Deniz hıyarlarının tek bir resifte 5 Eyfel Kulesi kadar dışkıladığı keşfedildi

Uzmanlar deniz hıyarı dışkılarının, okyanus ekosistemlerinin ve özellikle de mercan resiflerinin sağlığı için çok önemli olduğunu söylüyor

Deniz hıyarları dünyanın birçok bölgesinde hem tüketimde hem de kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Fotoğrafta Yeni Kaledonya'da nakledilmeden önce kurutulan deniz hıyarları görülüyor (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre okyanus tabanında dolaşan ve deniz hıyarı (veya deniz patlıcanı) diye bilinen hayvanlar, çok özel bir "yeteneğe" sahip: Tüp şeklindeki omurgasız canlılar, her yıl tonlarca kumlu dışkıyı ortaklaşa denize bırakıyor.

Üstelik bu, küresel bir tahmin değil, tek bir mercan resifine işaret ediyor. Mercan resifleriyle ilgili makalelerin yer aldığı hakemli dergi Coral Reefs'te 2 Şubat'ta yayımlanan araştırmada bunun muhafazakar bir tahmin olduğu ifade edildi.

Araştırmada Avustralya'nın Büyük Set Resifi'nin güney ucunda bulunan 19 kilometrekarelik Heron Adası Resifi'nde yaşayan deniz hıyarları incelendi. Araştırma ekibi, resif düzlüklerinde video çekmek için drone'lar kullandı ve ardından kamera görüntülerini inceledi.

Ekip laboratuvara döndüğünde, en yaygın deniz hıyarı türü olan karadeniz hıyarı üzerinde (Holothuria atra) deneyler yaptı. Bunun sonucunda tek bir deniz hıyarının günde yaklaşık 38 gram dışkı yaptığı, bunun da yılda yaklaşık 14 kilograma denk geldiği tespit edildi.

Araştırmanın yazarları bunun ardından Heron Adası resifinde yaşayan deniz hıyarlarının her yıl 64 bin ton dışkı ürettiğini belirledi. Bu tahmin, 5 Eyfel Kulesi'nin kütlesinden biraz daha fazlasına denk geliyor. 
 


Newcastle Üniversitesi'nden deniz ekolojisti ve çalışmanın yazarı Vincent Raoult, "Epey muhafazakar bir tahminde bulunduk, zira araştırmaya resif lagününü dahil etmedik (...) Sadece BİR resif! Bir de küresel ölçeği hayal edin" dedi.

Livescience'ın aktardığına göre deniz hıyarları, okyanus tabanındaki küçük yosun parçaları ve canlılar da dahil olmak üzere organik maddeleri yutuyor. Sindirim sürecinin sonucunda kumlarla birlikte dışarı atılan faydalı yan ürünler oluşuyor.

Bu yan ürünler arasında mercan oluşumunda rol oynayan kalsiyum karbonat ve gübre görevi görerek mercan büyümesini destekleyen amonyak bulunuyor. Deniz hıyarı dışkısı ayrıca baz özelliğiyle suyun asit oranını da düşürüyor. Asitin azalması mercanların iskeletlerini oluşturmalarını sağlıyor.

Uzmanlar bu nedenle deniz hıyarı dışkılarının, okyanus ekosistemlerinin ve özellikle de mercan resiflerinin sağlığı için çok önemli olduğunu söylüyor.


Independent Türkçe, Livescience

DAHA FAZLA HABER OKU