Küba, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kurulmasına izin veren yasayı onayladı

Komünist ülkede tarihteki en büyük hükümet karşıtı protestolardan biri patlak vermişti

ABD yaptırımları Küba ekonomisini kötü etkiliyor (AFP)

Küba hükümeti, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) kurulmasına izin veren bir yasayı cuma günü onayladı.

Ülkenin yasama organı Halk Güçleri Ulusal Meclisi'nin internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Devlet Konseyi mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hakkındaki kararnameyi onayladı. Bu, işletmelerin, ülkenin üretken dönüşümünün bir parçası olması için ekonomiye tutarlı bir şekilde yerleştirilmelerini sağlıyor.

 

Cuba-legalizes-small-and-medium-sized-businesses(AFP).jpg
Yaklaşık 600 bin Kübalının özel sektörde çalıştığı tahmin ediliyor​​​​​​​ (AFP)

 

Küba ekonomisi konusunda uzman Oniel Díaz, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada birçok Kübalının, yasayı yıllardır hevesle beklediğini söyledi:

Küba için bu, ulusal ekonominin yeniden yapılandırılması üzerine orta ve uzun vadede sonuçları olacak dev bir adımı temsil ediyor.

Ülke geçen ay karışmıştı

Küba'da ABD yaptırımlarıyla Kovid-19 pandemisinin de etkisiyle ekonomik kriz kötüleşmiş ve gıda, elektrik ve ilaç kıtlığı yaşanmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede geçen ay onlarca yıldır görülen en büyük hükümet karşıtı protestolardan biri patlak vermişti. "Açız", "Özgürlük" ve "Kahrolsun diktatörlük" sloganları atan yüzlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Güvenlik güçleriyle göstericiler arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle birçok kişi gözaltına alınırken bir kişi de yaşamını yitirmişti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel ise olayların ABD'nin "sistematik bir provokasyonu" olduğunu ve "devrim düşmanlarının" ülkeyi istikrarsızlaştırmak istediğini savunmuştu.

Öte yandan hükümet, ekonomiyi iyileştirerek krize son vermek için son aylarda reformlara hız vermişti.

Örneğin şubat ayında özel işletmelere izin verilecek sektör sayısı 127'den 2 bine çıkarılmıştı. Díaz-Canel hükümeti, sadece 124 sektörün devlet kontrolünde kalacağını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU