Ahmet Davutoğlu’ndan Kırım Tatar lideri Mustafa Kırımoğlu’na taziye ziyareti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, oğlu vefat eden Kırım Tatar lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’na taziye ziyaretinde bulundu

Fotoğraf: ANKA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, oğlu vefat eden Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’na taziye ziyaretinde bulundu.

Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kırımoğlu’nun yaşamı boyunca sürgün, işgal ve vatan hasretiyle mücadele ettiğini vurguladı.

Davutoğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün size hayatı çileyle geçmiş bir kahramandan bahsedeceğim. Onun adını ilk duyduğumda üniversite ikinci sınıf öğrencisi idim. Mustafa Cemiloğlu Gulag Takımadalarına sürüldü haberleri geldi. Soğuk savaş sonrası vatanlarına dönen Kırımlı soydaşlarımıza öncülük etti. Başdanışmanlık günlerinde tanıştım onunla. Cüssesi belki küçük ama yüreği kocamandı; Kırım'ın bahtsız talihinin yükünü omuzlarında taşır gibiydi. Kırım’la ilgili her bir projeyi o zaman TİKA başkanı olan Hakan bey ile yakından takip ettim. Dışişleri Bakanı iken Londra’dan Kırım’a getirdiğimiz Cengiz Dağcı’nın cenazesine birlikte omuz verdik.”

Davutoğlu, Kırımoğlu’nun 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı yeniden işgal etmesi sonrasında yeniden gurbet ve vatan hasreti yaşadığını belirterek, “Başbakan iken de Kırım ile ilgili her konuda omuz omuza olduk” dedi.

Kırımoğlu’nun geçtiğimiz günlerde oğlunu kaybettiğini hatırlatan Davutoğlu, “Biz oğlu için onu teselli etmeye çalışırken o bize yüreği pare pare Kırım’ı anlattı. Biyolojik yaşı 82 idi; ama dava yaşı ve aşkı hala gençti” ifadelerini kullandı.

Taziye ziyareti sırasında yaşadığı duyguları paylaşan Davutoğlu, Kırımoğlu’nun cenazesinde hiçbir Türk siyasi liderin yer almamasına dikkat çekerek şu sözlerle tepki gösterdi:

“Cenazeye katılım bende derin bir hüzün bırakmıştı; tek bir siyasi lider yoktu. Türk Birliği'nden, Kızılelma'dan, Turan'dan bahseden iktidar partilerinden tek bir temsilci, hükümeti temsilen tek bir yetkili yoktu; sosyal medyanın sloganik ve provokatif milliyetçileri de sırra kadem basmıştı. STK katılımı ise nerdeyse Kırım dernekleriyle sınırlı kalmıştı.”

Davutoğlu, Kırımoğlu’nun taziyedeki sözlerinden de etkilendiğini belirterek paylaşımını şu sözlerle tamamladı:

“Bundan duyulan üzüntüden bahsedildiğinde hiç önemsememiş bir tavırla ‘Ben ölseydim gelirlerdi’ dedi. Bu söz yüreğime bir taş gibi oturdu. Ama doğru söyledi; bizde insanların kıymeti ölünce bilinir ama iş işten geçmiş olur. Eğer başka bir milletin böylesi çile çekmiş bir lideri olsa kahraman ilan edilir; Mandela konumuna getirilirdi. Kırımoğlu’na düşen ise evlat acısını vatan acısına katmak kalmıştı. Ayrılırken Bahçesaray’da yeniden buluşmak duasıyla kucaklaştık. Allah ‘Ey Güzel Kırım’ nidasını boşlukta bırakmasın.”

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU