Sedat Peker, Amerikan basınında gündem oldu: Washington Post, Vice ve Forbes neler yazdı?

Yayımladığı videolarla Türkiye'de gündem belirleyen ismin iddiaları artık tüm dünyada duyuluyor

Sedat Peker'in ailesine yapılanlardan sonra bu videolara başladığı 3 yayın organında da ifade edilirken Vice haber fotoğrafı olarak bunu tercih etti (YouTube)

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan Sedat Peker, yurtdışından yayımladığı videolarla Amerikan basınının önde gelen basın kuruluşlarının da ilgisini çekti.

Geçen hafta "Organize suç patronunun iddiaları Türkiye hükümetini sarsıyor" başlığıyla konuyu işleyen New York Times'ın ardından Washington Post da benzer bir haber yaptı.

ABD'nin prestijli gazetesinin İstanbul Büro Şefi Kareem Fahim'in imzasını taşıyan yazının başlığı, "Bir gangsterin internetteki itirafları Erdoğan hükümetini sarsıyor. Türkiye şaşakaldı" oldu.

Peker'in mevcut ve eski devlet yöneticilerini cinayet, tecavüz ve uyuşturucu kaçakçılığıyla suçladığı hatırlatıldı. Ancak hiç bir suçlamanın "Tayyip Abi" diye seslendiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı doğrudan hedef almadığı da belirtildi.

Screenshot.png

Bu haberin yazıldığı saatlerde Washington Post'un internet sitesinde en çok okunan ikinci haber olan yazıda, merakla beklenen videoların milyonlarca kişi tarafından izlendiği vurgulandı (Washington Post)


Bu konuşmaların 1996'da devlet ve yeraltı dünyası arasındaki ilişkileri ortaya döken Susurluk kazasını anımsattığını belirten Kareem Fahim, Berlin merkezli Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi'nden Sinem Adar'a da yer verdi. Devlet kurumlarının Erdoğan'ın gittikçe daha otoriter ve merkezi hale gelen yönetimi sırasında parçalandığını söyleyen Adar, "Son on yılda mafya devletin içine girmiş gibi, kimin daha güçlü olduğu net değil" dedi.

Adar, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından hukukun üstünlüğünün artık eskisi kadar önemsenmediğini ve Türkiye'yi yönetenlerin yeni ittifaklar kurduğunu öne sürerek, "Şimdi birbiriyle rekabet halinde klikler var ve bu rekabeti suç örgütü liderlerinin yardımıyla sürdürüyorlar" ifadesini kullandı.

Washington Post'un haberinde şimdi 49 yaşında olan Sedat Peker'in 2014'te tahliye edildikten sonra AK Parti'ye yakın görüldüğü ve Kürt sorununa barışçıl çözüm için "Barış İçin Akademisyenler" bildirisini imzalayanları "Oluk oluk kan akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız" diyerek tehdit ettiği de hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı'nın geçen hafta TRT'ye çıkarak kendisi hakkındaki iddiaları reddettiği belirtildi. Gazeteci Ruşen Çakır'ın Süleyman Soylu'nun programda özgüvensiz gözüktüğü ve kendisine yönelik soruları yanıtlayamadığı yorumunu yaptığı aktarıldı.

Peker'in ilgili kişiler tarafından reddedilen şu iddiaları da haberde yer aldı:

- Susurluk skandalı sırasında İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar'ın AK Parti milletvekili oğlu Tolga Ağar'ın bir gazeteciye tecavüz ettiği iddiası ve sonrasında bu kadının ölüm sebebinin kayıtlara "intihar" olarak geçmesi

- Hürriyet gazetesine 2015'te düzenlenen saldırıya Peker'in adamlarının bir AK Parti milletvekilinin ricasıyla dahil olması

- Binali Yıldırım'ın oğlunun Venezuela'dan Türkiye'ye kokain getirilmesine aracılık ettiği iddiası

aa.jpeg

Sedat Peker 2014 martında serbest bırakılırken (AA)


"İddialar, ekonomik gerileme ve koronavirüs pandemisinin ortasında popülerliği azalan cumhurbaşkanının sıkıntılarını artırdı" ifadesinin de dikkat çektiği haber, Anadolu Ajansı muhabiri Musab Turan'ın iki bakana Sedat Peker'in açıklamalarıyla ilgili sorular sorduktan sonra kovulması ve kendisi hakkında terör örgütü üyeliği şüphesiyle ihbarda bulunulmasıyla bitti.

"Kötü izlenim, siyasi kayba dönüşmeye başladı"

New York merkezli Vice haber sitesi, "Bir mafya patronunun YouTube kanalı, Türkiye'de siyasi yıkıma neden oluyor" başlığını attı.

Gabriel Geiger imzalı haberde Sedat Peker'in kanalının yüz binlerce abonesi olduğu ve devlet görevlileriyle yeraltı dünyası arasındaki ilişkilere dair ciddi iddialarda bulunduğu hatırlatıldı.

Netflix dizisi gibi bölümlere ayrılarak haftada iki kere yayımlanan videoların bazı kişilere "dizi" gibi göründüğü belirtildi.

AK Parti'yi "aşırı sağ" olarak tanımlayan Geiger, suçlamaların asıl hedefinin Soylu olduğunu söyledi. Kazak gazeteci Yeldana Kaharman'ın ölümü üzerinden Mehmet Ağar ve oğlu Tolga Ağar'a yöneltilen suçlamalar da haberde yer aldı.

Yetkililer suçlamaları reddetse de Metropoll'un anketlerine göre AK Parti'nin onay oranının yüzde 27'ye düştüğü ve Peker'in suçlamalarına devam edeceği vurgulandı. "Bu kötü izlenim, siyasi kayba dönüşmeye başladı" yorumuna yer verildi.

"Türk müesses nizamının kalbindeki Meksika açmazı"

Ekonomi dergisi Forbes'ta Güney Yıldız imzasını taşıyan haberse "Sedat Peker: Mafya patronu Türk müesses nizamının kalbinde Meksika açmazını tetikledi" başlığını taşıyor.

Yazıda, gazetecilikten milletvekilliğine geçen Ahmet Şık'a referansla ifade edilen Meksika açmazı, olaya karışan bütün tarafların kaybettiği içinden çıkılmaz durumlar için kullanılıyor. Sedat Peker'in de savaşı kazanma gibi bir iddiadan çok düşmanlarına zarar verme kaygısı güttüğü aktarılıyor.

"Peker'in videolarını pek çok platform üzerinden izleyen en az 10 ila 20 milyon arasında Türk'e göre, bu seri herhangi bir Türk dizisinden daha sürükleyici" ifadesinin kullanıldığı yazıda Sedat Peker'in Berat Albayrak'tan Yıldırım Demirören'e, Kıbrıs kumarhanelerinden Yalıkavak Marina'ya uzanan çeşitli iddialarına da değiniliyor.

Yazıda şu ifadeler dikkat çekiyor:

İddia edilen yasadışı işler sadece ülke içinde kalmıyor, yurtdışını da kapsıyor. Peker tarafından suçlanan isimler Suriye, Azerbaycan, Rusya, Kolombiya ve Venezuela'daki yasadışı işlerle bağlantılı olmakla itham ediliyor.

İsraillilerle Filistinliler arasındaki çatışmalar bile toplumun dikkatini dağıtamadı.

Videolarda Türk müesses nizamının kalbindeki cinayet, tecavüz, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, haraç, medya manipülasyonu ve şantaj gibi suçlamalar var.

Türk siyasetinde perde arkasında da önünde olduğu kadar çok şey yaşanıyor. Türkiye demokratik kuvvetler ayrılığına kısıtlı ölçüde sahip bir merkezi devlet. Ancak derin devlet içindeki güç odakları arasında sürekli olarak bir dengeleme mevcut.

Peker'in her bir iddiası eğer soruşturulup doğrulanırsa pek çok üst düzey ismin en azından siyasi kariyerine mal olabilir. Peker, Türk devlet adamlarının Suriye'deki çatışmalar konusunda yaptığı yanlışları da ortaya dökeceğini iddia etti.


Independent Türkçe, Washington Post, Vice, Forbes

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU