Aşı karşıtları neleri doğru ve neleri korkunç derecede yanlış anlıyor?

Aşı karşıtlarının büyük teknoloji şirketlerinin ve hükümetlerin gizlilik ihlaline karşı sadece iş sağlık kodu taramalarına gelince uyanışı muhtemelen hem samimiyetsiz hem de verimsiz olma potansiyeline sahip

Aşı karşıtları dün Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da kısıtlamalara karşı bir araya geldi (AP)

Geçen haftalarda saatlerimi, Doğu Avrupa'dakilerin yanı sıra sosyal çevremdeki aşıya ve aşı zorunluluğuna temelden karşı muhalif kimselerle birlikte komplo teorileri ve tuhaf bilimlerle dolu bir tavşan deliğinde seyahat ederek harcadım.

Aşı karşıtları daha geniş kapsamda halk sağlığı ve sosyal etik hususlarında birçok şeyi yanlış anlasa da, biraz doğru yakaladıkları bir şey var. İnsanların restoran ve kafelere girmeden, uçağa binmeden veya spor salonuna gitmeden önce "sağlık kodu taramasından" geçmesini mecbur kılan kurallara düşmanlıkları muhtemelen sağlıklı bir içgüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşır karşıtı bir tişörtte, QR koduna yerleştirilmiş bir orta parmak resmi var ve "bunu tara" yazıyor. Fakat sağlık kodu taramaları distopik bir bilimkurgu filminden fırlamış gibi duruyorsa, bu onlarca yıl önce başlayan bir film ve aşı karşıtlarının hakkında feci biçimde yanıldıkları şey de bu.

Edward Snowden'ın devasa miktarda sızdırdığı belgelerin ve diğer ifşaların ortaya çıkardığı üzere hükümetler, ister kendi kendini tanımlayan demokrasiler olsun isterse de otoriter otokrasiler, genelde büyük teknoloji firmalarıyla işbirliği içinde uzun yıllardır vatandaşların mahremiyetini ihlal ediyor. Daha geçen ay bir yığın belge, Los Angeles polisinin suçları ve hatta potansiyel olanları bile araştırmak amacıyla sosyal medya hesaplarını gözetlemek için bir teknoloji firmasıyla nasıl çalıştığını gösterdi. Akıllı telefonu olan herkesin bilmeden teslim ettiği devasa kişisel veri akışlarından bahsetmiyorum bile.
 


Aşı karşıtlarının büyük teknoloji şirketlerinin ve hükümetlerin gizlilik ihlaline karşı sadece iş sağlık kodu taramalarına gelince ani uyanışı muhtemelen hem samimiyetsiz hem de yetkililerin güçlerini kötüye kullanmasına izin verdiği için potansiyel olarak da verimsiz.

Filozof Slavoj Zizek, bir podcast röportajında, modern gözetim devletini karısını her gün döven kocaya benzetmişti. Aşı karşıtları, eşini dövmek yerine gerçekten boğazına takılmış bir yemek parçasını çıkarmaya çabaladığı güne kadar kocanın yılda 364 gün süren ihlallerini görmezden geliyor.

Aşı karşıtları, "Hey, eşine vurmayı bırak!" diyor.

İstismarcı koca da, "Eşime vurmuyorum! Hayatını kurtarıyorum" diyor.

Aşı karşıtları, diğer mahremiyet ihlallerinden hiçbirine değil de sadece sağlık kodu taramalarına meydan okuyarak, devletin halkı kendi iyilikleri için gözetlediğini öne sürmesine imkan tanıyor ve onları diğer birçok mahremiyet suiistimalinden paçayı kurtarmasını sağlıyor.

Saygılarımla,

Borzou Daragahi

Uluslararası Muhabir

 

https://www.independent.co.uk/independentpremium/editors-letters

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

                                                                 

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU