Dünyadaki "en erken hayvan yaşamına" dair bilinenleri değiştirecek bir keşif yapıldı

Araştırmacılar söz konusu kalıntıları, Kanada'daki 890 milyon yıllık resiflerden alınan kaya örneklerinde buldu

Güney Fransa'da Marsilya yakınlarındaki Tiboulen du Frioul resifinde fotoğraflanan yeşil sünger topun yanındaki kırmızı deniz yıldızı (AFP)

Bilim insanları, okyanuslardaki kadim resiflerde 890 milyon yıl önce yaşamış olabilecek sünger benzeri yapıların fosil kalıntılarını keşfetti. Bu, dünyadaki en erken hayvan yaşamına dair kanıtı 350 milyon yıl öncesine çekebilecek bir gelişme.

Kanada Laurentian Üniversitesi'nden Elizabeth Turner da dahil, bilim insanlarına göre bulgular, doğrulandığı takdirde gezegendeki hayvan yaşamının evrimi hakkındaki anlayışımızı değiştirebilir.

Dünyada ortaya çıkan en eski hayvanlardan biri olan süngerler, suyun içinde dolaşmasına izin veren gözenekler ve kanallarla dolu basit gövdelere sahip çok hücreli organizmalardır.

Banyo süngerlerinin yapımında kullanılan türden modern süngerlerin genetik kanıtları her ne kadar bu deniz canlılarının 1000 ila 541 milyon yıl önceki erken Neoproterozoik Çağ'da ortaya çıktıklarına işaret etse de, bilim insanları bu döneme ait fosilleşmiş sünger bedenlerinin eksik olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan mevcut çalışmada, Turner ve meslektaşları kuzeybatı Kanada'daki 890 milyon yıl öncesine ait, kalsiyum-karbonat biriktiren bakterilerce oluşturulmuş kaya örneklerini inceledi.

Araştırmacılar bahse konu örneklerde, mineral kalsit kristallerini içeren ve bu kristallerle çevrili tüp şeklindeki yapılara ait dallanmış ağlar buldu.

Bilim insanları daha yakından incelediklerinde, bu yapıların ticari banyo süngerleri yapmak için kullanılan bir sünger türü olan boynuzlu süngerlerde bulunan lifli iskelete benzediğini keşfetti.
 


Araştırmacılar ayrıca yaptıkları bir açıklamada bu kalıntıların "boynuzlu süngerimsi cisimlerin çürümesiyle oluştuğu düşünülen kalsiyum karbonat kayalarında daha önce tanımlanan yapılara" benzediğini ifade etti.

Bilim insanları söz konusu analize dayanarak, yeni keşfedilen fosilin, Dünya'nın oksijen seviyelerinin hayvan yaşamını desteklemek için gerekli seviyelere yükselmesinden yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşamış boynuzlu sünger kalıntılarına ait olabileceğine inanıyor.

Araştırmacılar, bulguların doğrulanması halinde çalışmanın erken hayvanların evriminin bu oksijenasyon olayından bağımsız olarak gerçekleştiğini ve erken hayvan yaşamının 720 ila 635 milyon yıl önce şiddetli buzul çağlarından sağ çıkabildiğini kanıtlayabileceğini düşünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU