Kemal Kurkut davasında ilk raporda "hedef gözeten" mermi, ikinci raporda "sekti"

Kemal Kurkut'un öldürülmesi davasında aynı bilirkişi tarafından hazırlanan iki raporun çelişmesi üzerine dosya Adli Tıp İhtisas Kurulu'na gönderildi

Kemal Kurkut'un vurulma fotoğrafını çeken gazeteci Abdurrahman Gök gözaltına alınıp sorgulanmış, bu fotoğrafla Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü'nü almıştı

Diyarbakır’da 2017 yılında düzenlenen Newroz kutlamasında Kemal Kurkut’un polis tarafından vurularak öldürülmesiyle ilgili davanın 6. duruşması görüldü.

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Kurkut’un annesi Secan Kurkut, ağabeyi Ferhat Kurkut, avukatları ile sanık polis Y. Ş. de hazır bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin geçen celse Ulusal Kriminal Büro’dan talep ettiği detaylı rapor duruşmada okundu. Büronun hazırladığı ilk raporda, açık bir şekilde, polis Y.Ş.'nin Kemal Kurkut'u hedef alarak doğrudan ateş ettiği ve Kurkut'u öldüren kişi olduğu" tespitine yer verilmişti: 

“…Bu sırada olay faili düşünülen polisin Kurkut’a tabanca doğrulttuğu, Kemal’in seken bir mermiyle değil, olayda şüpheli polisin tabancayı Kemal’i hedef alarak ateşlediği; bu ateşlemeyle tabancanın yukarı kalkma/mermi atma hareketinin görüldüğü, bu hareketin iş bu deşifre klibinde de tekrarlı olarak birçok kez gösterildiği, olay faili olduğu değerlendirilen polisin ateş etmesinden sonra Kemal’in sol yanını tutarak koşmaya başladığı görülmüştür.”

Geçen celse savunma yapan sanık polis Y.Ş., Ulusal Krimanal Büro’nun raporuna karşı çıkmış, yeni bir rapor hazırlanması talebinde bulunmuştu. Mahkeme de aynı bürodan, Kurkut’un kesin olarak nasıl vurulduğunun tespit edilmesi talebiyle yeni bir rapor istemişti. Ulusal Kriminal Bürosu’nun ikinci raporu da mahkemeye ulaştı.

İlk raporda "hedef gözeten" mermi, ikinci raporda "sekti"

Büro ikinci raporunda ilk raporuyla açıkça çelişti. İlk raporda “Bu sırada olay faili düşünülen polisin Kurkut’a tabanca doğrulttuğu, Kemal’in seken bir mermiyle değil, olayda şüpheli polisin tabancayı Kemal’i hedef alarak ateşlediği” ifadesi yer alırken, ikinci raporda şöyle denildi:

“Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2. isteminde, kesin olarak nasıl vurulduğu konusu çalışılmış, sonuçta maktulün Y.Ş.’nin tabancasından çıkan ilk atışla, KESİNLİKLE YERDEN SEKME SONUCU maktulün koşu anındaki kol pozisyonuna göre mermi çekirdeğinin önce sol koluna girip çıkma, sonra sol pektoral kot kısmına isabet etme şeklinde ölümcül yaralandığı anlaşılmıştır.”

Sanık polis Y.Ş. ile ilk kez yüz yüze gelen anne Secan Kurkut, mahkeme başkanının söz vermesi üzerine "Adalet, sadece adalet istiyorum. Kendinizi benim yerime koyun” dedi. Anne Kurkut, daha sonra sanık polise dönerek, "Katil! Neden vurdun? Kemal sana ne yaptı. İnşallah vicdan azabı çekersin" dedi. Anne Kurkut sözleri nedeniyle salon dışına çıkarıldı.

 

kurkut rapor.jpeg
Ulusal Kriminal Büro'nun raporları çelişti

 

"Bilirkişi devletin ne istediğini anladı"

Kurkut ailesinin avukatı Mehmet Emin Aktar, mahkemenin Ulusal Kriminal Büro’dan neden ikinci bir rapor talep ettiğini anlayamadıklarını söyledi. İlk raporda sanığın hareketlerinden nereyi hedef alarak ateş ettiğinin açık biçimde anlatıldığını belirten Aktar şunları söyledi:

"Birinci rapor anlaşılmaz değildir. Ancak ikinci raporda, bilirkişi devletin kendilerinden ne istediğini anlıyor. Devletin söz konusu birinci rapordan rahatsız olduğunu anlayarak ikinci raporu düzenlemiştir. İkinci raporda neden görüntülere yer verilmiyor. İkinci rapor tipi, bir vazife çıkarma işidir."

Müdahil avukatları sanık polisin bir kez daha tutuklanmasını talep etti. Mahkeme tutuklama talebini reddederken, Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan iki ayrı rapor arasında çelişki bulunduğu gerekçesiyle, Adli Tıp İhtisas Kurulu’ndan yeni bir rapor istenmesine karar verdi, duruşma ertelendi.

Polisin itirafı, tutuklamaya ret gerekçesi oldu

Adıyaman doğumlu Kemal Kurkut, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisiydi. 21 Mart 2017’de Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına katıldı. Polisin ateşi sonucu hayatını kaybetti. Polis Y.Ş.’nin tutuklanması talebi reddedildi.

Mahkeme Y.Ş.’nin tutuklanması talebini “Sanığın soruşturma aşamasındaki beyanlarında kendisinin de ateş ettiğini belirtmesi ve dosya kapsamına yansıyan davranışları itibariyle kaçacağı ya da suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme yönünde bir eylemde bulunacağı yönünde dosyaya yansıyan herhangi bir emare bulunmaması…” gerekçesiyle reddetti.

DAHA FAZLA HABER OKU