Oscar 2022'nin tuhaf teorileri: Will Smith'in sahte elinden Chris Rock'ın yanak pedine

Teorilerden biri haksız bir şekilde Chris Rock'ın bir "yanak pedi" taktığını öne sürerken bir diğeri de Will Smith'in sol eliyle göğsüne vurarak tokat sesi çıkardığını iddia etti

Oscar töreninde canlı yakalanan fotoğraflarda Rock'ın olay sırasında yanak pedi takmadığı görülüyor (Robyn Beck / AFP)

Oscar törenindeki Will Smith ve Chris Rock faciasının ardından internetteki komplo teorileri sosyal medyaya sel gibi aktı ve bu tokadın düzmece olduğuna dair yanlış bir iddiada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

27 Mart Pazar günü Los Angeles'taki Oscar töreni sırasında Smith, komedyenin Jada Pinkett Smith'in saçsız başıyla alay etmesi üzerine Rock'a vurmuş ve küfretmişti.

Daha önce Pinkett Smith, kendisine bir otoimmün hastalığı olan saçkıran teşhisi konmasının ardından saçlarını tıraş etmeye dair konuşmuştu.

Akademi'nin resmi açıklamasına, Smith'in kamuoyu önünde özür dilemesine, Oscar katılımcılarının kınamalarına ve "dünyanın dört bir yanından duyulan tokada" giden anların saniye saniye irdelenmesine rağmen bazı sosyal medya kullanıcıları haksız bir şekilde olayın Oscar Ödülleri'nin azalan izleyici sayısını canlandırmak amacıyla tertiplendiğini öne sürdü.

Bu minvaldeki en az iki teori çürütüldü.

29 Mart Salı günü bir Twitter kullanıcısı, tam Smith vurduğu esnada Rock'ın yüzünün büyütülmüş görüntüsü olduğu anlaşılan görseli paylaşarak komedyenin darbeyi hafifletmek için "yanak pedi" taktığını iddia etti.

Açıklamasında ise şu ifadeler yer alıyordu:

8K kalitedeki görüntülerde Chris Rock'ın yanağında bir ped olduğunu görebilirsiniz, evet komplo teorisyenleri buna çıldıracak.
 


Bununla birlikte, etkinlikteki tokadın profesyonel çekim görüntüleri, Rock'ın böyle bir tertibat kullanmadığını açıkça gösterdi. Bunlara fotoğrafçı Robyn Beck'in fotoğrafı da dahil.

Teknoloji sitesi Gizmodo da güya Rock'ın yüzünde görülen bu "yanak pedini" açıklarken bunun muhtemelen olayın görüntülerinin büyütülmesinden kaynaklı bir oluşum olabileceğine işaret etti.

Site, piksellenmiş veya kalitesi düşmüş görüntülerin Remini gibi telefon uygulamalarıyla iyileştirilebildiğini ancak sonuçların hiçbir zaman tamamen hatasız olmadığını belirtti.

Bu uygulamalar, kullanıcıların fotoğrafın nasıl daha iyi görüneceğine dair tahminler yürütmesiyle, yani halihazırda orada olanla devam etmektense bu resimlere detaylar eklenmesiyle görsellerin "büyütülmesini" sağlıyor. Sonuç olarak daha yüksek kalitedeki fotoğraf elde edilse de bu muhtemelen hatalı oluyor; tıpkı Rock'ın manipüle edilmiş görüntüsünde olduğu gibi.

Gizmodo görüntülerden birini Remini üzerinden işleyerek Twitter'da paylaşılana benzer bir görüntü oluşturmayı da başardı.

Sosyal medyada dolaşan çürütülmüş bir diğer teori de Smith'in "sahte" eliydi.

Bazı kullanıcılar, haksız şekilde Smith'in sol eliyle göğsüne vurarak tokat sesi çıkardığını iddia ederken, diğerleri de keza yanlış olarak Smith'in Rock'a vurmak için sol elini kullandığını söyledi.

Bununla birlikte, olayın görüntüleri de videoları da Smith'in sol elinin Rock'a tokat atarken önce savunma pozisyonunda olduğunu, daha sonra da tokadın momentumuyla arkaya doğru sallandığını açıkça gösteriyor.

Birçok kişi komplo teorilerine karşı çıkarak Smith'in muhtemelen kariyerinin en önemli gecesini feda etmeye hevesli olacağı önermesini tiye aldı.

Bir kullanıcı alaycı tweetinde şöyle dedi:

Bu ped artan sürtünmeye tepki verip darbeyle ortaya çıkacak şekilde tasarlandı.

Bir başkasıysa şunları yazdı:

Bu çılgınca çünkü sebepsiz yere kim böyle bir şey yapar ki? Kimseye faydası dokunmadı.

53 yaşındaki aktör, Rock'a vurduktan hemen sonra En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a layık görüldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU