Buldan: İBB üzerinde bir kumpas başlattılar, 31 Mart'ın intikamını almaya devam ediyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, grup toplantısında yaptığı konuşmada "31 Mart bir başlangıçtı, arkası daha büyük gelecek. İstanbul faşizminize de demokrasi kumpaslarınıza da geçit vermeyecektir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında cezaevlerinde yaşananlara değinen Buldan, "Özellikle ağır hasta tutuklular, ağır hastalıkları ve cezaevlerinde kalamaz raporlarına rağmen işkenceli ölüm süreçlerine terk ediliyor. Aralıkta 6 tutsak cezaevlerine yaşamını yitirdi. Sağ giren tutukluların cezaevinden tabutları çıkıyor. Tutsaklara fiili bir idam cezası uygulanmaktadır. Cezaevlerini bir toplama kampına çeviren iktidar, haksız ve hukuksuz tutuklamalarla ülkeyi yarı açık cezaevine dönüştürdü" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı'na çağrı

Buldan şöyle devam etti:

Adalet Bakanlığına çağrı yapıyorum, ailelerin feryadına kulak verin, cezaevindeki insanlık dışı uygulamaları, fiili idam cezalarını durdurun. 

Başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta tutuklulukları tahliye edin, dışarıda tedavi olmaya ihtiyaçları var. Bu bir vicdani sorumluluktur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AKP yargısı, tetikçilere dokunulmazlık ve cezasızlık zırhı kazandırmaktadır"

HDP Bahçelievler İlçe Örgütü'ne yönelik 28 Aralıkta yaşanan saldırıyı hatırlatan Buldan, "İzmir katliamının benzeri yaşatılmaya çalışıldı" dedi.

Buldan konuşmasına "Bu saldırıların bir ayağında saraydan yürütülen yargı kumpasları var, diğer ayağında ise fiziki saldırılar var. Bunlar örgütlüdür, planlıdır, organizelidir ve birbiri ile bağlantılıdır. Elinde siyah, belinde bıçakla ilçe binamıza katliam yapmaya gelen tetikçi, iktidarın nefret siyasetinden ve Kürt düşmanlığından cesaret alarak hareket etmiştir. Dün bu saldırganı serbest bıraktılar. Ağzını açan vekilimizin dokunulmazlığının kaldırılması için uğraşan AKP yargısı, tetikçilere dokunulmazlık ve cezasızlık zırhı kazandırmaktadır. Bu saldırganı serbest bırakmakla sen HDP'ye saldırmaya devam edebilirsin, biz senin arkandayız mesajından başka bir şey değil" ifadeleriyle devam etti.

Hrant Dink cinayetini hatırlattı

HDP İzmir il binasında 17 Haziran tarihinde düzenlenen saldırıda Onur Gencer tarafından tarafından öldürülen Deniz Poyraz davasının ilk duruşmasının 29 Aralık'ta görüldüğünü kaydeden Buldan şunları kaydetti:

Katilin mahkemede kolluk güçleriyle rahatlığı Hrant Dink'i öldüren tetikçinin rahatlığı ve sırtının savunmasıyla aynı görüntülere tanıklık ettik. Katilin bağlantıları ile ilgili birçok delil ortada dururken siz hala katilleri azmettiricileri koruyorsunuz ve katile katil gibi davranın dediğimiz için bizi yargılamaya çalışıyorsunuz. İstedikleri soruşturmayı başlatsınlar, katile katil demekten vazgeçmeyeceğiz. Eline silah alan, insanlarımızı katledenlere katil demekten asla geri adım atmayacağız. 

"Tüm ülkeyi, tüm demokrasi güçlerini tehdit ediyorlar"

İçişleri Bakanlığı tarafından İBB için başlatılan 'özel teftişe' de değinen Buldan, "İBB üzerinde bir kumpas başlattılar, 31 Mart'ın intikamını almaya devam ediyorlar. İstanbul üzerinden tüm ülkeyi, tüm demokrasi güçlerini tehdit ediyorlar. Yandaşları İstanbul'dan geçiniyordu, belediyeyi kaybedince rant muslukları kapandığı için bu kadar saldırgan oldular ve yaralarının çok büyük olduğunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Buldan şunları kaydetti:

(DİAYDER) Sarayın yargısı Kürtçe barış, eşitlik, yaşam kelimelerini suç olarak iddianame içine yerleştirmişler. Bunlar çukurun da çukuru. Kendi zihniyetlerinde barış yok, birlik yok, onur yok... Bu insanlarda bunlar olduğu için ve Kürtçe yazıldığı için kendilerine görev olarak koymuşlar. Bu kavramlardan mahrum olduğunuzu ve bu kelimelerden korktuğunuzu iyi biliyoruz. Bir kelime de biz ekliyoruz: Bitti, bitiyor, gitti, gidiyorsunuz. 

Yolsuzluk, hırsızlık, yalan, talan döneminizi bitirecek bir halk var. 31 Mart bir başlangıçtı, arkası daha büyük gelecek. Çifte yenilgi aldığınız İstanbul halkları, büyük demokrasi ittifakı ile sizi tarihin çöplüğüne gönderecektir. İstanbul faşizminize de demokrasi kumpaslarınız da geçit vermeyecektir. Suçlu arıyorsanız suçlularla fotoğraf albümünüze ve aynaya bakarsanız suçluları orada göreceksiniz. 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU