Mükemmel tek bir fotoğrafla anlatılan hikaye: Will Smith, Chris Rock'a karşı

Bu fotoğraf öylesine büyüleyici ki ironik bir şekilde adeta bir film sahnesi gibi görünüyor

Will Smith'in Chris Rock'a herkesin önünde tokat atması her halükarda büyük haber olacaktı (AFP)

Will Smith ve Chris Rock'ın tokat olayı üzerine sarf edilen binlerce söze, tartışmalara ve yorumlamalara karşın elzem rollerden biri göz ardı edilmiş olabilir: Fotoğrafçıların rolü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Smith'in Rock'a herkesin önünde tokat atması, nihai önemsizliğine rağmen her halükarda büyük haber olacaktı. Smith'in anlaşılması güç bir şekilde dünyanın en ünlü ödül töreninde bu ani saldırıya geçmeyi tercih etmesi haberin etkisini yüze katladı. Dünya haberleri bakımından böylesine can sıkıcı zamanlardayken bile bu, haklı bir şekilde, muazzam bir hikayeydi; hem de savaş zamanı buna verilen önemi hak etmediği yönündeki bazı kibirli tavırlara karşın.

Ne olursa olsun, Smith ve Rock halkın bir süre boyunca konuşacağı ve gönderme yapacağı bir hikaye. Hatta nihayetinde, tüm başarıları karşısında bir utanç abidesi olarak Smith'in kariyerini bile belirleyebilir.

Bu hikayenin sürmesini köşe yazılarının satırları veya kanaat yazarlarının "çok önemli" görüşleri değil, daha ziyade Smith'in Rock'a tokat attığı anın inanılmaz fotoğrafı sağlayacak.

Hareketin bizatihi kendi çarpıcı ve nefes kesici biçimde düşseldi. Neredeyse inanılmazdı, sanki düzmece gibiydi; ne de olsa orası Hollywood'du. Bu fotoğraf öylesine büyüleyici ki ironik bir şekilde adeta bir film sahnesi gibi görünüyor.

Şiddeti yüceltmeksizin: em Smith'in kollarını genişçe açarak, smokiniyle attığı tokatta hem de Rock'ın darbeye maruz kalırkenki afallamış bakışında bir estetik var, ki bu da yaşananların boyutunu daha da muazzam kılmaya yarıyor. Hepimiz aynı anda şoke olmuş durumdayız.
 


Eğer o fotoğraf olmasaydı, kimileri daha en başında bunun gerçekleştiğinden şüphe edebilirdi çünkü çok mantıksız görünürdü. İşte böylesi bir fotoğrafın güzelliği bu ve çeken kişinin becerisini de gözler önüne seriyor.

Hadise tekrar tekrar oynatılacak, binlerce mimde kullanılacak ve "Oscar ödül törenlerinde yaşanan çılgın şeyler" listelerinin hepsinin başını çekecek ama video çağında bile bu olayı tanımlayan orijinal fotoğrafı olacak.

İki milyonerin Los Angeles'taki bir sahnede (pahalı kıyafetlerine rağmen) sanki cumartesi akşamı taşradaki bir gece kulübünün önünde duruyormuş gibi birbirine girmesi yaşanan en önemli olay değil. Büyük resme bakınca bu önemsiz bir hadise.

Ama örneğin Tiananmen'deki tank adamla, Orgreave'de greve çıkan madencilerle, 11 Eylül'deki düşen adamla veya Tommie Smith'in Black Power (Siyah Güç) selamıyla paylaşacağı şey, bu hikayenin de sadece tek bir fotoğrafla anlatılabilecek olması.

Ve bu, muhteşem bir fotoğrafçının işi.

Saygılarımla,

David Harding

Uluslararası editör

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU