Çevre için savaşan iklim aktivistleri şimdi Ukrayna için çarpışıyor

Ukrayna ordusundaki Yokoluş İsyanı aktivisti, "Doğanın korunmasıyla ülkenin korunmasının doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyorum" diyor

Artem (solda) ve Pavlo (sağda) Rusya'nın Ukrayna'yı istilasına karşı savaşmak için orduya yazıldı (The Independent)

Pavlo Vişebaba, barış zamanlarını çevre ve hayvan hakları için kampanya düzenleyerek geçiriyordu.

Ukrayna'daki ilk vegan kafeyi açan 38 yaşındaki Vişebaba, bir sineği bile incitmeyeceğini kelimenin tam manasını kastederek söylüyor.

Ukraynalı aktivist, The Independent'a "Fakat ön saflarda olma sırası bana gelince geri adım atmayacağım" diyor.

Olabildiğince çok Rus'u etkisiz hale getirmeden önce ellerim titremeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O, Rusya askerlerinin şehirleri harap eden, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan ve milyonlarcasını da yerinden eden Ukrayna istilasına karşı savaşmak için askere yazılan çok sayıda Ukraynalıdan biri.

Bunlar arasında, iklim krizine karşı savaşı Vladimir Putin'in birlikleriyle savaşa çeviren Pavlo gibi ekoloji aktivistleri yer alıyor.

Savaştan önceki hayatını anlatıyor; bu şimdi Ukrayna gönüllü ordusunda sürdürdüğü hayattan dağlar kadar farklı gibi görünüyor.

Aktivist, Ukrayna'da yeni kürk çiftliklerine yönelik yasaktaki rolüyle tanınan Unique Planet (Eşsiz Gezegen) adındaki çevre ve hayvan hakları STK'sını yönetiyordu.

Fakat sonra savaş başladı.
 

ukraynaaktivist1.jpg
Ekoloji ve hayvan hakları aktivisti Pavlo Vişebaba savaş çıkınca Ukrayna ordusuna katıldı (The Independent)


İstilanın 24 Şubat'taki ilk gününü hatırlayan Vişebaba, The Independent'a, "Eşim, küçük kızım ve ben Kiev'in banliyölerinde yaşıyoruz. Bölgedeki patlamalarla uyandık" diyor.

Ailemi güvenli bir yere götürdüm, onları yurt dışına yolladım ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine katılmak için geri döndüm.

Şimdi, işe yarar bir asker olmak için eğitim alıyorum. Savaştan önce elime silah bile almamıştım.

Vişebaba, hayvanlara zarar vermemek ve karbon ayak izini azaltmak için vegan bir yaşam tarzı benimsediği aktivizmi ve olağan yaşantısı ile ordudaki rolü arasında bir çelişki görmediğini söylüyor.

Aktivist, "Hayvanlar masumluklarıyla çocuklara benziyor ve onlara zarar vermemin imkansız olacağını hissediyorum" diyor. Fakat düşman ordusunu "masumdan başka her şey" diye tanımlıyor.

38 yaşındaki Ukraynalı, "Yurdumuzu işgal ettiler ve sivilleri, ebeveynlerimizi, eşlerimizi, arkadaşlarımızı ve akrabalarımızı vahşice öldürmeye başladılar" diyor.
 


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 5 Nisan Salı günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne hitap ederken Rusya'yı aralarında sivilleri soğukkanlılıkla vurmanın ve tanklarla ezmenin de olduğu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen "en korkunç savaş suçlarını" işlemekle itham etmişti.

Rusya'nın BM büyükelçisi ise ülkesinin de savaş boyunca inkar ettiği gibi askerlerin sivilleri hedef aldığını reddetti.

Çatışmanın ilk ayında kentler ve araziler ağır biçimde bombalanırken görüntüler binaların enkaza döndüğünü, bitki örtüsünün kömürleştiğini ve çevresel yıkım sebebiyle ekosistemlerin tehdit altında olduğunu ortaya koydu.

Ukrayna'daki Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivisti Artem Bilik de tam olarak bu nedenle ordudaki rolünü iklim krizi kampanyalarından pek farklı görmüyor.
 

ukraynaaktivist2.jpg
Artem Bilik, Rusya'nın istilasından sonra Ukrayna'da savaşmak için gönüllü oldu (The Independent)


Kiev'deki bir üniversitede doçent olan Bilik, The Independent'a "Doğanın korunmasıyla ülkenin korunmasının doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyorum" diyor.

Çevre aktivizmine yıllarını veren Artem, çevre hukuku toplantılarına katılmış. Fakat şimdiyse mücadelesi savaş alanına taşınmış.

Savaşın etkisini çoktan göstermeye başladığını söylüyor. Aktivist, "Eşsiz hayvanlar, bitkiler ve ekosistemler yangın ve Rus bombardımanları altında yok olup gidiyor" diye anlatıyor.

Savaşın çevresel hasarının tespiti için girişimlerde bulunulurken, bunlar arasında havanın, toprağın ve suyun bombardımanlar ve yangınlar sonucu kirlendiği uyarısı da var.

Ayrıca Ukrayna hükümeti de doğal kaynakların saldırılarda vurulduğunu bildirmişti.

Artem, The Independent'a sadece annesini değil, Doğa Anayı da korumak için savaşmaya gönüllü olduğunu anlatıyor.

Doçent, "Tehlikeli zamanlar geldiğinde kız, erkek tüm evlatlar analarını savunmalı" diyor.

 

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU