AK Parti seçmeni gittikçe yaşlanıyor... "Partideki hakim seçmen gruplar, dindar ve yaşlılar oldu"

Sokak röportajlarında AK Parti'yi destekleyen yaşlıların partilerine sahip çıkmada daha kararlı oldukları görülüyor. AK Parti bir zamanlar CHP'ye atfedilen "'Yaşlılar Partisi' unvanının yeni sahibi mi?" sorusunu kamuoyu araştırmacılarına yönelttik

Dövizin düşmesi nedeniyle kutlama yapanlar arasında orta yaş üstü insanların çokluğu dikkat çekti / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kur korumalı TL mevduatı" modelini açıklamasının ardından döviz kurlarında görülen düşüşü, Malatya başta olmak üzere bazı illerde toplanan kimi gruplar davul zurna ile kutladı.

İktidara desteklerini açıklayan bu kişilerin görüntülerine bakıldığında ağırlıklı olarak 50 veya daha üzeri yaşlarda olanların yoğunlukta olduğu görüldü.

Son zamanlarda yapılan sokak röportajlarında da benzer bir durum gözlemleniyor.

Özellikle orta yaş üstü kesimlerde iktidarı ve Erdoğan'ı savunanların daha fazla olduğu, bu kişilerin desteklerini açıklayan gençlere göre partilerini ve liderlerini savunmada daha kararlı ve istekli oldukları dikkat çekiyor.

Türk siyasetinde uzun yıllardır Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) yönelik gençlerin desteğinin az olduğu ve seçmen kitlesinin daha orta yaş üstü insanlardan oluştuğu yönünde iddialar dile getiriliyordu.

Son görüntülere bakılınca "AK Parti'nin seçmen kitlesi de tıpkı CHP gibi orta yaş üstü insanlardan mı oluşmaya başladı" iddiaları gündeme geliyor.

yaşlıseçmen.jpg
AK Parti'nin yaşlı seçmenlerinin partilerini savunmada daha istekli oldukları gözlemleniyor

 

Yaşlıların AK Parti ve CHP'ye desteği daha fazla

Metropoll Araştırma Şirketi'nin 2021 Temmuz'unda açıkladığı ve öncesindeki 6 ay içerisinde yapılan son 6 anketi analiz ederek hazırladığı araştırma bu konuya dair ipuçları veriyor.

Araştırmaya göre 55 yaş üstü kesimlerde AK Parti'ye destek yüzde 29,7'ye ulaşıyor.

AK Parti'yi yüzde 23 oranıyla CHP takip ederken MHP ve HDP'de bu oran yüzde 5'in biraz üzerinde yer alıyor. İYİ Parti'de ise oran 13,7'ye varıyor.

akpartigençler.jpeg
Konda'nın araştırmasına göre AK Parti'ye oy veren genç oranında yıllar içinde düşüş gözlemlenirken, 49 yaş üstünde bu oran arttı

 

Genç seçmen oranında düzenli düşüş, 49 yaş ve üstü seçmen oranlarında düzenli artış görüldü

Konda Araştırma Şirketi'nin Mayıs 2018'de yayınladığı "Seçmen Kümeleri" başlıklı araştırmasında buna ilişkin tespitler bulunuyor.

"AK Parti Seçmenleri" adlı bölümde şöyle denildi:

Türkiye genelinde seçmenlerin 3'te 1'ni 18-32 yaş arasındaki bireyler oluştururken, AK Partili seçmenler arasında bu oran dörtte birden biraz fazladır. Buna göre, AK Parti seçmenleri arasında gençlerin oranı Türkiye ortalamasının altındayken, diğer yaş gruplarındaki AK Parti seçmenlerinin oranı Türkiye ortalamasının üzerine çıkmaktadır. 2010-2012 yılları arasında 18-32 yaş aralığındaki AK Parti seçmenlerinin oranı yüzde 36-37 iken, 2017 yılında yüzde 28'e gerilemiştir. Türkiye genelinde de 18-32 yaşları arasındaki seçmenlerin oranı 2011 oranı her yıl yüzde 1 puana denk gelen bir oranla düzenli bir düşüşe geçmiştir. Ancak, 18-32 yaş grubuna ait oransal düşüş, AK Parti seçmenleri arasında daha yüksek seviyededir. 33-48 yaşları arasındaki AK Parti seçmenlerinin oranında 2010-2017 yılları arasında büyük değişiklikler görülmemekte, 49 yaş ve üstü seçmen oranlarında ise düzenli bir artış görülmektedir. Her iki yaş grubunun Ak Parti seçmenleri içerisindeki oranları Türkiye genel seçmenlerin içindeki oranlarının üzerindedir.
 

özersencar.jpg
Özer Sencar / Fotoğraf: Twitter

 

Sencar: AK Parti'de dindarlar ve yaşlılar hakim seçmen gruplar

"Sokak röportajlarına yansıyan görüntülerdeki seçmen profillerine bakarak AK Parti'nin en sadık seçmen grubunu yaşlılar mı?" 

Bu konuda çeşitli veriler ortaya koyan Metropoll Araştırma Şirketi'nin kurucusu Özer Sencar'a göre, yaşlıların AK Parti'ye desteği yeni değil.

Soruya "Zaten öyleydi" diye cevap veren Sencar, "CHP ve AK Parti'de özellikle de AK Parti, gençler arasında değil yaşlılar arasında daha yaygın. AK Parti'de dindarlar ve yaşlılar hakim seçmen gruplar. Bu eğilim devam ediyor. AK Parti'de yaşlılar gençlere oranla daha yoğun" dedi.

mehmetalikulat.jpg
Mehmet Ali Kulat / Fotoğraf Twitter

 

Kulat: AK Parti gençlerde dezavantajlı

MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat da yaşlı seçmen desteğinin AK Parti'nin bir dezavantajı olduğunu söyledi. 

Kulat'ın iddiasına göre, 18-30 yaş arasında AK Parti, Türkiye'nin hiçbir bölgesinde birinci değil. Kulat, bu noktadaki iddiasını şu sözlerle gerekçelendirdi: 

"Çünkü gençlerin ruhunda devrimcilik vardır bunu siyasi anlamda demiyorum. CHP, iktidarda olsaydı muhtemelen gençler onun karşısındakini tutardı. Buna karşın AK Parti, ileri yaşlardaki yani geçmişten bugüne AK Parti kıyaslaması yapan seçmenler arasında daha iyi durumda." 

"AK Parti seçmeni daha yaşlanıyor"

Kulat, CHP'nin belediyelerle birlikte daha genç bir seçmene hitap etmeye başladığını aktararak, "Ancak bu CHP'yi destekleyen yaşlılar AK Parti'ye geçti demek değil. Türkiye'de seçmen kayışları sağ ve solun kendi içinde olur. Karşıt partilere geçiş pek olmaz. Ancak sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. AK Parti seçmeni daha yaşlanıyor" şeklinde konuştu.

hilmidaşdemir.jpg
Hilmi Daşdemir / Fotoğraf: Twitter

 

Daşdemir: Gençler iddia edildiği gibi AK Parti'den uzaklaşmış değil

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir ise öncelikle iddia edildiği gibi Z kuşağı olarak adlandırılan gençliğin AK Parti'den tamamen uzaklaşmadığı görüşünde. 

AK Parti'nin belli bir noktada gençleri eskisi kadar iyi yakalamakta zorlandığını söyleyen Daşdemir, "Ancak Erdoğan'ın son dönemlerde farklı illerdeki gençlik buluşmalarına bakıldığında gençlerin ciddi rağbet gösterdiği, Cumhurbaşkanı'nın onlara tekrar dokunabildiğini gördük" diye konuştu. 

"Orta yaş ve üstü seçmen Erdoğan'a ve AK Parti'ye daha fazla sahip çıkıyor"

Hilmi Daşdemir, AK Parti'nin gençlerden kopmamakla birlikte orta yaş ve üstünde yer alan seçmen kitlesinin geçmiş dönemden oluşan bir arka planlarının da olması nedeniyle Erdoğan'a ve partiye daha fazla sahip çıktığını sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU