Diriye Bienali: Çağdaş Sanatın 100 Günü'nde Taşların İzinde

Suudi Arabistan bugün en büyük uluslararası sanat etkinliklerinden birine ev sahipliği yapıyor

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Diriye Çağdaş Sanat Bienali'ni ziyaretçilerini ağırlamaya hazır. Bienal, Suudi Arabistan'daki çağdaş sanat temalarını ve türlerini ele alan, uluslararası ve yerel sanatçıların eserlerini çeşitli kültürel ve atölye çalışmaları ve eğlenceli deneyimlerle sunan ilk uluslararası etkinlik olarak ön plana çıkıyor.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, 100 gün boyunca devam edecek olan Diriye Bienali, özgün Suudi sanatını tanıtmak, kültürel ve sanatsal ortamı geliştirmek, yerel yetenekleri güçlendirmek ve önemli sanatsal etkinliklerini zenginleştirmek için uluslararası sanatçı gruplarını kendine çekiyor. Sanatçılara diyalog ve deneyimlerini zenginleştirme imkanlarının sunulduğu olağanüstü bir deneyim ve yaratıcı bir platform niteliği taşıyor.

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı Kültürel İşler ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Rakan et-Touq, ülkenin ilk çağdaş sanat bienaline ev sahipliği yapmasının olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi. Etkinliğin uluslararası alan için bir buluşma noktası ve sanat ve yaratıcılığın en iyi ürünlerinin sergilendiği bir platform olmasının önemline dikkat çekti. Ayrıca sanatsal deneyimlerin geniş ufuklarını sergilemek ve keşfetmek ve yeni profesyonel yöntemler başlatmanın yanı sıra yerel ve uluslararası kültürel hareketler hakkında bilgi edinmek için açık davet niteliğinde olduğunu vurguladı.

 

1639150114941457900.jpg
Fotoğraf: Şarkul Avsat

 

Diriye Bienali'nin açılışı vesilesiyle dün düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Touq, etkinliğin Suudi Arabistan'da düzenlenecek ilk uluslararası bienal ve Suudi Arabistan'ın tanık olduğu tüm niteliksel dönüşümler ve çalışmalar aracılığıyla toplumdaki gelişmeleri keşfetmesi için dünyaya bir mesaj niteliği taşıdığını kaydetti.

Diriye Bienali Vakfı CEO'su Aya el-Bekri de Suudi Arabistan'ın çeşitli alanlarda niteliksel bir sıçramaya tanık olduğunun altını çizdi.

Bekri ayrıca Diriye Bienali Vakfı’nın kuruluşundan bu yana hedeflerinin başında yerel ve uluslararası toplum arasında diyalog ve kültürel alışverişi sağlamak için yaratıcı bir platform sağlamak olduğunu vurguladı.

Bienal bugün, Çin’de meşhur olan “Taşların İzinde” teması ile perde açılacak.

“Taşların İzinde” teması, nehrin bir kıyısından diğerine adım adım, ancak sağlam ve akıllıca hareket etmeyi temsil ediyor. Diriye Bienali tarafından kabul edilen bu tem, dönüşüm ve geçiş dönemlerinde toplum planlamasında izlenen metodolojiyi ifade ediyor.

 

1639150114941458200.jpg
Fotoğraf: Şarkul Avsat

 

Çin'deki Çağdaş Sanat Merkezi (UCCA) Direktörü ve CEO'su Philip Tinari’nin görüşleri doğrultusunda, etkinliğin küratörü olarak Wejdan Reza, Liuan Shichuan ve Neil Zhang seçildiler.

Tinari, açılıştaki basın toplantısında şunları söyledi:

Suudi Arabistan'da türünün ilk örneği olan bu bienali açılışını gerekleştirirken şunu dile getirmek istiyorum ki bana burada olma ve böylesine önemli bir etkinliğe katılma fırsatı verilmesinden büyük bir onur duyuyorum. Nehri geçmenin ifadesi olarak seçtiğimiz taşların izini sürmek tercihimiz, Suudi Arabistan'ın tanık olduğu toplumsal değişimler ve açık fikirlilik birikimi ve araştırma hevesini temsil ediyor. Ekonomik, kültür ve sosyal aktiviteler hakkında mecazi bir ifade olan bu kavram değişim hususunda Suudi Arabistan’daki hareketi, dinamiği, hazırlıkları, yerel ve uluslararası kültürlerle etkileşimi yansıtıyor. Bienal uluslararası sanat ve sanatçılarla diyalog kurmaları için bir platform ve çağdaş sanat için yeni bir sayfa oluşturuyor. Serginin üç ay boyunca ücretsiz olarak halka açık kalacak. Bu etkinlik Suudi sanatını yerel deneyimi zenginleştirecek ve Suudi Arabistan'ın potansiyel coğrafi ve kültürel öğelerine yatırım yaparak daha büyük ufuklara taşıyacak. Bienalde yeni olan, diyalog ortamı oluşturmak, halka kapıları açmak ve bu etkinlikler ile gelişimi teşvik edecek etkileşimler yaratmaktır. Sonuçlarını üç ay sonra göreceğiz.

 

 

Şarkul Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU