Uber'ın rakibi Lyft üç yılda 4 binden fazla kişinin cinsel saldırıya uğradığını itiraf etti

2017 ve 2019 arasında araç çağırma uygulamasını kullananlar 360 tecavüz şikayetinde bulundu

2012'de kurulan Lyft, Uber'dan sonra en büyük ikinci araç çağırma şirketi (Reuters)

Kiralık araç şirketi Lyft, 2017-2019 arasında 4 binden fazla kişinin yolculukları sırasında cinsel saldırıya uğradığını duyurdu.

Lyft'in politika geliştirme ve araştırma başkanı Jennifer Brandenburger, perşembe günkü bir blog yazısında, "Platformumuzda güvenlik vakaları son derecede nadir olsa da bir tanesinin bile çok fazla olduğunun farkındayız" ifadelerini kullandı.

San Francisco merkezli şirket tarafından uzun süredir açıklanması vaat edilen rakamlar arasında 4 bin 158 cinsel saldırı şikayeti yer aldı. Bunun içindeyse 360 tecavüz, 2 bin 300 "rıza dışı öpme ve cinsel temas", 672 "rıza dışı öpme ve cinsel olmayan temas" ve 320 "rıza dışı cinsel penetrasyon girişimi" şikayetleri bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda Lyft, 2017-2019 arasında her 5 milyon yolculukta bir tecavüz vakası yaşandığını ve aynı dönemde her 800 bin seyahatte bir rıza dışı cinsel temas gerçekleştiğini belirtti.

Brandenburger, "Bu raporda ayrıntıları verilen türden güvenlik vakaları, seyahatlerin yüzde 0,0002'sinde meydana geldi ve tüm seyahatlerin yüzde 99'undan fazlası hiçbir güvenlik şikayeti olmadan gerçekleşti" dedi.

Lyft, artık "daha güvenli seyahat deneyimleri yaratmanın yollarını arayan" 400 "Güvenlik Uzmanından" oluşan bir ekibe sahip olduğunu belirtti.

Sürücüleri ceza gerektiren suçlar ve sürüşle ilgili olaylar için kontrolden geçirse bile Lyft, kendi güvenliklerini korumak konusunda sorumluluğun bir kısmını uygulamayı kullananlara yüklüyor. Lyft'in internet sitesinde, "Kişisel güvenliğiniz her zaman önce gelir. Bu yüzden içgüdülerinize güvenmeniz önemlidir" ifadeleri yer alıyor.

Rahatsız veya güvensiz bir yerde veya durumdaysanız, içgüdülerinizi takip edin ve bölgeyi terk edin.

Kaliforniya'da, serbest yüklenicilere maaş ve sosyal haklar sağlayan 22. Yasa Teklifi'nin gereği olarak tüm sürücülerin bir topluluk güvenliği eğitimi kursunu tamamlaması gerekiyor. Lyft'in kursu "her türlü cinsel suiistimalin yasak olduğunu" vurguluyor.

İlaveten, işlenen konular arasında diğer kişilerin sınırlarına saygı duymanın önemi, rahatsız edici durumlarda tansiyonu düşürme stratejileri, olayların Lyft'e nasıl bildirileceği ve desteğe nasıl erişileceği yer alıyor.

Ancak araç çağırma şirketi doğrudan, suçlanan tüm failleri kınamıyor veya cinsel saldırı olaylarını polise bildirmiyor. Raporda şirketin, "[Cinsel saldırıyı] bildirme kararı ve bunun ne zaman yapılacağı son derece kişisel bir karardır" diye yazdığı ve bunun nedeninin de "bir olayı rapor edip etmemeye ve olayın nasıl bildireceğine karar verirken, hayatta kalanlara mümkün olduğunca fazla faillik hakkı tanımak" olduğunun belirtildiği ifade edildi.

Lyft, "Genel anlamda bu raporda ayrıntıları verilen türde olayları işlemekle suçlanan kişiler, Lyft topluluğundan kalıcı olarak çıkarılacak, gelecekte araçlarımıza binmeleri veya araçlarımızı kullanmaları engellenecektir" açıklamasını yaptı.

Araç çağırma uygulaması Uber'ın geniş kesimler tarafından yolcuları ve sürücüleri korumak için yeterince eylemde bulunmamakla eleştirilmesinin ardından, Lyft'e cinsel saldırı rakamlarını açıklama çağrısı yapılmıştı.

Uber, güvenlik kusurlarını 2019'un sonlarında açıklamış ve 2017-2018 arasında yaklaşık 6 bin kişinin cinsel saldırı şikayetinde bulunduğunu belirtmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU