Dogecoin: İkonik mim nasıl dünyanın en zengin insanının favori kripto parası oldu?

Elon Musk yakın zamanda, mimden esinlenen kripto para biriminin "gelecekte dünyanın para birimi" olabileceğini şakayla karışık şekilde söyledi

(AP)

Dogecoin'in kurucusu Eylül 2018'de yatağında uzanmış Twitter'da gezinirken gelen kutusuna bir direkt mesaj geldi. Mesaj, Elon Musk'tandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX ve Tesla CEO'su "can sıkıcı ve dolandırıcı spamcılar" tarafından rahatsız ediliyordu ve kripto para yaratıcısı olan yazılım mühendisi Jackson Palmer'ın buna bir çözümü vardı. Mesajlaştılar ve Palmer, Musk'a yardımcı olabilecek bazı bilgisayar kodları gönderdi.

Dolandırıcılar, Musk'ın tweet'lerini, takipçilerinin Bitcoin gibi kripto para birimlerini çalmak amacıyla Musk'ın profil adını ve resmini taklit eden sahte hesaplardan yanıt bombardımına tutuyordu.

Palmer, bu kodu kripto para birimi topluluğunda ünlü olması nedeniyle kendisi hedef olduktan sonra yazmıştı. 5 yıl önce Palmer, hızla sadık bir takipçi kitlesi edinen dijital bir para birimi yaratarak bu teknolojinin ilk öncülerinden biri olmuştu ancak bunun sadece bir şaka olması gerekiyordu.

Palmer, 2013'ün sonlarında yazılım devi Adobe için çalışırken, Shiba Inu Doge miminden esinlenerek bir "şaka amaçlı kripto para birimi" yarattı. Palmer, tweet'inde "Dogecoin'e yatırım yapmak" diye yazdı.

Bir sonraki büyük şeyin bu olduğundan epey eminim.

Palmer, geliştirici arkadaşı Billy Markus'la birlikte Dogecoin.com alan adını satın aldı ve Bitcoin tarzında uçtan uca bir dijital para birimi çıkardı. Web sitesinde "tüm dünyada Shiba Inus tarafından tercih edilen, eğlenceli ve arkadaş canlısı internet parası" olarak tanımlanan Dogecoin'in popülaritesi, orijinal doge miminkine bağlı olarak arttı.
 


İlk birkaç haftasında, Dogecoin çevresinde, yeni ortaya çıkan coin'in "fena halde vay" potansiyelini metheden aktif bir Reddit topluluğu oluştu. Kısa süre sonra kolektif güçlerini bağış toplamak için kullanmaya başladılar ve Jamaika Bobsled takımını Kış Olimpiyatları'na göndermek, bir Nascar sürücüsüne sponsor olmak ve Kenya'nın kuraklıktan mustarip bir bölgesine su ulaştırmak için yeterince kripto para birimini başarıyla topladılar. Bu faaliyetlerin topladığı ilgi, Dogecoin'in değerini daha da artırdı ve bir yıl içinde Dogecoin'in piyasa değeri 90 milyon doların (yaklaşık 743 milyon TL) üzerine çıktı.

Ancak sermaye akışı ve zengin olma ümidi, Palmer'ın ifadesiyle, topluluğun kimi kısımlarının iyilik amacından çok fiyata daha fazla odaklanarak "zehirli" hale gelmesine yol açtı. Dogecoin'in yaratıcısı, işte bu noktada, 2015'in başlarında ayrılma kararı verdi.

Palmer daha sonra Vice için kaleme aldığı bir yazıda, o erken dönem ruhunun dağıldığından hayıflanarak, "Alanın para kazanmak isteyen fırsatçılar tarafından istila edildiğini gördüm" dedi.

Tutkulu bir topluluğunun etrafa para saçmasının köpekbalığına benzeyen dolandırıcılar için sudaki kan gibi olduğunu çabucak öğrendim.

Birkaç yıl boyunca itibarıyla beraber değeri de düşen Dogecoin, 2017/18'de piyasa genelindeki fiyat tırmanışı sırasında bir kez daha öne çıktı ve yeni bir mim meraklıları dalgası onları "Ay'a götürmeye" söz veren bu kripto para roketine atladı.

Musk ve Palmer'ın Twitter’daki özel yazışmasından birkaç ay sonra, teknoloji milyarderi "En iyisi Dogecoin" başlıklı bir mimin yanı sıra "çılgın hayali internet parası" hakkında hiciv niteliğinde bir haber paylaştı.

İlk olarak çevrimiçi ödeme devi PayPal'ın kurucu ortağı olarak servetini kazanan Musk, Twitter biyografisini de şu şekilde değiştirdi: "Dogecoin'in CEO'su."
 


Musk'ın Dogecoin sevgisi, onun roket fırlatma haberlerini ve elektrikli otomobil güncellemelerini mimler ve çevrimiçi kültüre sıradışı referanslarla vurgulayan Twitter akışını takip edenlerin hiçbiri için sürpriz değil.

Yakın zamanda Clubhouse uygulamasında yapılan bir Soru-Cevap oturumunda Musk, kendisine paylaşması için içerik üreten ve düzenleyen kendi "mim tüccarları" olduğunu açıkladı.

Aynı röportajda Musk, Dogecoin hakkında Palmer'ın bu kripto para birimi için esas niyetlerini yansıtan bir şekilde konuştu.

Musk "Ara sıra Dogecoin hakkında şakalar yapıyorum ancak bunlar gerçekten sadece şaka amaçlı" dedi.

Musk, duraksadıktan sonra şöyle devam etti:

Ama kader ironiyi sever... En eğlenceli sonuç, çoğu zaman en olası olandır ve muhtemelen en eğlenceli ve en ironik sonuç, Dogecoin'in gelecekte dünyanın para birimi haline gelmesi olacaktır.

Dünya'daki geleneksel para birimlerinin yerini alması absürt görünse de Musk'ın Mars'ta bir insan kolonisi kurma planı göz önüne alındığında Dogecoin'in astronomik hırsı daha az absürt olabilir. Aralıkta bir Twitter mesajına yanıt veren Musk, "Mars ekonomisinin kripto para üzerinden döneceğini" kabul etti.

Musk, Dogecoin hakkında her tweet attığında Dogecoin'in fiyatı fırladı. Musk bunu bu hafta tekrar yaptığında, kripto para birimi dakikalar içinde 2 milyar dolar (yaklaşık 16 milyar 500 milyon TL) değer kazandı.
 


Musk ve Palmer'ın 2018'de birbirleriyle mesajlaşmasından bu yana, birden fazla şirketin CEO’su olan Musk, 200 milyar doları (yaklaşık 1 trilyon 652 milyar TL) aşan net servetiyle dünyanın en zengin kişisi haline geldi.

Ocak sonlarında kısa süreliğine piyasa değeri 9 milyar doların (yaklaşık 74 milyar 128 milyon 500 bin TL) üzerindeki zirvesini gören Dogecoin de sermayesini artırdı. Ancak bir kripto milyarderi olmaktan çok uzak olan Palmer'ın, dünyanın en popüler kripto para birimlerinden birini yaratmadaki rolü için gösterecek neredeyse hiçbir şeyi yok.

Halen Adobe için çalışan teknoloji uzmanı, 2014 yılında verdiği bir röportajda, Dogecoin'in ilk günlerinde gerçekleşen yardım amaçlı bağış etkinliklerinde sahip olduğu varlıkların çoğunu bağışladığını açıkladı.

Palmer "Pek çok kişi bir servet kazandığımı varsayıyor ama kesinlikle kazanmadım" dedi.

Doge'la işyerindeki masamın üzerinde duran devasa bir kavanoz Nutella aldım.



https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU