İnsan derisi gibi dokunma duyusuna sahip robot el 3D yazıcıyla üretildi

Bristol Üniversitesi'nden Profesör Lepora, "Amacımız yapay deriyi gerçek deri kadar ya da ondan bile daha iyi hale getirmek" dedi

(Pixabay)

Bilim insanları, insan derisiyle aynı dokunma duyusuna sahip 3D yazıcıyla üretilebilen bir parmak ucu geliştirdi.

Nesneleri kavrayan makineler, dokunsal parmak uçlarımızın sağladığı beceriden yoksun oldukları için bir insan elinin hünerlerine ulaşmayı başaramıyor.

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, derimizdeki dermal papillae'yi taklit eden toplu iğne benzeri çıkıntılardan oluşan bir ağ kullanarak dokunma duyusunu yeniden yarattı.
 

Low-Res_Robotic hand with 3D printed fingertip.jpg.png
(Profesör Nathan Lepora)


Bristol Üniversitesi'nin Matematik Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Nathan Lepora, "Çalışmamız, insan derisinin karmaşık iç yapısının insan dokunma duyumuzu nasıl oluşturduğunu anlamaya katkıda bulunuyor. Bu, yumuşak robotik alanında heyecan verici bir gelişme: Dokunsal derinin 3D baskısını yapabilmek, dokunma duyusunu robotlarda yerleşik hale getirerek onların daha becerikli olmasını sağlayabilir ya da protez ellerin performansını önemli ölçüde artırabilir" dedi.

Benim için en heyecan verici an, 3D baskı parmak ucuna ait yapay sinir kayıtlarımızı incelerken bunların 40 yıl önceki gerçek kayıtlara benzemesiydi! Bu kayıtlar, kenarlar ve kabartılar üzerindeki girinti çıkıntılar sebebiyle çok karmaşıktır ve yapay dokunsal verilerimizde de aynı örüntüyle karşılaştık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, yapay parmak ucunun, insanların aldığı sinir sinyalleriyle son derece yakın bir şekilde eşleştiğini ama ince ayrıntılara karşı o kadar hassas olmadığını fark etti. Bunun nedeni, 3D baskı derinin insan derisinden daha kalın olması olabilir ancak gelecekte bu deriyi mikroskobik ölçekte yazdıracak teknolojiyi geliştirmek mümkün hale gelebilir.

Profesör Lepora, "Amacımız yapay deriyi gerçek deri kadar ya da ondan bile daha iyi hale getirmek" dedi.

Bulgular, Journal of the Royal Society Interface'deki iki ayrı makalede yayımlandı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU