Hindistan'da ortaya çıkan "çift mutant" koronavirüs varyantı hakkında bilinenler

"Araştırılan varyant"tan "endişe verici varyant" kategorisine yükseltilebilir

Hindistan, 2 Nisan'dan bu yana günlük bazda dünyada en fazla vaka kaydedilen ülke (Reuters)

Hindistan'da ortaya çıkan ve Birleşik Krallık'a (BK) sıçrayan yeni bir Kovid-19 varyantı, endişeleri de beraberinde getirdi.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın bilim editörü Ian Sample, basında "çift mutant" ve "Hint varyantı" diye geçen yeni varyant hakkında bilinenleri derledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Varyant nasıl keşfedildi?

Hindistan'daki bilim insanları, söz konusu varyantın Aralık 2020-Mart 2021 arasında Maharaştra eyaletinde yayılmaya başladığını tespit etti.  

Ülkenin Sağlık Bakanlığı 24 Mart'ta, bölgede genetik dizilemesi yapılan örneklerin yüzde 15-20'sinin E484Q ve L425R adlı iki mutasyon taşıdığını bildirdi. Bölgede oranın o zamandan beri yüzde 60'ın üzerine çıktığı belirtildi.

Uzmanlar varyantı B.1.617 diye isimlendirdi.

Birleşik Krallık'a ne zaman geldi?

BK'de yapılan incelemelerde, şubatta alınan örneklerde çift mutant varyantı bulundu. Sağlık Bakanı Matt Hancock, 19 Nisan'da yaptığı açıklamada 103 kişide bu varyantın görüldüğünü söyledi. Vakaların çoğunun uluslararası seyahatle ilişkili olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları da 3 Nisan'da Kaliforniya eyaletinde ilk kez çift mutant varyantının görüldüğünü bildirmişti.

Ne kadar tehlikeli?

Sample'a göre bu soruya cevap vermek zor. İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu, B.1.617'yi "araştırılan varyant" diye niteledi. Bu tanım, detayları bilinmeyen ve tehlikeli olabilecek yeni varyantlar için kullanılıyor.

Bilim insanları, bu varyantın diğerlerinden daha tehlikeli olup olmadığını araştırıyor. Daha hızlı yayılıp yayılmadığını, daha ciddi hastalığa neden olup olmadığını ve hastalıktan ya da aşıdan kaynaklanan bağışıklıktan kaçıp kaçamadığını öğrenmeye çalışıyor.

Bununla birlikte Sample, varyantın taşıdığı iki mutasyondan biri olan L452R'nin virüsün aşıyla gelen bazı antikorlardan kurtulmasını sağlayabileceğini yazdı. E484Q mutasyonu da Güney Afrika varyantı diye bilinen 501Y.V2'yi aşılara kısmen dirençli hale getiren E484K mutasyonuna benzer niteliklere sahip.

 

 

Bilim editörü, aşıların büyük bir bağışıklık hattı oluşturduğunu dolayısıyla çift mutant varyantının bunları tamamen etkisiz hale getirme ihtimalinin çok düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan yeni varyantın Hindistan'daki vakalarda artışa yol açıp açmadığı da belli değil. Ayrıca BK'deki genom dizilimi, çift mutant varyantı vakalarının 20 Mart'tan sonraki iki haftada yüzde 0,2'den yüzde 1'e yükseldiğini gösteriyor. Ancak bunların çoğunun yurtdışından gelen kişiler olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları endişeleniyor mu?

Bu konuda farklı görüşler mevcut. Imperial College London'da immünoloji profesörü Danny Altmann, çift mutant varyantının "araştırılan varyant"tan "endişe verici varyant" kategorisine yükseltilmesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.

Sanger Enstitüsü'nde Kovid-19 üzerine çalışan Jeffrey Barrett ise bu varyantın Güney Afrika ve Brezilya varyantı (P1) kadar sorunlu olmayabileceğini düşünüyor.

Barrett, B.1.617'nin Hindistan'da aylarca düşük seviyelerde kaldığına söyledi. Bu durumun, bahsi geçen varyantın BK'de baskın olan Kent varyantı (B.1.1.7) kadar hızlı yayılmadığını düşündürdüğünü sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Guardian, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU