Michigan Valisi'ni kaçırma davası: "Biden'ın seçilmesini iç savaşla engellemek istedik"

Duruşmadaki asıl görgü tanığı, ifadesinde grubun seçimleri önlemek için "mümkün olduğunca kargaşa çıkarmak" istediğini söyledi

Michigan Valisi Gretchen Whitmer (AP)

Demokrat Partili Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı kaçırma planına katıldığı suçunu kabul eden bir adam mahkemede, komployu birlikte kurduğu iddia edilen kişilerin nefes kesici bir FBI operasyonuyla durdurulmadan önce iç savaş "çıkarmak" ve 2020 başkanlık seçimlerini engellemek istediğini söyledi.

İçeri nasıl gireceklerini planlamak için alıştırma amacıyla valinin evinin benzerini yaptıklarını anlatan, duruşmanın en önemli tanığı Ty Garbin, grubun "Joe Biden'ın iktidara gelmesini engellemek için mümkün olduğunca fazla kargaşa çıkarmak istediğini" belirtti.

23 Mart'ta ABD Bölge Mahkemesi'ne verdiği ifadede "Böyle olması gerekmiyordu" dedi.

Sadece tercih edilen buydu.

Eyaletin Demokrat Partili valisini kaçırmanın iç savaşın "fitilini ateşleme" görevi göreceğini ve "diğer eyaletlerin veya başka grupların da aynı şeyi yapacağının umulduğunu" söyledi.

Garbin, Ocak 2021'de 2020 komplosuna katıldığı suçunu kabul ettikten sonra 75 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Adam kaçırma komplosundan dava açılan diğer 4 kişi olan Adam Fox, Daniel Harris, Brandon Caserta ve Barry Croft aleyhinde tanıklık etmeyi kabul etmişti. Söz konusu 4 kişi suçlu bulundukları takdirde ömür boyu hapis cezasına varan cezalara çarptırılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Garbin, soruşturma için işbirliği yapmayı kabul eden iki eski sanıktan biri. Geçen ay adam kaçırma komplosundaki suçunu kabul eden Kaleb Franks'in de ikinci haftasına giren davada tanıklık etmesi bekleniyor.

Garbin ifadesinde gruptakilerin bir muhbir ya da FBI ajanı tarafından açığa çıkarıldıklarını düşünerek korktuğunu ve bu durumun adamları yakalanmaları halinde kendilerini bekleyen olası sonuçları tartışmaya ittiğini söyledi.

Gizlice elde edilen ve jüriye dinletilen kayıtlara göre, Caserta gruba "Burada olmak benim şahsi seçimim" demiş.

Burada yaşanacakların sorumluluğunu kabul ediyorum... Cezamı çekeceğim.

Garbin, Mart 2020'de katıldığı Wolverine Gözcüleri'yle (Wolverine Watchmen) ilişkisini jürilere anlattı. Gruba katılması, Fox'la tanışmasına yol açarak Kongre Binası'nı basmaktan polis araçlarına yangın bombası atmaya kadar çeşitli planları tartışmak için bir elektrikli süpürge mağazasının bodrumunda buluşmalarıyla devam etti.

Valinin hafta sonları kaldığı evine gece geç saatte bir gezi düzenlemek ve muhtemel saldırı için pratik yapmak amacıyla bir "silahlı atış evi" inşa etmek da dahil grubun nasıl hazırlandığını açıkladı.

Garbin ifadesinde grubun ateşli silahla şarapnel yaralarını ve kopan uzuvları tedavi etmek için bir sağlık istasyonu kurmasına da yer verdi.
 

Ty Garbin (AP).jpg
Ty Garbin (AP)


Eyaletin Başsavcı Yardımcısı Nils Kessler, grubun planlarını gerçekleştirirken söz konusu şekilde "yaralanmayı bekleyip beklemediklerini" sordu.

Garbin "Evet" cevabını verdi.

Grup içinde amacın valiyi kaçırmak olduğuna dair "hiç şüphe" bulunmadığını da itiraf etti.

Savunma avukatları grup üyelerinin planlamasındaki ciddiyeti zayıflatmaya çalıştı ve böyle bir komployu başarmak için yeterli becerileri olmadığını savundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU