hiçbir kesimini dışlama lüksü olmadığını bilen muhalefet, başta muhafazakar-mütedeyyin seçmen olmak üzere bütün seçmen gruplarıyla "bütünleşmek" için kendi içlerinde yeni süreçler de başlattı.

 

Temel Karamollaoğlu AA (1).jpg
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun "ittifak içinde ittifak" açıklaması siyaseti hareketlendirdi / Fotoğraf: AA

 

Saadet-Gelecek işbirliği

Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Saadet Partisi ile 'muhafazakar seçmenin kazanımlarını kaybetmemesine ilişkin' bir çalışma yaptıklarını söylemişti. 

Yamalı, "muhafazakar seçmen"in sözkonusu kazanımları elde ettiği dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) Ankara İl Başkanı'ydı. Başta önceki başbakanlardan Ahmet Davutoğlu olmak üzere şimdi Gelecek Partisi içinde siyaset yapan çok sayıda isim, o dönemde AK Parti'nin önemli kademelerinde yer alıyordu.

Saadet Partisi ise mütedeyyin siyasete yönelik gerçekleştirilen 28 Şubat askeri darbesinin direkt olarak gadrine uğrayan bir siyasi hareketin şimdiki temsilcisi.

Siyasi pozisyonunu hep İslami değerler üzerinde şekillendirdiğini belirtiyor. Dolayısıyla Saadet Partisi ile Gelecek Partisi'nin, muhafazakar seçmene hitap etmesi diğer partilere nazaran daha kolay. 

"Muhafazakarlar korkutuluyor"

Yamalı, AK Parti'nin kendisini "muhafazakarların kazanımlarının tek sahibi" olarak göstermeye çalıştığı görüşünde.

Şimdiye kadar AK Parti'ye oy vermiş ancak mevcut durumdan rahatsız muhafazakar kitlelerin "biz gidersek muhafazakarlar kazanımlarını kaybeder" denilerek "korkutulduğunu" ifade eden Yamalı, "Aslında bunun böyle olmayacağını vurgulayan çabamız yeni değil. Henüz 6'lı masa kurulmadan önce başlayan bir çalışma. Genel Başkanımızın, Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu ile daha önce yaptığı görüşmelerde ortaya çıkmış bir husus" dedi.

 

Nedim Yamalı.jpg
Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı Nedim Yamalı 

 

"Bu görüşmelere, 6'lı masadan önce başladık"

Muhafazakar değerlerin sadece AK Parti'nin değil Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin de değerleri olduğunu vurgulayan Yamalı, "Bu çabamız başladığında 6'lı masa bu şekilde kurumsallaşmadığı için çok dikkati çekmedi. Aslında 2 yıl önce başlatılan bir süreç bu. 'AK Parti, bu meseleyi kullanıyor, bu konuda bir işbirliği yapalım' kararı alınmıştı" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin "Biz gidersen başörtüsü yeniden yasaklanır, bu meselenin de tek sahibi biziz" politikası yürütmeye çalıştığını belirten Yamalı, "Bu politikanın doğru olmadığını ortaya koymak için bir işbirliği yapıyoruz. Temaslarımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Sayın Karamollaoğlu'nun son açıklamaları da bu arka plana dayanıyor olabilir. Ama bu hiçbir zaman '6'lı masayı terk edip yeni bir ittifak kuralım' anlamına gelmiyor" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU