Afganistan'da insan kaçakçıları Taliban iktidarının ardından fiyatları katladı

Uzmanlar, Pakistan ve İran'daki Afgan göçmenlerin ilkbaharda Türkiye ve Avrupa'ya doğru yola çıkmasını bekliyor

Afganistan'da pek çok kişi ülkeden kaçmaya çalışıyor (AFP)

Afganistan'da insan kaçakçıları, Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından talebin patlamasıyla fiyatlarını artırdı.

Sınırları geçmenin zorlaşması da istenen paranın yükselmesinde etkili oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Kabil'in 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın kontrolüne geçmesinin ardından ülkeden ayrılmak isteyenlerin sayısı fırladı.

Ancak Pakistan ve İran gibi komşu ülkelerin sınırlarını kapatması ve pasaport ya da vize almanın zorlaşması, birçok kişinin kaçakçılara başvurmasına yol açtı.

Bu kişiler genellikle zorlu dağ ve çöl yolculukları yapıyor. Bazı kişiler sınır çitlerinin atlındaki tünellerden geçerken bazıları da sahte kimlikler kullanıyor.

Pandemi yüzünden zaten artan fiyatlar iyice fırladı

İsviçre merkezli göçmenlerle ilgili araştırma kuruluşu Mixed Migration Center (Karışık Göç Merkezi), Kovid-19 pandemisi yüzünden uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaçakçıların istediği fiyatı artırdığını kaydetti. Merkeze göre Afganistan'daki koşullar, halihazırda yüksek olan fiyatı iyice yukarı çekti.

Merkez verileri, sınır kasabası Spin Boldak'tan Pakistan'a gitmek için kaçakçıların ortalama 140 ila 193 dolar istediğini gösteriyor. Bu meblağ geçen sene 90 dolardı.

Yapılan açıklamaya göre Zaranc vilayetinden İran'a gitmek önceden ortalama 250 dolarken şimdi 340 ile 400 dolar arasında.

Reuters haber ajansı, ücretlerin yolculuğu yapan kişinin maddi durumuna, etnik kökenine; güzergahın uzunluğuna ve zorluğuna göre değiştiğini bildirdi.

Öte yandan ajansın görüştüğü Afganlar, istenen paraların bunlardan çok daha fazla olduğunu savundu.
 


Adı açıklanmayan bir kadın, iki çocuğuyla Pakistan'ın başkenti İslamabad'a gidiş için bin dolar istendiğini söyledi.

İsmail Lali adlı gazeteci de kaçakçıların bir servet sahibi olduğunu ifade etti:

İnsanlar ayrılmak için o kadar çaresiz ki kaçakçılar fiyatı istedikleri gibi belirleyebilir.

Kendisinin Pakistan'a ağustosta 700 dolar karşılığında geldiğini vurgulayan 28 yaşındaki Lali, bu fiyatın şimdi 800 dolara çıktığını belirtti.

Ancak gazeteciye göre bu işte Pakistan polisi de kârlı çıkıyor. Zira Lali, sokağa adım attığında polisler tarafından durdurulup sınır dışı edilmekle tehdit edildiğini, şimdiye kadar 200 dolar rüşvet verdiğini ve artık dışarı çıkmaya cesaret edemediğini söyledi.

Mixed Migration Center'dan Abdullah Mohammadi, kaçakçıların genellikle organize suç örgütlerinin bir parçası olduğunu ancak işin içine artık çiftçilerin de girdiğini açıkladı.

Ülkedeki ekonomik krizin ve kıtlığın çiftçileri zor durumda bıraktığını vurgulayan Mohammadi, "Yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlar ancak başka seçenekleri olmadığını söylüyorlar" diye konuştu.

Mohammadi, suç örgütlerinin de bu kişiler sayesinde operasyon ağlarını genişlettiğinin altını çizdi.

Öte yandan insan kaçakçılığından yararlanan bir taraf da Taliban. Reuters'ın aktardığına göre Taliban militanları, İran'a doğru yola çıkan kaçakçılardan kamyon başına 10 dolar alıyor.

"Herkes bizim üzerimizden para kazanmanın peşinde"

Savcı Şefika Sae, annesi ve 7 kardeşiyle 25 Ağustos'ta Afganistan'dan kaçtı. Aile, yabancı bir hayırseverin kaçakçılara 5 bin dolar ödemesiyle kurtuldu.

Pakistan acil tıbbi durumlarda Afganlara vizesiz geçiş imkanı verdiği için Sae'nin annesine sahte serum takıldı. Aile sınırı geçtikten sonra 14 kontrol noktasından geçip 300 dolar rüşvet verdi.

İslamabad'da yaşayan 26 yaşındaki Sae, ev sahibinin kendilerinden normalin üç katı daha fazla kira istediğini söylüyor. Sae ayrıca ev sahibine, polise vermesi için 700 dolar verdiğini açıkladı:

Herkes zor durumumuzdan faydalanarak bizim üzerimizden para kazanmanın peşinde.

Norveç Mülteci Konseyi, günde yaklaşık 4 bin ila 5 bin Afgan göçmenin İran'a kaçtığını duyurmuştu. Ancak bu kişilerin çoğu sınır dışı ediliyor.

Göç uzmanları, Pakistan ve İran'daki Afgan göçmenlerin ilkbaharda Türkiye ve Avrupa'ya doğru yola çıkmasını bekliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU