Facebook "yanlış bilgilendirme" üzerine çalışan araştırmacılara yanlış bilgi verdi

Şirket bilgileri güncelleyeceğini fakat bunun tamamlanmasının haftalar alabileceğini söyledi

ABD'li teknoloji devi Facebook'un piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde (AFP)

Facebook, yanlış bilgi araştırmacılarına kullanıcıların gönderiler ve bağlantılarla nasıl etkileşime geçtiğine dair hatalı ve eksik veri sağladı.

Social Science One araştırma grubu, verileri son iki yıldır ciddi bir kusur olduğundan bihaber kullanıyordu: Şirket içi e-postalara ve The New York Times'ın araştırmacılarla yaptığı röportajlara göre veriler Birleşik Devletler'deki Facebook kullanıcılarının tamamı yerine yalnızca yaklaşık yarısının etkileşimlerini içeriyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum İtalya'daki Urbino Üniversitesi'nden bir sosyal medya araştırmacısı olan Fabio Giglietto'nun, Facebook'un şirketin en popüler gönderilerine dair kamuoyuyla paylaştığı verilerle kendilerine sunulan verileri karşılaştırmasıyla ortaya çıktı. 

Sosyal medya devi, Facebook'un platformlarındaki yanlış bilgiler üzerinde çalışan New York Üniversitesi araştırmacılarının kişisel hesaplarını, uygulamalarını ve sayfalarını askıya almasından sonra bu açıklama da şirket için bir eleştiri kaynağı olmuştu.

New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nde sosyal medya araştırmacısı ve grubun bir parçası olan Cody Buntain, hatanın "araştırmacıların Facebook'a duyduğu güveni sarstığını" söyledi.

Facebook'un Social Science One araştırmacılarına doğru veriler sağladığına güvenmemiz gerekip gerekmediği konusunda başlangıçta birçok endişe dile getirilmişti. Artık biliyoruz ki Facebook'a bu kadar güvenmemeliydik ve verilerin geçerliliğini göstermek için daha fazla çaba sarf edilmesini talep etmeliydik.

Araştırmacılar hata nedeniyle aylardır sürdürdükleri çalışmanın boşa gittiğini ve doktora derecelerinin risk altında olduğunu iddia etti. Görünüşe göre araştırmacılardan biri, Facebook'un kasıtlı olarak araştırmayı baltaladığına dair endişesini dile getirdi.

Facebook, araştırmacılardan "bunun neden olabileceği sıkıntıdan dolayı" özür diledi ve onlara "mümkün olduğunca fazla destek sunmak istediğini" belirtti. Şirket veri kümesini güncellediğini fakat boyut nedeniyle bir güncelleme yapılmasının haftalar alacağını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU