Novak Djokovic meselesinde sakinleşmeliyiz: Hiçbir kuralı ihlal etmiş değil

Bu, tenis yıldızının son zamanlarda Kovid geçirdiği için Avustralya’ya girip turnuvadaki diğer sporcuların arasına karışabilmesi meselesi de olabilir

(AP)

Tenisten pek anlamam, Novak Djokovic’i ise neredeyse tanımam fakat onun Avustralya Açık’taki seyircileri eğlendirecek olması hakkında hepimizin sakinleşmeyi deneyebileceğine inanıyorum.

Herkesin şüpheli bulduğu görüntülere ve çoğunluğun hakiki öfkesine (sadece Avustralya’da değil) rağmen Djokovic gerçekten de özel muamele görmüyor olabilir. Mevzu bir yolsuzluk meselesi olmayabilir. Rahatsız edici olabilir fakat sorun değil. Djokovic halihazırda Kovid geçirdiyse nihayetinde aşı muafiyeti için tamamen geçerli bir sebebi olabilir. Bu mümkün.

Mevcut tüm (riyakarlığı neredeyse hiçbir zaman yasadışı kabul etmeyen) kanunlardan bağımsız şekilde var olan Medya Kanunları’nda riyakarlık, kuşkusuz feci bir suçtur fakat Djokovic’in gerçekten bu suçu işlediğinden emin değilim.

Aşı yaptırma hakkında açıkça tuhaf ve tehlikeli fikirlere sahip ve dışarıdan bakınca Kovid aşısından tıbbi muafiyet alma ihtimali düşük olan sağlıklı bir delikanlı gibi görünüyor. Yine de Avustralya’daki tüm tenis yetkililerinin ve hükümetin düzenbaz olduğuna inanmıyorsanız, mesele gerçekten Djokovic'in yakın zamanda Kovid geçirdiği için Avustralya’ya girip turnuvadaki diğer sporcuların arasına karışabilmesi de olabilir; Avustralyalılar bunu aşı muafiyeti için bir gerekçe olarak kabul ediyor. Aslında birkaç hafta önce B planı devreye girene kadar Britanya’daki "Kovid pasaportu" için de durum böyleydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakın zamanda Kovid geçirmek damarlarınızda antikorlar dolaştığı anlamına gelebilir ve bu, aşı yaptırmakla hemen hemen aynı şey olarak görülüyordu. Fakat Omicron’un ortaya çıkmasıyla bu inanışa son verilmek zorunda kalındı. Djokovic en azından neden muaf tutulduğunu söyleseydi faydalı olurdu çünkü mevcut bilinmezlikte her türden komplo teorileri yağıyor ve bunun sebebi de açık.

Muhtemelen tenis turnuvası büyük bir organizasyon ve bu göz kamaştırıcı yıldızın etrafta olması da işleri ticari başarı haline getirecektir. Federal ve eyalet hükümetleriyle tenis birliğinin kuralları birazcık esnetme arzusu çok büyük olmalı fakat eğer Djokovic gerçekten de epey yakın zamanda bir doz Kovid’e maruz kaldıysa bunu illaki yapmalarına gerek yok.

Fakat söylemiyor. Söylemesi gerekse de aslında Djokovic bunu söylemek zorunda değil çünkü bu başkalarının değil kendisinin sorunu. Instagram’dan tek açıkladığı şuydu:

Arada sevdiklerimle harika zaman geçirdim ve bugün muafiyet izniyle yola çıkıyorum. Haydi 2022. Gelecek birkaç haftalık rekabette tenisle yatıp kalkmaya hazırım.

Hiç de iki haftayı hindili öğle yemeğinin tadını alamadan, öksürmekten içi dışına çıkmış gibi durmuyor fakat Kovid/antikor testi sonuçlarını görmediğim için daha fazlasını söyleyemem.

Fakat "yatıp kalkmak" talihsiz ve muafiyet hakkındaki suskunluğu düşünülünce bu şartlar altında kırıcı bir ifade olmuş. Dolayısıyla bir Avustralyalı şöyle tweet attı:

Novak Djokovic tüm Avustralya tarafından nefret edilmenin nasıl bir his olduğunu öğrenmek üzere. Hepimizin iyi ve rahat tavrı bir anda değişebilir.

Mesele Avustralya yetkililerinin yakın zamanda Kovid atlatılmasından gelen "doğal bağışıklıktan" ötürü tıbbi muafiyete izin vermesi ve aynı şekilde tüm ziyaretçilerin aşı yaptırmasını gerçekten zorunlu kılmaması. Bunun bilimsel bakımdan iyi bir fikir olup olmadığı başka bir soru fakat aşılar (ve diğer önlemler) söz konusuyken ne kadar az yasal boşluk olursa o kadar iyi çünkü bu halkın sisteme daha çok güvenmesini ve Avustralya vatandaşları için ayrı, ünlü bir yabancı sporcu için ayrı kurallar uygulanmasından daha az endişe duymasını sağlar.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un halkın aşılanmasına yönelik katı yaklaşımındaki gibi, insanlar aşı (özellikle de destekleyici dozu) olmaları için ne kadar fazla teşvik edilirse o kadar fazla hayat kurtarılacak.

Aslında aşılanmamış kişilerin çoğu çılgınca saldırgan manyaklardan ziyade tereddütlü ya da düzensiz kişiler gibi görünüyor. Dolayısıyla ikna ve aşıya kolay erişim başarının anahtarları. Kamuya mal olmuş önde gelen kişilerin desteği de faydalı olacaktır.

Ben Avustralya’nın göç bakanı olsaydım, Djokovic’i ülkeye almazdım. Bunun sebebi Kovid sertifikasına ilişkin teknik kurallar değil, yalnızca aşılanma hakkındaki kaçık fikirleriyle halk sağlığına tehdit teşkil etmesi olurdu.

Djokovic aptal biri. Aşı karşıtlığı temelsiz ve büyük hayran kitlesi düşünülünce özellikle talihsiz. Fakat Avustralyalıların ülkelerine ve spor etkinliklerine giriş için kendilerinin belirlediği kuralları suiistimal etmekle suçlanamaz. Her neyse, Djokovic bana tenis izlemeye tenezzül etmemek için başka bir sebep verdi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU