NYT: ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Pfizer-BioNTech'in takviye aşısına yarın onay vermeyi planlıyor

Pfizer, 10 bin kişi üzerine yapılan çalışmada takviye dozun Kovid-19'a karşı korumayı tekrar yaklaşık yüzde 95'e çıkardığı sonucuna varmıştı

Nüfusu 330 milyonu aşan ABD'de halkın yaklaşık yüzde 59'u bütün aşılarını yaptırdı (Reuters)

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (Food and Drug Administration - FDA), Pfizer-BioNTech'in takviye Kovid-19 aşısının bütün yetişkinlere yapılması için yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor.

New York Times'ın (NYT) konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı habere göre FDA, üçüncü doz aşıya yarın onay vermeyi planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin bağımsız aşı uzmanları komitesi de takviye dozun etkinliği ve güvenliğiyle ilgili verileri görüşmek üzere cuma günü toplanacak.

NYT iki kurumun da onay vermesi halinde en az 6 ay önce ikinci dozunu yaptıran bütün yetişkin ABD'lilerin hafta sonu aşı olabileceğini söyledi.

Pfizer-BioNTech takviye dozun onaylanması için FDA'ye 9 Kasım'da başvurmuştu. Yetkililer, 10 bin kişi üzerinde yapılan çalışmasının ilk sonuçlarını kurumla paylaşmıştı.

Çalışmada takviye dozun Kovid-19'a karşı korumayı tekrar yüzde 96'e çıkardığı sonucuna varılmıştı.

Öte yandan ABD'nin bazı bölgelerinde takviye doz halihazırda uygulanıyor. New York şehrinde yetkililer pazartesi, takviye aşı isteyenlerin merkezlere gelmesini istedi.

Kaliforniya, Arkansas, Colorado ve New Mexico eyaletlerinde de geçen haftadan beri üçüncü doz yapılıyor.

Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği aşının üçüncü dozunun, 65 yaş ve üzerindekiler, ağır hastalık riski taşıyanlar ve virüse düzenli maruz kalanlar için yapılmasına eylülde karar verilmişti. Bir sonraki aysa Johnson & Johnson ve Moderna aşısını yaptıranlar için takviye doz onaylanmıştı.

ABD'de üçüncü aşısını vurulanların sayısı 30 milyonu geçti.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU