Muhalefet cephesi genişliyor... Üçüncü kez bir araya gelen parti temsilcileri konuştu: Tek adam rejimi ekonomik ve siyasi krizleri çözemez

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi'ni savunan partilerin temsilcileri, üçüncü kez bir araya geldi. 6 partinin temsilcileri, cumhurbaşkanının tarafsız olması ve atama yetkisinin kısıtlanması, TBMM'nin güçlendirilmesi konusunda uzlaştığı belirtildi

6 siyasi parti temsilcisi "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" için bir araya geldi / Fotoğraf: Twitter

Türkiye, 16 Nisan 2017 referandumuyla "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ni kabul etti.

Yeni sistem, 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle ülkede yürürlüğe girdi.

Ancak birçok muhalefet partisi, sisteme geçişle birlikte yasamanın, kanun yapma ve denetim yönünden işlevsizleştirildiği ve yürütmenin aşırı güçlü kıldığını savundu.

Sistemi "tek adam rejimi" olarak niteleyen muhalefet cephesi alternatif sistem için arayışına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhur İttifakı dışındaki partilerin neredeyse tamamına yakını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi" konusunda söylem birliğine vardı.

Muhalefet partileri, bu konudaki önerilerini ortak bir metin haline getirmek için çalışmalarına hız verdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi yetkilileri, yeni sistem için dün üçüncü kez bir araya geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclis'inde (TBMM) düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkanı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ile Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün katıldı.

Edinilen bilgiye göre muhalefet parti temsilcilerinin toplantılarda ana ilkelerle ilgili yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmış durumda.

Toplantılarda, cumhurbaşkanının tarafsız olması ve atama yetkisinin kısıtlanması, TBMM'nin güçlendirilmesi konusunda uzlaştı.

6 siyasi partinin bir araya gelmesi "muhalefet cephesini genişletiyor" yorumlarını beraberinde getirdi.

Peki cephesini genişleten muhalefet partilerin sistem için bir araya gelmesi iktidar değişikliğini de beraberinde getirir mi?

Toplantıya katılan parti temsilcileri Independent Türkçe'ye yaptıkları değerlendirmede bunun mümkün olduğu görüşünde.

"Tek adam rejimi ekonomik ve siyasi krizleri çözemez"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhur İttifakı dışındaki siyasi partilerin ülkenin geleceği için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi'nin temel ilkeleri hususunda uzlaşmasının çok önemli ve değerli bulduğunu söyledi.

 

Muharrem Erkek
Muharrem Erkek / Fotoğraf: AA

 

Türkiye, gelecek ve demokrasiye çare olacak sistemin ortak metninin hazırlanması için çalıştıklarını belirten Erkek, "İlkeli ve ahlaklı bir siyaseti öngören, siyasi partiler seçim kanunu dahil anayasa değişikliğini bir bütün olarak ele alan yeni bir sistem için çalışıyoruz. Ülke mevcut sistem ve anlayışla devam edemez. Tek adam rejimleri ekonomik, siyasi ve adalet krizlerini çözemez, aksine büyütür" değerlendirmesinde bulundu.

"İlk seçimde iktidar olacağız"

Yeni sistemle beraber Türkiye'nin kurum, kuruluş ve kadrolarıyla daha güçlü ve güven veren bir ülke olacağını kaydeden Erkek, "Saray iktidarında mevcut sistem güvenini tamamen yitirdi. Onun için işsizlik ve yoksulluk büyüyor" dedi.

İlk seçimde iktidar olacaklarını ve ülkeye rahat bir nefes aldıracaklarını aktaran Erkek, iktidar olmalarıyla birlikte tüm siyasi partilerin toplumsal uzlaşısıyla yeni bir anayasa değişikliğiyle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçeceklerini belirterek devamında şunları kaydetti:

"Erdoğan, ‘parlamenter sisteme geçmek asla mümkün değil' diyor. Ne demek mümkün değil, millet isterse neden mümkün olmasın. Millet sistemin doğru olmadığını yaşayarak gördü. Dünyanın en gelişmiş, milli gelirin en yüksek olduğu, hukukun üstünlüğü en iyi durumda olan ve mutluluk endeksinde en üst sıralarda yer alan ülkelerin tamamı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile yönetiliyor. Türkiye mevcut tabloyu hak etmiyor. Bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis edeceğiz. Kararlıyız, birlikte çalışıyoruz ve başaracağız."

"Vatandaşların mevcut sistemle yönetilmeye dayanacak gücü kalmadı"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem de toplantıyı çok kıymetli bulduğunu, çünkü ülkenin yakın siyasi tarihinde 6 muhalefet partisini bir araya getiren dönemin neredeyse yaşanmadığını belirtti. 

 

Bahadır Erdem
Bahadır Erdem / Fotoğraf: Twitter

 

Ülkenin çok zor bir dönemden geçtiğini ve vatandaşın inim inim inlediğini ifade eden Erdem, "Türkiye'nin kuvvetler ayrılığının olduğu gerçek bir anayasa ve demokrasiye dönmesi lazım. Bu ülke böyle gitmez" ifadelerini kullandı. 

Vatandaşların mevcut hükümet sistemiyle yönetilmeye bir gün dahi dayanacak gücünün kalmadığını belirten Erdem, "Tek adam rejimi, ekonomi başta olmak üzere eğitimde, çiftçide, emeklide üniversite öğrencilerin yaşam şartları ve dış ilişkiler olmak üzere akla gelebilecek her konuda inanılmaz derecede büyük bir yoksulluk, ümitsizlik ve güvensizlik yarattı" diye konuştu. 

"Halk partilerin bir araya gelmesini çok kıymetli görüyor"

Yargıya, hükümete ve cumhurbaşkanına güvenin kalmadığını, Türkiye'nin bu şekilde ileri gitmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Erdem, milletin inadına getirdikleri tek adam rejiminin baş aşağı çakıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaş inim inim inliyor ve kendisini düşünen partiler arıyor. İYİ Parti olarak baştan beri söyledik, 6 muhalefet partisi de aynı şeyi söylüyor. Vatandaş partilerin bir araya gelmesini çok kıymetli görüyor. AK Parti seçmenini korkutarak, kafasında karşı bir düşman yaratarak oy topluyor. ‘hayat şartlarınızı düzelteceğim, öğrencilere bir an evvel yurt bulacağım, emekliye hakkını vereceğim, EYT'lilerin bir an önce maaşlarına kavuşmasını sağlayacağım…' demek yerine beni seçmezseniz başınıza bu gelir veya bana oy vermezseniz ülke teröre teslim olur diyor. Kebabçının terörist olarak adlandırıldığı bir anlayışta ülke nereye kadar gider bilemiyorum doğrusu."

Muhalefet partilerinin bir araya gelmesinin iktidar değişikliğini mümkün kıldığı dile getiren Erdem, "İYİ Parti'nin de içinde olduğu muhalefet partileri olarak söz veriyoruz. Halkımız bize hükümet olmayı seçtiğinde demokratik bir anayasa yapıp ülkeyi layık yarınlara kavuşturacağız. Bu amaçla bir araya geldik. İktidarın ilk seçimlerde Millet İttifakı lehine değişeceğine eminiz. Bunu kendileri de biliyor ve bildikleri için dilleri bu kadar çirkinleşti, daha suçlayıcı, akıl ve mantık dışı şekilde günlük siyaset yapmaya çalışıyorlar" yorumu yaptı. 

"Partiler mutabakat hedefiyle meseleye yaklaşıyor"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, toplantıyı ülke için hayırlı bir gelişme olarak değerlendirdi.

 

Mustafa Yeneroğlu
Mustafa Yeneroğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Siyasetin merkezinin tek adam anlayışından milletin tamamının temsil edildiği Meclis'te sağlamanın çok önemli bir görev olduğunun altını çizen Yeneroğlu, "Amaç kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi anlayışının egemen olması noktasında birlikte çalışmaktır" dedi.

Tüm siyasi partilerin büyük bir heyecan ve mutabakat hedefiyle meseleye yaklaştığını kaydeden Yeneroğlu, "Bu bağlamda dün 90'nın üzerinde başlık belirledik. Yasama, yürütme, yargı, bunun ötesinde seçim, siyasi partiler ve siyasi etik kanunu hep birlikte çalışacağız. Çalışmaları bir mutabakat metnine erdirip genel başkanlarımıza arz edeceğiz" bilgisini paylaştı.

"Meseleyi bir ittifak olarak değerlendirmek yanlış olur"

Toplantıların siyasi iklimin değişmesine, milletin ümit bağlamasına vesile olacak bir süreç olmasının herkes gibi kendilerini de memnun edeceğini dile getiren Yeneroğlu, meselenin bir siyasi ittifak olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek, devamında şu ifadelere yer verdi:

"Şu anki gündemimiz siyasi ittifaktan daha önemli olduğunu düşündüğümüz temel ilkelerde birçok konuda farklı düşüncelere sahip siyasi partilerin bir araya gelerek ilkesel bir tutum sergilemesidir. Bence şu aşamada bu daha önemlidir. Zamanı gelince ittifaklar konuşulur, tartışılır ve değerlendirilir. Nasıl ki Kenan Evren anayasasına karşıysak Erdoğan anayasası ve tek adam anlayışına karşı olarak ülkeyi demokratikleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hedefinde bir araya geldik ve ortak hedefle çalışma başlattık."  

"Tepki iktidar değişikliğine neden olacak" 

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp de partilerin bir çerçeve üzerinde prensipte anlaşması ve bunu kağıda dökmek için bir araya gelmelerini önemli ve değerli gördüğünü aktardı.

 

Bülent Şahinalp
Bülent Şahinalp / Fotoğraf: Twitter

 

Ülkenin çok zor günlerden geçtiğini, özellikle ekonomik anlamda sıkıntıların had safhada olduğuna dikkat çeken Şahinalp, kamuoyunun problemlerin müsebbibi olarak 2 buçuk yıldır uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini gördüğünü belirtti.

İktidarın uygulamalarına karşı halkta büyük bir tepki oluştuğunu belirten Şahinalp, "Muhalefet partilerinin neredeyse tamamı bir süredir sahada çalışmalar yürütüyor. Bizde şehirleri geziyor, sokak ve pazarlarda vatandaşlar ile bir araya geliyoruz. Fakirlik almış başını gitmiş, açlık had safhada. Asgari ücret yoksulluk sınırının altına düşmüş durumda" diye konuştu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Boş tencerenin deviremeyeceği iktidar yoktur" sözünü hatırlatan Şahinalp, "Ülke 2020 yılında ne yazık ki boş tencerelerin olduğu bir ülke durumuna geldi. Halka oluşan tepkinin muhtemel bir iktidar değişikliğine neden olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bülent Kaya
Bülent Kaya / Fotoğraf: Twitter

 

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair şikayetler artıyor"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise toplantıyı ülkenin parlamenter sistemine geçişi ve yeniden demokratik hukuk devleti kavramlarının eksiksiz uygulanmasına dair kanaati olan partilerin bir araya gelmesi olarak değerlendirdi.

Amaçlarının iktidar değişikliğinden önce bir sistem ortaya koymak olduğunu kaydeden Kaya, "Sistem belirlendikten sonra iktidar partisi ‘bende varım' derse onunla da oturup konuşulur. Dolayısıyla toplantımız iktidara karşı bir araya gelme değildir" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair şikayetlerin arttığını ve demokratik parlamenter sisteme dönüş için yoğun talep olduğunu ifade eden Kaya, "Bir araya gelme halkın talebine bir cevaptır. 6 partinin uzlaşıyor ve bir araya geliyor olması değişikliğin mümkün olduğuna toplum da inanmış durumda" ifadelerini sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU