Akif Beki: Erdoğan’ın düzeltmesi iyi ama yetmez

“Umarım ‘dine, milli iradeye saldırı var’ kızıştırmaları biter de mağduriyet sırası, nihayet iktidardan halka gelir”

Karar yazarı Akif Beki, geçmişte danışmanlığını yaptığı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanatçı Sezen Aksu’yu eleştirirken kullandığı “O dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir” şeklindeki ifadesi konusunda yaptığı yeni açıklama hakkında yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki’nin köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Siyasete antidemokratik müdahaleler vardı, başörtüsü ve Kürtçe konuşma yasakları da. AK Parti’ye kapatma davası dahi açılmıştı. Vesayetçi baskı ve dayatmalar gırla gidiyordu. Demokratikleşme reformları, açılımlar bunları aşmak için başlatıldı. Fakat AK Parti’nin, hak ve özgürlükleri genişletme vaadiyle başta desteğini alıp bilahare pişman etmediği kimse kalmadı. Destek verdiğine vereceğine pişman edilenlerden biri de Sezen Aksu’ydu.

Neyse ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Minik Serçe’ ve sevenlerinin gönlünü almak için sözlerini kısmen geri aldı ve yumuşattı. Kısmen düzeltmesi, hiç düzeltmemesinden iyidir ama yeter mi, yetmez. Cuma sonrası camide “gerekirse o dilleri koparmak görevimizdir” demişti. NTV’de sorulduğunda ise ‘dil koparma hitabının muhatabının Sezen Aksu olmadığını, esasen kimseyi şahsen de hedef almadığını’ söyledi.

Oysa yöneticilerin, hiçbir surette dil koparmak gibi bir görevi yoktur. Hakkı ve yetkisi de. Yargının da yetkisinde değil. Kanunda yazmayan cezayı, gerçekten işlenmiş en ağır bir suça bile kesemezler. Dediğim gibi, yine de başlangıç için iyidir. Umarım “dine, milli iradeye saldırı var” kızıştırmaları biter de mağduriyet sırası, nihayet iktidardan halka gelir.

Ekmek kuyruklarındaki halka. Elektrik ve doğal gaz faturasını ödeyemeyenlere. İşsizlere. Eve ekmek götüremeyenlere. Zam yağmuru altında sıkışan, geçinemeyen, gelecek umudu ve hayallerini kaybeden, hayat pahalılığında mahsur kalanlara. KHK mağdurlarına. Haksız yere içeride yatırılanlara. Poliste işkence ve kötü muamele görenlere. Yargısız infaz kurbanlarına. Adil yargılanma hakkı ihlal edilenlere... “Onu konuşma bunu konuş, gerçek sorunları bırak uyduruk olanlara bak” devrinin sonu, yeni bir başlangıcın miladı olsun.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin en üretken isimlerinden olan Sezen Aksu’nın yıllar önce çıkardığı bir şarkıdaki “Binmişiz bir alâmate / gidiyoruz kıyamete / Selam söyleyin o cahil / Havva ile Adem'e” şeklindeki sözleri bir grup tarafından hedef alındı. İktidarın üst düzey isimleri de Aksu’ya tepki gösterirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “dil koparmalı” bir açıklama geldi. 

Erdoğan, Çamlıca Camisi’nde imamın elinden mikrofonu alarak “O dilleri yeri geldiğinde koparmak bizim görevimizdir" şeklinde bir ifade kullandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bazı medya kurumlarına Erdoğan’ın bu sözleri kullandığı görüntüleri yayımlamama talimatı verildi. Ancak sosyal medyada yayılan bu ifadeler Erdoğan’a karşı eleştiri sebebi oldu. Erdoğan en son olarak bir canlı yayında sözlerinin muhatabının Sezen Aksu olmadığı görüşünü dile getirdi.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU