Vampir efsaneleri doğru çıktı: Genç farelerin kanı yaşlılarda yenilenme sağladı

Araştırma, insan ömrünü uzatacak yeni tedaviler geliştirilmesini sağlayabilir

Vampir kavramı ilk kez Babil yazıtlarında kullanıldı. Kan emme ve öldükten sonra dirilme efsaneleri ise Ortaçağ'da yayıldı (Pixabay)

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden bilim insanları vampir hikayelerindeki ortak bir temanın gerçek boyutuna işaret eden bir araştırmaya imza attı.

Fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre genç bireylerden yaşlılara aktarılan kan, kasların, hücrelerin ve dokuların yenilenmesini sağladı.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmanın başyazarı Amrita Sahu ve ekibi, tasarlanan deney düzeneğinde genç farelerden kan aldı. 

Kandaki pıhtılaşma sağlayan faktörler ve kan hücreleri çıkarıldıktan sonra kalan sıvı, kas yaralanmasından mustarip yaşlı farelere enjekte edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu serumun verildiği farelerde, plasebo alan kontrol grubunun aksine ileri derecede kas yenilenmesi ve fonksiyonel iyileşme görüldü.

Bulgular kasların yenilenme kapasitesinin yaşla birlikte neden azaldığını ve kanda bulunan, yenilenme için gerekli parçacıkların tespitinde önemli bir ilerleme oldu.

Araştırmacılara göre kandaki hücre dışı kesecikler (EV) diye bilinen ve hemen hemen tüm hücre türlerinde doğal olarak salınan parçacıklar, kas hücrelerine "Klotho" adı verilen yaşlanma karşıtı bir proteinin üretilmesi için talimat veriyordu.

Fareler yaşlandıkça EV'leri de zayıflıyor ve bunun sonucunda söz konusu proteinin üretimi için kas hücrelerine daha az talimat gönderiliyordu.

Başyazar Sahu, "EV'ler şişedeki bir mesaj gibi, hedef hücrelere bilgi iletiyor" ifadelerini kullandı.

Sahu ve ekibi, hazırladıkları serumdan EV'leri çıkarıp deneyi yeniden tekrarladı. EV'ler çıkarıldığında kan naklinin de onarıcı özelliklerini kaybettiği görüldü. Bu da gençlerden alınan kanın söz konusu kesecikler sayesinde fayda sağladığını kanıtladı.

Araştırmanın etkisinin insanlara uyarlanıp uyarlanamayacağı belirsizliğini koruyor. Deneyi insanlarda tekrarlama girişimleri etikle ilgili eleştirilerle karşılaşabilir.

Ancak araştırma ekibi, bulguların, yaşlanma sürecindeki insanların ömrünü uzatacak yeni tedaviler geliştirilebilmesi için fikir verdiğini söylüyor. 

Örneğin kas hücrelerine çeşitli mesajları iletebilecek EV'ler laboratuvar ortamında da tasarlanabilir.

Araştırmanın yazarlarından Fabrisia Ambrosio, "EV'ler, yaşlı bireylerde kasların yenilenme kapasitesini artırmak ve bir yaralanmadan sonra fonksiyonel iyileşmeyi iyileştirmek için faydalı olabilir" dedi:

Gerçekten heyecan duyduğumuz fikirlerden biri şu: Hedef hücrelerin tepkilerini belirlemek için özelleşmiş mesajlar taşıyan EV'ler tasarlamak.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU