Devasa Çin roketi kontrolsüzce atmosfere girerek dünyaya düşecek

Uzay istasyonu için yapılan fırlatmanın ardından roket şu an 90 dakikada bir Dünya'nın etrafında dönüyor

Devasa bir Çin roketi, uzay istasyonu için yapılan fırlatmanın ardından, atmosfere kontrolsüz bir şekilde girerek dünyaya düşecek.

21 tonluk Uzun Yürüyüş 5B roketi geçen hafta Çin'in yeni uzay istasyonunun bir modülünü alçak Dünya yörüngesine taşımıştı.

Fakat SpaceNews.com'a göre 30 metre uzunluğundaki roketin kendisi de yörüngeye ulaştı ve şimdi atmosfere kontrolsüz giriş yapacak en büyük fırlatıcılardan biri olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, tek kullanımlık roketlerin çoğunun kendilerini yörüngeye taşıyacak bir hıza ulaşmadığını, normalde atmosfere girip bilinen bir giriş bölgesine indiğini söylüyor.

Sahip olduğu hız roketin 90 dakikada bir Dünya etrafında döndüğü anlamına geliyor ve New York, Madrid ve Pekin'in hemen kuzeyinden ve Şili ve Yeni Zelanda'daki Wellington kadar güneyden geçiyor.


SpaceNews'e göre enkazın atmosfere giriş esnasında yanmayan kısımları en yüksek ihtimalle okyanusa veya yerleşim olmayan bir alana inecek fakat "insanlara veya mülklere zarar verme riski devam ediyor."

Uzun Yürüyüş 5B'nin geçen mayıstaki ilk fırlatılışında da ilk aşaması yörüngeye ulaşmış ve 6 gün sonra atmosfere kontrolsüz giriş yapmıştı.

ABD ordusu roketin atmosfere Atlantik Okyanusu üzerinde girdiğini söylese de eğer bu olay 15 ila 30 dakika önce gerçekleşmiş olsaydı yanmamış enkazlar ABD topraklarına çarpacaktı.

Uzay uçuşu gözlemcisi Jonathan McDowell, roketin boyutu gereği emsalsiz bir atmosfere giriş olacağını söyledi.

SpaceNews'e konuşan McDowell şunları söyledi:

Uzun Yürüyüş 5B'nin ana aşaması, birkaç hafta önce Seattle üzerinde atmosfere giren ve Washington eyaletine birkaç basınç tankı bırakarak basının ilgisini çeken Falcon 9 ikinci aşamasından 7 kat daha büyük.

Mevcut standartlara göre atmosfere kontrolsüz bir şekilde girmesine izin vermenin kabul edilemez olduğunu düşünüyorum.

1990'dan beri 10 tondan ağır hiçbir şey atmosfere kontrolsüz bir şekilde girmesi için yörüngede kasıtlı olarak bırakılmadı.

Atmosfere girişi atlatabilecek kısımlar arasında paslanmaz çelik veya titanyum tanklar gibi ısıya dayanıklı malzemelerden yapılmış parçalar var.

Çin, kalan modüllerin fırlatılmasının ardından Tiangong Uzay İstasyonu'nu 2022'ye kadar tamamlamayı hedefliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU