Demi Moore çekimi, ergenliğimden bu yana sahil hazırlığının değişimini gösteriyor

Evet, Moore ve kızlarının pek çok kişinin asla ulaşamayacağı vücutları var ama yine de, geçmişin bikini reklamlarına kıyasla hepsi biraz daha kendilerine hakim görünüyor

Yaz tatili yaklaşıyor ve bu yüzden bir kez daha yeni bir yüzme kıyafeti almanın tehlikelerine dikkat kesiliyoruz (Pixabay)

Yeni bir yüzme kıyafeti satın almanın stresli bir olay olduğunu ilk defa fark ettiğinizde kaç yaşındaydınız?

Denize atlamadan önce parlak renkli likra bir slip mayo giymenin yalnızca küçük bir zahmet olduğu, kaygısızca kumdan kale yaptığınız çocukluk günlerinizi geride bıraktığınız o an.

Muhtemelen çoğumuz için ergenlik dönemi civarında başlamıştır. Diğer insanların vücutlarını fark etmeye başlarız. Gerçek hayatta. Ve dergilerde. Ve genellikle gereksiz derecede eleştirel bir gözle onları kendi vücutlarımızla karşılaştırmaya başlarız.

Benim tuhaf ergenlik yıllarım, Pamela Anderson'ı meşhur edip David Hasselhoff'a yeniden ün kazandıran Kaliforniya sahillerindeki cankurtaran dizisi Baywatch'ın yükselişiyle aynı zamana denk gelmişti. Milyonlarca kişi gibi ben de her cumartesi çay saatinde ekrana yapışırdım. Bayılıyordum. Yıllar önce dizinin jenerik müziği bir süreliğine telefonumun zil sesiydi ve trendeyken biri beni aradığında diğer yolcuların yarısı yüzlerinde çarpık bir gülümsemeyle bakar, akıllarında da hoş bir anı dans ederdi. Ya da belki koşardı… ağır çekimde… bir kumsal boyunca… dar kırmızı bir mayoyla. Yargılamak için burada değilim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Baywatch, Anderson'ın kariyerine ne kadar katkıda bulunduysa, genç kızların güvenine de bir o kadar yaramadı. Bu görünüm yani onun görünümü (uzun sarı saçlar, mavi gözler, iri göğüsler, ince bel ve dünyanın merkezine kadar uzanan bacaklar) yoğun bir şekilde ideal olan gibi gösterildi.

1980'lerde Kaliforniya'da kadınlar için yeni bir görünüm ortaya çıktı ve görünüşte sağlıkla ilgiliydi: Yağsız, temiz beslenme ve Jane Fonda egzersizleri. Ama gerçekte bir parça esnek kumaştan başka bir şeyin arkasına saklanmaya gerek duymayacak kadar ince ve aerobikle şekillendirilmiş bir vücuda dair estetik bir rüyaydı. Hafif, özgür, spontane ve her nasılsa eski zamanların numaralarından ve korselerinden daha dürüst bir şey olarak sunuldu. Ve Pamela en iyi örneğiydi.

Kırmızı mayo satışları patladı. Ben de satın aldım. Dükkana gittim ve ışıl ışıl aydınlatılmış ortak soyunma odasında kot pantolonum ve tişörtümün üzerinde denedim. Eve götürdüm. Kendi yatak odamın mahremiyetinde, perdeler kapalı ve kıyafetlerim olmadan tekrar denedim. Pamela Anderson'a benzemiyordum. Hayal kırıklığıydı. Geçen 20 yılın büyük bölümünde Marks and Spencer'ın makul, siyah, tek parça mayoları hariç her şeyden vazgeçmiştim.

Yaz tatili yaklaşıyor ve bu yüzden bir kez daha yeni bir yüzme kıyafeti almanın tehlikelerine dikkat kesiliyoruz. Ama bir şekilde bugünlerde çok daha az tehlikeli geliyor. Öncelikle, internetten satın alabilirsiniz. Ve şimdi reklamların tek derdi, ne kadar çok yumrunuz veya çıkıntınız olursa olsun harika göründüğünüzü söylemek. 2015'te bikinili bir genç kadın fotoğrafının yanında "Plaj vücudun hazır mı?"  ifadesinin yer aldığı bir protein içeceği reklamının tepki çektikten sonra yasaklanmasının ardından pazarlama ekipleri bunu dikkate aldı ve şimdi her şey daha yumuşak ve nazik.

Çeşitli ürünlere yönelik kampanyalar daha geniş bir vücut şekli, yaş ve etnik köken yelpazesine sahip olma eğiliminde. Böyle görünmüyorsun diye kötü hissettirmekten çok mevcut görüntünden dolayı iyi hissettirmekle ilgili. Bu sadece ne giydiğinle ilgili değil, kim olduğunla da ilgili.

Bu yeni yaklaşımın altı uluslararası yüzme kıyafeti markası Andie'nin yürüttüğü son kampanyada vurgulanmış görünüyor. Kampanyada 58 yaşındaki Demi Moore ve üç yetişkin kızı yer alıyor. Yan yana rahat bir şekilde uzanıyorlar ya da sanki giydikleri şey akıllarındaki en son şeymiş gibi güvenle uzak bir noktaya bakarak ayakta duruyorlar. Beğendim.

Evet, elbette geleneksel anlamda iyi görünüyorlar, böyle algılamaya şartlandık. Evet, 4'ü de nüfusun yüzde 5'inden daha azının ulaşabileceği vücutlara sahip. Ama yine de, geçmişin bikini reklamlarına kıyasla hepsi biraz daha kendine hakim görünüyor.

Ambiyans özellikle cinselleştirilmemiş. Çekici olmakla ilgili değil. Sizin onayınıza ihtiyaçları yok. Ya da benim. Onlardan herhangi birisi, havuz kenarında rahat bir şekilde yatarken, zihnen doktorası üzerinde çalışıyor olabilir gibi görünüyor. Demek istediğim, muhtemelen öyle yapmıyorlar ama asıl mesele, gözlemcinin ne düşündüğünü umursamama duygusu yayıyorlar ve ben de buna karşılık verdim.

Dolayısıyla ben de o mayolardan birini internet üzerinden satın aldım. Geldi ve denedim. Beni Demi Moore gibi göstermedi. Beni ben gibi gösterdi. Ve bu sorun değil. Şimdi beni sahile götürün. Eğlenmek istiyorum.



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU