24 Kasım Öğretmenler Günü... KHK'lı doktorlar özelde çalışabiliyor, meslekten çıkarılan öğretmenler çalışamıyor

KHK'lı doktorlar, 2018 yılının kasım ayında yapılan düzenlemeyle özel hastanede çalışma hakkı kazandı. Ancak KHK'lı öğretmenlerle ilgili bir düzenleme yok. Milli Eğitim Bakanı Özer, "Özel eğitim kurumlarında görev yapamazlar" diyor

Fotoğraf: AA

Dünyada her yıl 5 Ekim'de kutlanan Öğretmenler Günü, Türkiye'de 12 Eylül cuntasının aldığı kararla 1981 yılından bu yana 24 Kasım'da kutlanıyor. 

Her yıl eğitim sistemindeki aksaklıklar, kadro açığı gibi sorunların en çok tartışıldığı 24 Kasım'daki kutlamalara, son 5 yıldır başka bir gündem daha eklendi.

35 bin öğretmen KHK'lı oldu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar ile kamu görevinden ihraç edilen öğretmen sayısı yaklaşık 35 bin civarında. FETÖ iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan okullarda çalışan 20 bin öğretmen de hesaba katıldığında, 55 bin öğretmen işsiz kaldı.

Doktorlara verilen imkan öğretmenlere verilmedi

İhraç edilen ve işsiz kalan öğretmenler için özel okullarda çalışma kapısı da kapalı.

Oysa, KHK'yla kamu görevinden atılan doktorlara 2018 Kasım'ında yapılan düzenlemeyle özel hastanelerde çalışma imkanı verildi.

Bakan Özer soru önergesini yanıtladı

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu defalarca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Gergerlioğlu'nun verdiği soru önergesine, Milli Eğitim Bakanı Prof. Mahmut Özer'den yanıt geldi.

Kanun maddesine atıf

Özer'in verdiği yanıtta, Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nun 4. maddesindeki kara para aklama suçundan kovuşturma dahi geçirmemesi, terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı olmaması şartı hükmüne atıf yapıldı. 

Bakan Özer'in yanıtında, KHK'lıların terör örgütü üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı olmama şartı nedeniyle bir daha kamu hizmetinde doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekleri belirtilerek, KHK'lıların Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki özel eğitim kurumlarında görev yapamayacakları da ifade edildi.

Gergerlioğlu: Nazi döneminde bile böyle uygulama yok

Independent Türkçe'ye konuşan Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin KHK'lılar hakkındaki ek tedbirleri kaldırmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın keyfi uygulama yaptığı söyledi. 

"Bu insanlar ne yapsın? Milli Eğitim Bakanlığı, KHK'lı öğretmenler aç, susuz kalsın ve ölsün istiyor. Nazi döneminde bile yapılmayan uygulamalar 5 yıldır devam ediyor" diyen Gergerlioğlu, "Vatandaşına hasmane duygularla yaklaşan bakanlık, çocuklara yönelik eğitimi de organize edemez" ifadesini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU