Dünya dışı akıllı yaşamı araştıran SETI, uzaylılar için kütüphane kuruyor

Kütüphane, medeniyetleri tehdit edecek düzeydeki yıkıcı olaylardan nasıl sağ çıkılabileceğine dair bilgilerin paylaşımı için kullanılacak

Fermi paradoksu, dünya dışı yaşamın var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna ilişkin tahminlerle bunu doğrulayacak herhangi bir kanıt ya da temasın bulunmaması arasındaki çelişkiyi ifade eder (Seth Shostak/SETI Institute)

Dünya dışı akıllı yaşamlar bulmak için evreni araştıran bir kurum olan SETI Enstitüsü, özellikle uzaylılar için tasarlanmış bir kütüphane yapılmasına destek oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kütüphane, SETI'nin Büyük Sessizlik'e cevabı niteliğinde. Büyük Sessizlik, uzaylı yaşamıyla dolup taşması gereken sonsuz (veya sonsuza yakın) bir evrende, Dünya'yla diğer uygarlıklar arasında bariz bir iletişim eksikliği olduğu olgusuna deniyor.

Bu genellikle Fermi Paradoksu olarak bilinir. Galaksimizde 100 milyar ila 400 milyar yıldız ve bunların her birinin yörüngesinde dönen daha da çok sayıda gezegen bulunuyor. Gözlemlenebilir evrenimizde muhtemelen 2 bin milyar civarında galaksi var. Böylesine büyük sayılarla, yaşam barındıran bırakın biri, milyonlarca gezegen olması muhtemel görünüyor.

İnsanlığın bu uzaylılarla hiçbir irtibatı bulunmadığı için Nobel ödüllü fizikçi Enrico Fermi "Neredeler?" diye sormuştu.

Bilim insanları, yaşamın yıldızlararası boşluğu kolonileştirmek için eşikleri geçmesi gerektiği Büyük Filtre'nin, bu iletişim eksikliğinin bir nedeni olduğu hipotezini öne sürüyor. Onları bulmamız için etrafta durmak yerine medeniyetler kaynak eksikliği, savaş, iklim değişikliği veya başka sebeplerle kendilerini imha ediyor.

SETI "Bazı medeniyetler başkaları için gelecekte ortaya çıkabilecek belli başlı bazı tehlikeleri başarıyla önlemiş olabileceğinden, yıldızlararası bir referans kütüphanesine katkıda bulunmak herkes için potansiyel anlamda faydalı olabilir" diyor.

Büyük Sessizlik Kütüphanesi, evrenin dört bir yanından varlıkları yıkıcı düzeydeki tehlikeler ve hayatta kalma stratejilerine dair bildiklerini -bu tarz bilgilerin kelimenin tam anlamıyla evrensel bir cazibesi olduğu gerçeğine dayanarak- paylaşmaya davet ediyor.

Yeni araştırma merkezi "dönüşüm anlarıyla" ilişkili nesnelerin arşivi olacak. Bu nesneler hem lav, göktaşları ve nesli tükenmiş türlerin fosilleri gibi doğal nesneler hem de balta, para, trinitite (ilk atom bombası patlamasından oluşturulan cam) ve plastiglomerat (kum ve plastik kümeleşmesi) gibi insana dair nesneler olabilir.

Kütüphane şu anda var olan tek kütüphane olabilir ama daha fazlasının ortaya çıkması da mümkün. SETI'nin misafir sanatçısı, deneysel filozof Jonathon Keats, Space'e "Halihazırda var olan kütüphanelerle, potansiyel anlamda bünyelerinde bölümler açmalarının mümkün olup olmadığını sormak için iletişime geçmeye başlıyoruz" dedi.

Ve aynı anda aslında gezegenin dışına bakıyor ve mesela Ay'da bir bölümün olması için neler lazım olduğunu araştırmaya başlıyoruz.

SETI, kütüphanenin "daha fazla kitleye ulaşabilmek için şanstan karmaşıklığa kadar farklı olgulara" bir alan sağlayacağını ve "evren boyunca yayımlanacak bilgi ve fikirlere katkıda bulunmak için açık davetiye" vereceğini ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU