GKRY İçişleri Bakanı Nuris ülkesindeki göç problemi yüzünden Türkiye'yi suçladı

Nikos Nuris, göçmenlere acımasızca davrandıkları iddiasına "Asıl Türkiye'nin bize yaptıkları acımasızca" diye yanıt verdi

Geçen hafta olayların çıktığı Pournara Göçmen Merkezi, GKRY'nin başkenti Lefkoşa'ya 20 kilometre uzaklıkta (AFP)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) İçişleri Bakanı Nikos Nuris, ülkesindeki göçmenler yüzünden Türkiye'yi suçladı.

Nuris, Lefkoşa'daki ofisinde AFP haber ajansıyla röportaj yaptı. Ülke nüfusunun yüzde 4,6'sının sığınmacı ya da koruma altındaki kişiler olduğunu vurgulayan Nuris, "Bu bizim için olağanüstü hal" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajans, insan hakları örgütlerinin GKRY'deki göçmen kamplarında kötü koşulların ve acımasızca muamelenin olduğu yönündeki iddialarını hatırlattı.

Bakan ise 850 bin nüfusa sahip ülkede yeni sığınmacı başvurularının geçen yıl 13 binin üzerine çıktığını belirtip "Türkiye'nin bize yaptıkları acımasızca" dedi.

Nuris, Türkiye'nin çoğu Suriye'den ve Sahraaltı Afrika'dan gelen göçmenleri yönlendirdiğini öne sürdü.

Nuris, günde yaklaşık 60 ila 80 düzensiz göçmenin kaçakçıların rehberliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle (KKTC) GKRY'yi ayıran Yeşil Hat'tı geçtiğini öne sürdü. Bakan, geçen yıl sığınmacıların yüzde 85'inin bu şekilde geldiğini savundu.

Bu kişilerin çoğunun İstanbul'dan KKTC'ye uçtuğunu öne süren Nuris, göçmenlerin daha sonra Yeşil Hat'tı geçip kendi bölgelerine geldiğini iddia etti:

Bu kişiler adada mahsur kalıyor. GKRY, Schengen Bölgesi'nin bir üyesi olmadığı için istedikleri yere, Almanya'ya veya Fransa'ya, gidemezler.

Nuris yakın zamanda Yeşil Hat'a çit inşa edeceklerini, devriyeleri artıracaklarını ve yaz itibarıyla gözetleme sistemi kuracaklarını bildirdi.
 


Hem İnsan Hakları İzleme Örgütü hem de başka insan hakları örgütleri GKRY'yi, göçmenleri denizde geri püskürtmekle ve katı yöntemler kullanmakla suçluyor.

Bu iddiaları reddeden Nuris, "teknelere müdahale etme haklarını" kullandıklarını ve göçmenlere genellikle Lübnan'a kadar eşlik ettiklerini öne sürdü.

Ülkede göçmen konusu, yaklaşık 2 bin 500 göçmenin olduğu Pournara merkezinde geçen hafta yaşananlarla gündeme gelmişti.

Nijeryalı, Kongolu ve Somalili erkeklerin karıştığı şiddet olaylarında onlarca kişi yaralanmıştı.

Nuris bu olayın, Avrupa Birliği'nin yardımına ve dayanışmasına ihtiyaç duyduklarını kanıtladığını savundu.

"Nuris'in suçlamaları kabul edilemez"

Nuris, bu ayın başlarında Fransa'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği İçişleri Bakanları gayriresmi toplantısında da benzer ithamlarda bulunmuştu. KKTC Dışişleri Bakanlığı ise geçen hafta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanılmıştı:

AB üyeliğini istismar etmeyi alışkanlık haline getiren GKRY ve Yunanistan'ın, göçmenlere yönelik ölümlerin yaşanmasına dahi varan insanlık dışı uygulamalarını örtbas etmek için ülkemiz ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik suçlamaları kabul edilemezdir.

KKTC, Kıbrıs'ı ilgilendiren konularda GKRY'yle işbirliğine olumlu baktıklarının altını çizmişti:

Ortak sahibi olduğumuz Kıbrıs Adası'nı etkileyen ve uluslararası bir olgu olan düzensiz göç konusunda da Rum tarafıyla işbirliği tesis edilmesine yönelik bir öneri yaptığımızı hatırlatmak ve bu önerinin halen masada olduğunu yinelemek isteriz.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU