İlk 100 gününde en dürüst ABD Başkanı kimdi?

Biden ve selefleri Obama ve Trump’ın açıklamaları incelendi

Trump, Obama ve Biden (Reuters)

Bir ABD başkanının görevdeki ilk 100 günü, genelde yönetiminin ilerleyişinin bir göstergesi olarak görülüyor. Bu süreçteki ifadelerin doğruluğu da, başkanın dürüstlük düzeyini ortaya koyuyor

Oregon Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan ve söylem analizi üzerine çalışan David Markowitz, Forbes’ta yayımlanan makalesinde ABD Başkanı Joe Biden’la selefleri Barack Obama ve Donald Trump’ın ilk 100 gündeki dürüstlüklerini analiz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Washington Post gazetesine göre, eski Başkan Donald Trump 4 yıllık görev süresi boyunca 30 bin 573 defa yanlış ya da yanıltıcı ifade kullandı. Bu veriye göre Trump’ın "tam bir yalancı" olduğunu yazan Markowitz, PolitiFact isimli teyit platformunun verileriyle üç başkanın ilk günlerindeki açıklamalarının doğruluğunu karşılaştırdı.

Makaleye göre Trump, başkanlığının ilk 100 gününde PolitiFact’in incelediği 29 açıklamanın 17’sinde yanlış ifadeler kullandı. Obama ise ilk 100 günde yaptığı ve incelenen 12 açıklamanın sadece birinde dürüst olmadı. Biden da incelenen 4 açıklamasından ikisinde yanlış ifadelere başvurdu.

Makalede, üç başkanın ilk 100 günde yaptığı ve doğruluk incelemesinden geçen tüm açıklamalarına göre de, Trump’ın açık ara en yalancı isim olduğu belirtildi. Buna göre en dürüst başkan Obama.

Peki başkanlar ilk 100 günlerinde hangi konularda yalan söyledi? Forbes’un makalesine göre Obama ABD’nin matematik eğitim trendleri, Biden da asgari ücret ve göçmenlik konusunda yanlış ifadeler kullandı.

Trump ise ABD’deki cinayet oranları ve göçmenlerle ilgili sık sık yanlış ifadelere başvurdu.


Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU