Yoga eğitmeni, zihni ve bedeni canlandıracak 5 nefes egzersizini anlattı

Stephanie Mansour, "Kafanızda bu kadar çok düşünce varken sadece nefese odaklanmak son derece zor" diyor

Yoga eğitmeni Stephanie Mansour, nefes egzersizlerinden birini her sabah iki ila üç dakika yapmayı öneriyor Unsplash)

Kovid-19 pandemisi ve beraberinde gelen hayat şartları dünya genelinde pek çok kişide strese neden oluyor.

Bilim insanları, rutin haline getirilen olumlu alışkanlıkların strese iyi geldiğini ve pandemide artan kaygı düzeyini düşürmeye yaradığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de yayımlanan PBS kanalındaki "Step It Up with Steph" adlı programın sunucusu ve yoga eğitmeni Stephanie Mansour, sabah rutini haline getirilen nefes egzersizlerinin hem stresi azaltabileceğini, hem de bedeni ve zihni rahatlatabileceğini söyledi.

Mansour, CNN International için kaleme aldığı yazıda, güne zinde başlamayı sağlayacak 5 nefes egzersizini anlattı:

Derin nefes

Mansour, bu teknik için öncelikle dikkatinizin dağılmayacağı rahat ve sessiz bir yer bulmanızı öneriyor. Bunun ardından 5’e kadar sayarak burundan derin nefes almanız ve ardından yine 5’e kadar yavaşça nefes vermeniz gerekiyor.

Eğitmen, diyaframdan nefes almanın rahatlamaya, kalp atış hızını dengelemeye, metabolizmayı hızlandırmaya ve tansiyonu düşürmeye yaradığını söyledi.

Dönüşümlü burun nefesi

Bu egzersiz için sol elinizi sol dizinize, sağ elinizi burnunuza koyun. Nefes verdikten sonra sağ baş parmağınızı kullanarak sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden nefes alın. Bunun ardından işaret parmağınızı kullanarak sol burun deliğinizi kapatın ve sağ burun deliğinizden nefes verin.

Tamamen nefes verdikten sonra sol burun deliğinizi kapalı tutarken sağ burun deliğinizden nefes alın. Daha sonra sağ baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizi serbest bırakıp nefes verin.

Mansour bu teknikle zihninizi rahatlatabileceğinizi, anksiyetenizi azaltabileceğinizi ve dengenizi sağlayabileceğinizi söyledi.

Körük nefesi

Bu teknik, burundan nefes alıp ağızdan nefes vermeye odaklanıyor. Mansour, burundan nefes alınca vücudun tozu ve alerjenleri filtrelediğini, ağızdan nefes vermeninse vücudu rahatlattığını söyledi.

 

 

Bacaklarınız çapraz olacak şekilde oturun. Ellerinizi yumruk yaparak göğüs hizasında tutun. Nefes alırken kollarınızı göğüs hizasında tutun. Nefes verirken kollarınızı havaya kaldırın.  

Ateş nefesi

Burundan derin nefes alın. Nefes almanın zirvesinde ağzınızdan kısa ve hızlıca nefes verin. Mansour, bu işlemin akciğerde hava kalmayana kadar yapılması gerektiğini ve her nefes alışta yaklaşık 10 kez üflenmesini önerdi. Eğitmen ayrıca ateş nefesinin sindirime, kabızlığa ve gaza iyi geldiğini de belirtti.

Nefes meditasyonu

Mansour, kolay görünse de pek çok kişinin nefes meditasyonu yapmada zorlandığını söyledi:

Kafanızda bu kadar çok düşünce varken sadece nefese odaklanmak son derece zor.

Rahat edeceğiniz bir pozisyonda oturun ve burnunuzdan mümkün olduğunca doğal bir şekilde nefes alıp verin. Akciğerlerinize giren ve çıkan havaya odaklanın.

Nefes alırken vücudunuza giren havayı hissedin ve düşünün. Nefes verirken, durgun havayı ve enerji salmayı düşünün.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU