6 muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni hazırladı.
Uzun süren bir çalışmanın ardından hazırlanan metin, Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen geniş katılımlı bir programla kamuoyuna duyuruldu.
Metnin altında imzası bulunan partilerden biri de Gelecek Partisi.
Gelecek Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, mutabakat metnini Independent Türkçe'ye yorumladı.
İki yıldır bu çalışmayı yürüttüklerini kaydeden Özdağ, "Partiyi kurduğumuz andan itibaren konuşan, diyalog kuran bir Türkiye istiyoruz" dedi
Bütün siyasi parti liderleriyle bir araya geldiklerini ve zaman zaman önemli görüşmeler yaptıklarını ifade eden Özdağ, "Heyetlerimiz sürekli olarak görüştüler. Partilerin dokusunu bozmadan, parti programlarına riayet ederek birlikte bir çalışma yapalım istedik" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'ye zarar verdi
Türkiye'nin iki önemli problemi olduğunu savunan Özdağ, şöyle devam etti:
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'nin dokusunu bozdu. Aynı zamanda yoksulluğu, yolsuzluğu, yasakları arttırdı. Kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar verdi. Özgür medyaya arar verdi. Kamuoyunda ciddi bir baskı oluşturdu.
İkinci olarak da Sayın Erdoğan'ın yönetme tarzı ülkeyi çok ciddi şekilde sıkıntılara soktu. Önemli anlarda dahi ‘Ben yaptım oldu' mantığıyla hareket ediyor. Kanun Hükmünde Kararnamelerle, Cumhurbaşkanlığı Kararlarıyla ülkeyi yönetiyor. Meclis'i yok sayıyor. An geliyor AİHM kararlarını, an geliyor AYM'yi yok sayıyor. Kendisinin ‘AYM kapatılsın' diyen bir ortağı var. Biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye için doğru olmadığını, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin inşa edilmesi gerektiğini söyledik.
Tarihi bir gün
Bugünün tarihi bir gün olduğunu söyleyen Özdağ, "Bugün bize hem tarihin emri, hem milletimizin bize seslenişi, hem de vicdanlarımızın bize emridir. Türkiye zengin bir ülke, Türkiye'nin yüzde 90 zenginliğini yüzde 10'luk dilime tahsis etmek doğru değildir. Kuzulara şah olsa kurt yapmaz bu taksimi. Ama bugünkü Cumhur İttifakı bunu yapıyor. Erdoğan, Devlet Bahçeli ve ortakları bunu yapıyorlar. Gelir dağılımında bir adaletin sağlanması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, Cumhuriyet'in demokrasiyle taçlanması, devletin liyakat ve ehliyetle buluşması, mülakatsız bir Türkiye'nin inşası, hukukun adaletle buluşması en büyük şiarımız, hedefimiz. Bunu gerçekleştireceğiz. Yolculuğumuz bir seçim birlikteliği değildir. Bir vizyon birlikteliğidir. Ta ki parlamenter sisteme geçinceye kadar. Türkiye'nin meselelerini konuşacağız, problemlere çözüm önerileri getireceğiz. Ama parlamenter sisteme geçtiğimizde kozlarımızı orada paylaşacağız. Kimin başbakan kimin başbakan yardımcısı kimin iktidar kimin muhalefet olduğuna yine millet karar verecek" değerlendirmesinde bulundu.
© The Independentturkish