Trump o fotoğrafa G20’den yanıt verdi: Sınırda duvar olsaydı babayla kızı boğulmazdı!

ABD Başkanı Osaka’daki zirvede gazetecilerin sorularını yanıtlarken nehirde yaşanan trajedi için “İçeri girmenin zor olduğunu düşünmüşlerse çıkıp gelmeyeceklerdi” dedi

Trump daha önceki açıklamasında nehirde yaşanan olayın Demokratların suçu olduğunu ileri sürmüştü / Fotoğraf: Reuters

Adam Forrest - The Independent

ABD Başkanı Donald Trump ülkesiyle Meksika arasındaki sınıra duvar inşa edilmiş olsaydı nehirde boğulan babayla kızının bugün hayatta olacağını savundu.

Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Lider Zirvesi'nin son gününde basın mensuplarının karşısına geçen Trump’a Rio Grande nehrinde yüzleri sulara gömülü halde bulunan 25 yaşındaki Oscar Ramirez ile yaklaşık 2 yaşındaki kızı Angie Valeria’nın çarpıcı görüntüsü soruldu.

Trump “Boğulan baba ve güzel kızı… İçeri girmenin zor olduğunu düşünmüşlerse çıkıp gelmeyeceklerdi. Gelmezlerdi ve birçok hayat kurtulurdu” dedi.

ABD Başkanı cesetlerin bulunduğu nehir hakkında konuşurken “Rio Grande’nin nasıl da hırçın olduğunu bilirsiniz. Bazı anlarda birdenbire tamamen hiddetlenebildiği ve insanları önüne katıp götürebildiği gayet bilinir” diye ekledi.

 

Boğulan Meksikalı göçmen baba kız - AFP (3).jpg
Nehir kıyısına vuran baba kızın fotoğrafı dünyada geniş yankı buldu / Fotoğraf: AFP 

 

Göçmenlik konusunda uzlaşmaz tutumundan taviz vermeyen Trump, ülkesinde federal bir mahkemenin sınıra duvar örülmesi için fon toplanmasını engelleme kararını "yüz karası" diye nitelendirirken, Meksika’dan göçmen geçişlerini de “çok adaletsiz” şeklinde tanımladı.

Trump sözlerine şöyle devam etti:

Bu ülkeye girebilmek için yıllardır bekleyen milyonlarca kişi var. Testlerden geçiyorlar, çalışıyorlar… ve bu kişiler çok çaba harcıyor. 7, 8 ve 9 yıl sırada bekleyip içeri giriyorlar. Dürüst olmak gerekirse çok adaletsizce.

ABD’de federal bir yargıç cuma günü verdiği kararla Washington yönetiminin Kaliforniya, Arizona ve New Mexico’da Trump için değerli sınır duvarının bölümlerini inşa etmek için ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) fonundan 2,5 milyar dolar (yaklaşık 14 milyar TL) almasını engellemişti.

Yargıç Haywood S. Gilliam, Kaliforniya eyaletinin yanı sıra para transferinin yasadışı olduğunu ve duvarın inşa edilmesinin çevre açısından tehdit teşkil edeceğini iddia eden aktivistler tarafından açılan iki davayı dikkate almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osaka’da düzenlediği basın toplantısında söz konusu mahkeme kararı için “yüz karası” ifadesini kullanan Trump, “Dolayısıyla vakit kaybetmeden temyize gidiyoruz. Öyle sanıyorum ki temyiz başvurusunu kazanacağız. Böyle olması için hiçbir neden yoktu. Dahası birçok duvar inşa ediliyor” diye konuştu.

Ülkede sınır duvarı üzerinde yaşanan savaş yakın zamanda bitme emaresi göstermezken, Amerikan ordusuna ait fonların kullanılmasına dair aynı meselenin ABD 9. Bölge Temyiz Mahkemesi’nde önümüzdeki hafta gündeme alınması bekleniyor.

Söz konusu meselede Trump şubat ayında ulusal acil durum ilan ederek ordudan ve diğer kaynaklardan 6,7 milyar dolar (yaklaşık 39 milyar TL) fonu alıp sınıra duvar yapımına başlanmasını umuyordu.

ABD Başkanı, Pentagon’un askeri yapıların inşası için ayırdığı fondan 3,6 milyar dolar (21 milyar TL), uyuşturucuyla mücadele fonundan 2,5 milyar dolar (14 milyar TL) ve Hazine Bakanlığı’nın mal varlıklarına el koyma hesabından 600 milyon dolar (3,5 milyar TL) olmak üzere toplamda 6,7 milyar doları ulaşmayı hedefliyordu. Ancak federal mahkeme cuma günü askeri yapıların inşası için ayrılan fonla Hazine Bakanlığı bütçesi konusunda bir karar vermedi.
 

 

Öte yandan Rio Grande’nin tehlikeli akıntısında kızını ve eşini kaybeden 23 yaşındaki Tania Vanessa Avalos ailesinin cenazelerini tabut içinde teslim almak için ülkesi El Salvador’a döndü.

Nehir kenarındaki sazlıklara vuran baba kızın cesetleri kamuoyunda büyük yankı uyandırmış; 2020 ABD başkan seçimlerinde Demokrat Parti’nin aday adayları söz konusu fotoğraf karşısında tepkilerini dile getirirken, Beto O’Rourke “Bu ölümlerden Trump sorumludur” demişti.

The Independent, ABD’nin mevcut göçmen politikası nedeniyle insanların ödediği bedeli ve göçmenlerin bu ülkeye girme girişimlerinin çaresiz gerçekliğini sergilemek adına bu görüntüyü yayımlama kararı almıştı.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU