TBMM'deki "Parlamenter sistem" müzakerelerine Saadet Partisi adına katılan Kaya: Her parti kendi programını değil diğer partilerin hassasiyetini gözetti, metin öyle ortaya çıktı

Muhalafet partileri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni açıkladı. Saadet Partili Kaya, metnin nasıl şekillendirildiğini Independent Türkçe için anlattı

Siyasi parti temsilcileri TBMM'de bir araya gelerek metin üzerinde çalıştı / Fotoğraf: Twitter

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi ve  Demokrat Parti liderleri bugün "Yarının Türkiye'si İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni"ni kamuoyuna duyurdu.

Mutabakat metni, parti temsilcilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı ve uzun süren bir dizi toplantının ardından şekillendi.

TBMM'deki toplantılara Saadet Partisi adına katılan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, metni Independent Türkçe için değerlendirdi.  

 

"Türkiye'de özellikle son yıllarda kutuplaşan, kamplaşan siyasal yaşam partilerin birbirleriyle diyalog kurmalarının önüne bir set olarak geçmişti" diyen Kaya, "Bugün farklı siyasal damarlardan gelen partilerin bir masa etrafında toplanıp Türkiye'nin meselelerinin konuşup bunlarla ilgili bir mutabakata varıyor olmaları ve mutabakatı kamuoyu ile paylaşmaları son derece önemli ve değerlidir" ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreçte artık Türkiye'nin meselelerinin çatışarak değil, aynı masa etrafında müzakere ederek, uzlaşarak ve konuşarak çözülebileceğine inandığını aktaran Kaya, "Bugün, böyle bir dönemin başlangıcı olur diye umut ediyorum" dedi. 

Siyasi programları farklı 6 parti olarak TBMM'de bir araya geldiklerini hatırlatan Kaya, şunları söyledi:

"Burada aslolan hepimizin kabul edebileceği müştereklerde bir araya gelmekti. Birbirimizin siyasi hassasiyetlerine dikkat ederek ortaklaşabildiğimiz oranda ortaklaştığımız konuları arttırarak bir mutabakata varmayı hedeflemiştik. İyi niyetle bir masaya oturup çözüm odaklı olarak süreçleri yürüttük. Bundan dolayıdır ki birçok konuda uzlaşıya vardık. Hemen hemen üzerinde mutabakata varamadığımız bir konu olmadı. Burada elbette her parti kendi programından ziyade diğer partilerin de hassasiyetlerini dikkate alarak ortak bir metin üzerinde uzlaşmaya çalıştı. Ortaya çıkan metin her 6 partinin de gönül rahatlığıyla imza atabileceği siyasal bir metne dönüşmüş oldu."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU